Praktische informatie Sri Lanka A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Sri Lanka.

Afdingen
Afdingen is heel gebruikelijk in Sri Lanka. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur. U kunt afdingen op markten, in souvenirwinkels en op lokaal vervoer. Voor het afdingen zijn er niet echt richtlijnen. Bepaal vooraf wat u uit wilt geven aan een product voordat u begint met afdingen. Met een vriendelijke glimlach komt u het verst!

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken.

Elektriciteit
De spanning in Sri Lanka is 230 of 240 volt. De stopcontacten zijn over het algemeen geschikt voor de zogenaamde driepolige Engelse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Sri Lanka wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids of chauffeur kunt u LKR 2.000 per dag aanhouden en voor een bell boy LKR 100 per koffer of tas. In de betere hotels en restaurants wordt vaak al 10% service charge in de rekening opgenomen. Het is echter gebruikelijk daar nog een kleine fooi (5 tot 10%) bovenop te geven.

Fotografie
Sri Lanka is een prachtige bestemming voor het maken van mooie foto's. De veelzijdigheid aan landschappen, de flora en fauna, de schitterende stranden, koloniale gebouwen en religieuze wonderen lijken er haast om te vragen om op de gevoelige plaat te mogen worden vastgelegd. Het nemen van foto's is op de meeste plekken in Sri Lanka geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken en daarnaast een poncho mee te nemen. De Srilankanen kleden zich vrij conservatief; een korte broek en een topje zijn niet vanzelfsprekend en soms zelfs ongepast. Daarnaast gelden er speciale kledingvoorschriften wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt. Het is een vereiste om kleding te dragen die uw schouders en knieën bedekt.

Valuta
De munteenheid in Sri Lanka is de Sri Lankaanse Roepie (LKR). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Bij aankomst mag u geen Sri Lankaanse roepies invoeren. U kunt deze pinnen op het vliegveld en bij banken in de steden. Soms ook op meer landelijke plekken, maar lang niet overal. Geld wisselen kan op het vliegveld, bij banken en in hotels, maar let wel goed op de wisselkoers. Bewaar de bonnetjes bij het wisselen voor het geval u geld over houdt en dit terug wilt wisselen. Roepies kunnen buiten Sri Lanka namelijk niet gewisseld worden. In veel grote hotels en winkels kan zonder problemen met een credit card betaald worden. Behalve met American Express; deze wordt in bijna geen enkel hotel geaccepteerd.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Sri Lanka is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Reizen naar de noordelijke provincie rondom Jaffna wordt afgeraden; dit is geen toeristisch deel van het schiereiland.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort en elektronisch visum (ETA) zijn voor Sri Lanka vereist. Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn na thuiskomst. Uw visum kunt u op meerdere manieren verkrijgen.

Talisman werkt samen met de VisumCentrale. Zij hebben een team van landenspecialisten dat 7 dagen per week voor u klaar staat en zorgen ervoor dat u met een gerust hart op reis kunt gaan. Vraag hier uw visum voor Sri Lanka aan.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Sri Lanka?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Sri Lanka?
In de laaggelegen gebieden van Sri Lanka heerst een warm klimaat. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, zijn het prettigst om te dragen. De Srilankanen kleden zich vrij conservatief. Een korte broek en een topje zijn niet vanzelfsprekend en soms zelfs ongepast. Wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt, raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. In de hoger gelegen gebieden is het wat koeler dan in de laaglanden. Reist u naar dit gebied dan komen een lange broek en een trui of vest goed van pas.
Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen; u bent immers in de tropen en daar kan altijd wel een buitje vallen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken. Voor de zomermaanden raden wij u aan een lange broek mee te nemen, voor wandelingen door de jungle of het theegebied, in verband met bloedzuigers.

Ik wil graag iets geven aan de lokale kinderen. Kan dat?
Aan bedelende kinderen kunt u het beste niets geven, hierdoor worden zij aangemoedigd in hun bedelgedrag. Wilt u iets doen voor de lokale kinderen, dan kunt u het beste rechtstreeks aan een weeshuis of school doneren. Zo weet u zeker dat uw donatie goed terecht komt. Geef liever géén geld, maar bijvoorbeeld pennen of fruit. Vraag de chauffeur gerust of hij een stop wil maken bij een weeshuis of school onderweg.

Ik wil graag iets typisch Sri Lankaans meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Sri Lanka staat bekend om de Ceylon thee. Deze is te verkrijgen bij theefabrieken, souvenirwinkels of op markten. Daarnaast staat Sri Lanka ook bekend om zijn houtsnijkunst. Met name de kleurrijke houten maskers die elk een eigen betekenis hebben. Wat minder bekend is, is dat veel porseleinen producten ook in Sri Lanka gemaakt worden. Bijvoorbeeld de producten van Noritake, het Japanse porseleinen serviesmerk.

Hebben jullie een leestip voor Sri Lanka?
Wilt u alvast in de sfeer komen voor uw reis naar Sri Lanka, of wilt u gewoon een goed boek lezen, dan raden wij u The Tea Planter's Wife van Dinah Jefferies aan. Dit boek vertelt het verhaal van een jonge vrouw die omstreeks 1925 van Engeland naar Sri Lanka emigreerde.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Sri Lanka?
In Sri Lanka is het 3 uur en 30 minuten later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Sri Lanka?
De beste reisperiode voor Sri Lanka is het hele jaar door. Voor de zuidwestkust is de beste reisperiode van november tot en met april.

Feestdagen

Feestdagen in Sri Lanka in 2019 

15 t/m 18 januari: Thai Pongal (een feest ter ere van de nieuwe rijstoogst)
4 februari: Nationale dag
19 februari: Holi / Magha Puja
4 maart: Maha Shivaratri (ter ere van de god Shiva)
30 maart: Goede Vrijdag
14 april: Singalees en Tamil Nieuwjaar
1 mei: Dag van de Arbeid
18 mei: Wesak, herdenking van de geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha.
5 juni: Id-al-Fitr (Suikerfeest)
16 juli: Asalha Puja
11 augustus: Eid Al-Adha (Offerfeest)
26 september: Bandaranaike Dag (herdenking van de moord op minister-president Ceylon)
27 oktober: Deepavali (hindoe lichtfeest)
10 november: Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed)

Buiten deze dagen zijn er diverse feestdagen die op de traditionele kalender gebaseerd zijn. De Poya-dag (gebedsdag) is in Sri Lanka een belangrijke traditionele feestdag. Deze dag wordt maandelijks gevierd op de dag van de volle maan. Buiten de hotels wordt op Poya-dag in Sri Lanka gewoonlijk geen alcohol geschonken.