Vliegen naar Sri Lanka

Er zijn vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Sri Lanka. Reist u af naar deze bestemming, dan vliegt u er meestal via het Midden-Oosten naartoe. Zo kunt u met Emirates via Dubai naar Colombo vliegen of met Etihad Airways via Abu Dhabi. Wilt u Sri Lanka combineren met een heerlijk strandverblijf op de Malediven, dan biedt Sri Lankan Airlines uitstekende verbindingen.

Tours & Transfers in Sri Lanka

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Sri Lanka, dan heeft u op elke bestemming de beschikking over uw eigen privegids die tevens uw chauffeur is. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer bij die ene tempel rondstruinen, onderweg een extra fotostop maken, samen met uw gids een onontdekt straatje verkennen of een restaurant uitzoeken waar u de komende avond gaat eten; het is allemaal mogelijk.

Klimaat in Sri Lanka

Sri Lanka heeft over het algemeen een warm, tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur rond de 27ºC. Toch heeft het land een ongewone combinatie van verschillende klimaten. Het is mogelijk om in een dag van tropische hitte naar een koele mistige omgeving te reizen en vanuit daar binnen een paar uur in een droog gebied te staan. Het klimaat wordt gedomineerd door twee belangrijke moessonseizoenen: een in het noordoosten -van december tot mei- en een in het zuidwesten -van mei tot september-. In oktober en november komen in alle delen van het land buien voor. De meeste dagen zijn echter zonnig en vochtig. Een korte regenbui kan zorgen voor een welkome verfrissing. De kustregio in het zuiden is het warmst. In het centrale hoogland is het beduidend koeler en kan het s nachts zelfs koud zijn. Het op 300 meter hoogte gelegen Kandy heeft een gemiddelde temperatuur van 20ºC. De zee heeft het gehele jaar door met gemiddeld 27ºC een aangename temperatuur. Houdt u er rekening mee dat zwemmen in zee, in het zuiden en zuidwesten van het land, in de periode van mei tot oktober wordt afgeraden, dit in verband met de sterke stroming. U kunt voor een strandverblijf dan weer goed terecht aan de oostkust.

Eten en drinken in Sri Lanka

De keuken van Sri Lanka is kleurrijk, smaakvol en vaak heet gepeperd! De rijkdom aan tropische vruchten, fijne specerijen, onherkenbare groenten, verse vis en gigantische garnalen is enorm! Het hoofdbestanddeel van iedere maaltijd is rijst, die wordt gegeten met een curry. Dit kan een groentecurry zijn, maar ook een curry met vlees, kip, vis of zelfs fruit. Over het algemeen zijn de curry's heet van smaak, maar er zijn ook mildere varianten en gelukkig wordt bij elke curry curd geserveerd, een verfrissende yoghurt van buffelmelk. De nationale drank is arak, gemaakt van de kokospalm. Verder wordt er veel van de beroemde Ceylon thee gedronken, vaak met veel melk en suiker. Ook fruitsappen zijn er in overvloed. Het kraanwater is niet drinkbaar. We raden u aan om water uit verzegelde flessen te drinken.

Cultuur in Sri Lanka

Sri Lanka is een fascinerende bestemming. Het land is rijk aan een enorme verscheidenheid aan landschappen, de boeiende Culturele Driehoek, heerlijke stranden en vriendelijke, gastvrije bevolking. De gewoonten, gebruiken en omgangsvormen zijn in Sri Lanka anders dan we hier gewend zijn. Het is niet alleen heel respectvol om u hiernaar aan te passen, maar ook heel bijzonder om u in het lokale leven te mengen en u te verdiepen in de cultuur. U ziet tussen mannen en vrouwen andere omgangsvormen dan wij gewend zijn. Het is niet gebruikelijk om in het openbaar genegenheid voor elkaar te tonen. Lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen, dus ook het vasthouden van elkaars hand of gearmd lopen, wordt in het openbaar zoveel mogelijk beperkt. In Sri Lanka gaat men vrij conservatief gekleed. Het is respectvol om uw kleding hier op aan te passen en niet te bloot gekleed te gaan. Bij een bezoek aan tempels en andere heiligdommen is het gebruikelijk om deze blootsvoets te betreden. Gedurende het jaar worden er in Sri Lanka diverse festivals en feestelijkheden gevierd. Het meest bekende en tevens mee spectaculaire festival is Perahera, een groot feest dat elk jaar gedurende tien dagen voor de volle maan gevierd wordt, meestal in juli of augustus. Het feest vindt in Kandy plaats en wordt gevierd ter ere van de heilige tand van Boeddha. Naarmate men dichter bij de nacht van volle maan komt, wordt het feest steeds groter en groter. Op de avond zelf barst het feest pas echt los: ontelbaar veel dansers en muzikanten lopen in een optocht, op de voet gevolgd door prachtig uitgedoste olifanten. Een fantastisch spektakel!

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben naast een paspoort, dat na vertrek uit Sri Lanka nog tenminste zes maanden geldig moet zijn, een E-visum nodig. U kunt dit visum verkrijgen via een visumbureau of via de site www.eta.gov.lk. Talisman werkt samen met een betrouwbare partner, de Visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van €5,00 per persoon. U kunt het visum ook aanschaffen via e-visums.nl/sri-lanka. U kunt hier online een formulier invullen en betalen, waarna u na maximaal 2 werkdagen het visum ontvangt. De kosten bedragen €49,95 per persoon (inclusief consulaire kosten). Daarnaast is het ook mogelijk om zelf voorafgaand aan de reis een Electronic Travel Authorization 'ETA' in te vullen. De elektronische goedkeuring kunt u uitprinten en bij aankomst overhandigen. De kosten bedragen USD 35,- per persoon voor vertrek. Wanneer u alleen een tussenstop heeft in Colombo dan is het ook nodig om een E-visa aan te vragen. Meer informatie over de Electronic Travel Authorization kunt u vinden op www.eta.gov.lk. Als u langer dan 30 dagen wilt blijven, kunt u het visum verlengen. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden. U dient in het bezit te zijn van een retourticket en een bewijs dat u in het bezit bent van voldoende geld om tijdens uw verblijf in uw onderhoud te voorzien (USD 15,- per persoon per verblijfsdag.

Nuttige adressen
Ambassade Sri Lanka, Nederland
Jakob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel: 070-3655910 Fax: 070-3465596
E-mail: mission@srilankaembassy.nl 

Ambassade Sri Lanka, België
Jules Lejeunestraat 27
B-1050 Brussel
Tel: +32-2-3445585 / +32 (0)2 344 53 94
Fax: +32 (0)2 344 67 37
E-mail: secretariat@srilankaembassy.be 
Website: www.srilankaembassy.be 

Gezondheid
Reist u af naar de tropen dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Sri Lanka komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten: heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid is de Sri Lanka roepie, afgekort lkr. De waarde van 1000 Srilankaanse roepie is ongeveer €6,13. In grote steden kunt u met een credit card geld pinnen. In veel grote hotels en winkels kan ook zonder problemen met een credit card betaald worden. Eurocheques worden zelden geaccepteerd. Pinnen kan direct bij aankomst op het vliegveld en bij banken in de steden en soms ook op meer landelijke plekken, maar lang niet overal. Geld wisselen kan op het vliegveld, bij banken en in hotels, maar let wel goed op de koers. Bewaar de bonnetjes bij het wisselen voor het geval u over houdt en terug wilt wisselen. Roepies kunnen buiten Sri Lanka namelijk niet gewisseld worden. Bij aankomst mag u tevens geen Srilankaanse roepies invoeren. Klik hier voor de actuele koers. Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Sri Lanka wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor de gids en chauffeur kunt u LKR 2.000 per dag aanhouden. Bellboys verwachten LKR 100 per koffer of tas. Als u na een diner in een restaurant de rekening krijgt ziet u dat hier vaak al 10% service charge in is opgenomen. Desondanks wordt een kleine extra fooi (circa 5 tot 10%) zeer gewaardeerd. Ook afdingen is heel gebruikelijk in Sri Lanka. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur. U kunt afdingen op markten, in souvenirwinkels en op lokaal vervoer. Voor het afdingen zijn er niet echt richtlijn. Bepaal vooraf wat u uit wilt geven aan een product voordat u begint met afdingen. Met een vriendelijke glimlach komt u het verst!

Kleding
In de laaggelegen gebieden van Sri Lanka heerst een warm klimaat. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn het prettigst om te dragen. De Srilankanen kleden zich vrij conservatief. Een korte broek en een topje zijn niet vanzelfsprekend en soms zelfs ongepast. Wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. In de hooglanden is het wat koeler dan in de laaglanden. Reist u naar dit gebied, dan komen een lange broek en een trui of vest goed van pas. Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen: u bent immers in de tropen en daar kan altijd wel een buitje vallen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Fotografie
Sri Lanka is een prachtige bestemming voor het maken van mooie foto's. De veelzijdigheid aan landschappen, de flora en fauna, de schitterende stranden, koloniale gebouwen en religieuze wonderen staan garant voor fantastische plaatjes! Het nemen van foto's is op de meeste plekken in Sri Lanka geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op veel plekken. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er voldoende internetcafés.

Elektriciteit
De spanning is in Sri Lanka 220 of 240 volt. De stopcontacten zijn over het algemeen geschikt voor de zogenaamde driepolige Engelse stekkers. Om gebruik te kunnen maken van opladers raden wij u daarom aan om een wereldstekker en een universele adapter mee te nemen.

Veiligheid
Sri Lanka is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Reizen naar de noordelijke provincie rondom Jaffna wordt afgeraden, maar dit is geen toeristisch deel van het eiland.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).