Dit idyllische eiland is dé plek om te snorkelen in Sri Lanka

In Sri Lanka vindt u niet alleen boven water prachtige natuurparken, ook onder water is er veel te ontdekken. Het idyllische Pigeon Island National Park is één van de twee Marine National Parks in Sri Lanka en u vindt hier de allermooiste koraalriffen van het land.

Al in 1963 kreeg Pigeon Island, meer dan 470 hectare groot, de status van toevluchtsoord voor de aanwezige flora en fauna. Pas veel later, in 2003, werden de twee eilanden tot Nationaal Park bestempeld. Het zal u niet verbazen dat er hier veel rots duiven en witte duiven voorkomen; zij gaven het gebied de naam.

Het Pigeon Island National Park bestaat uit twee eilanden, het grote Pigeon Island en het kleine Pigeon Island. Anders dan bij de meeste eilanden, is het strand hier niet de publiekstrekker. Nee, u komt hier vooral om te snorkelen. Het koraalrif wordt beschouwd als één van de meest biodiverse en onaangetaste riffen van Sri Lanka en ligt letterlijk binnen ‘zwembereik’. Maar liefst 200 meter in lengte en 100 meter in breedte met perfect zicht door het glasheldere water. U vergeet alles om u heen wanneer u boven de kleurrijke onderwaterwereld drijft, nieuwsgierige schildpadden ontmoet en gracieuze roggen voorbij ziet zwemmen. Hou uw ogen open voor de blacktip haaien, geheel ongevaarlijk maar spectaculair om te zien.

Talisman specialist Ingrid: ‘Dit is dé plek om te gaan snorkelen in Sri Lanka. Grote schildpadden, blacktip haaien en heel veel gekleurde vissen trekken onder u voorbij. Geweldig. Zoek ook vooral de baai nog op, voor een kleurexplosie van koraal. Uw gids weet precies waar u moet zijn.’

Snorkelen op Pigeon Island met Talisman

Reist u met Talisman, dan brengt uw chauffeur u naar het boothuisje vanwaar u de overtocht maakt naar Pigeon Island. Hij regelt hier ook een lokale gids voor u, die ervoor zorgt dat u wordt voorzien van snorkelmateriaal. U snorkelt zo lang u wilt, vaak duurt de hele beleving zo’n drie uur. Dit is inclusief de boottocht en de wandeling van tien minuten om op de snorkelplek te komen. 

Help een handje…

En hou uw handen thuis. Raak het koraal niet aan, zodat het niet beschadigd raakt. Specialist Ingrid: ‘Het is verschrikkelijk om te zien hoe soms hele families op het koraal staan, je weet gewoon dat het hierdoor afsterft. Toch is dit niet bij iedereen bekend, dat blijkt. Het enige dat we kunnen doen is om onze Talisman reizigers op het hart te drukken van het koraal af te blijven, en zoveel mogelijk te voorkomen om hierop te gaan staan. Soms zijn zelfs de gidsen hier nog niet van bewust, zo zonde.’