Het best bewaarde koloniale fort in Azië

Fort Galle was een versterkte handelsnederzetting van de Vereenigde Oostindische Compagnie in het zuiden van Sri Lanka. Hier verbleven kooplieden en soldaten op tijdelijke basis. In 1588 werd een eerste fort gebouwd, een stuk kleiner dan de versteviging die in 1640 door de Nederlanders werd gebouwd. In 1656 werd Colombo veroverd en werd deze stad de zetel van het Hollandse gouvernement. Er wordt een kerk gebouwd, de Groote Kerk, waarvan het originele orgel nog steeds aanwezig is! In 1796 komt het fort in Britse handen, en in 1837 werd de Nederlandse taal verboden. Toch is de invloed van de Nederlandse taal nog altijd merkbaar, u ziet het terug in de straatnamen zoals ‘Moorse Kramerstraat’, de ‘Zeeburgstraat’, ‘Middelpuntstraat’ en de ‘Kerkstraat’. Kijk ook even naar de oude poort van de stad wanneer u er bent; het draagt het wapen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie tussen twee leeuwenfiguren met daaronder het jaartal 1669.

Reist u met Talisman, dan gaat u met een zeer bevlogen privégids op pad, en verkent u alle hoeken en gaten van het Galle Fort. Volgens Shanjei, uw gids, is deze plek een visuele metafoor voor de geschiedenis van Sri Lanka. Eeuwenoude cultuur verbindt zich hier met koloniale architectuur, en er ontstaat een mystieke sfeer. Verwacht het onverwachte tijdens de wandeling met Shanjei. Het fort is een doolhof van verborgen steegjes, geheime onbekende plekjes, extravagante 18e -eeuwse koopmanshuizen compleet met opzichtige gouden slaapkamers, luxe zwembaden en karakters verwant aan Hemmingway. Onderweg laat Shanjei u ook kennismaken met de culinaire geneugten: diverse lokale gerechten en drankjes passeren de revue.


Het is hoogst bijzonder om na deze wandeling te mogen verblijven in een van de oudste hotels van Azië, binnen de oude muren van het Galle Fort! Lees meer over Amangalla.