Praktische informatie Tanzania A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Tanzania.

Afdingen
Afdingen is alleen gebruikelijk in souvenirwinkels. Wilt u de beste prijs? Dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders naar de prijs te informeren, zodat u een goed beeld krijgt van de waarde van een artikel.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken. In de lodges en ook onderweg tijdens de gamedrives of andere activiteiten is er voldoende mineraalwater uit flesjes beschikbaar.

Elektriciteit
De spanning in Tanzania is 220 of 240 volt. Veel lodges en safaricamps werken met hun eigen generator, die niet de gehele dag aanstaat. Om deze reden is het verstandig om zoveel mogelijk apparaten mee te nemen die werken op batterijen. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor de zogenaamde driepolige Engelse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Tanzania wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. Voor het geven van fooien is het handig om Amerikaanse dollars en euro’s in kleine coupures bij u te hebben. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een chauffeur of gids kunt u ongeveer USD 5 tot USD 10 per dag aanhouden. Ook in de betere restaurants is het gebruikelijk een fooi te geven.

Fotografie
Tanzania is een heel fotogeniek land. Fotografeert u graag en wilt u dieren, die zich vaak op wat grotere afstand bevinden, in close-up vastleggen, dan is het raadzaam om een telelens mee te nemen. Voor de meeste reizigers biedt een lens van 300 mm voldoende vergroting.
Tijdens een safari in Tanzania is het niet eenvoudig om geheugenkaartjes of andere fotografie-items te verkrijgen. Wij raden u dan ook aan voldoende materiaal vanuit Nederland mee te nemen. U kunt hierbij denken aan meerdere geheugenkaartjes, extern geheugen, extra camerabatterijen en/of oplader.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat een vaccinatie tegen gele koorts verplicht is. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen, om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest zijn in) een gebied waar gele koorts voorkomt. Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken. Gaat u op safari, dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, maar kleding in aardetinten. Bezoekt u gebieden waar de moslimcultuur heel sterk is, dan is het respectvol om uw knieën en schouders te bedekken. In de meeste exclusieve lodges is smart casual kleding aan te bevelen voor tijdens het diner.

Reist u met de Rovos Rail, dan geldt er een kledingvoorschrift. Overdag is de dresscode smart casual, ’s avonds is voor heren een jasje en das verplicht en voor dames een cocktail-/avondjurk of pak.

Plasticverbod
Plastic tassen zijn verboden in Tanzania en op Zanzibar! De regering heeft deze maatregel ingevoerd, in een poging om de impact op het milieu te verminderen. Het gebruik, de productie en de invoer van alle plastic tassen is nu illegaal in Tanzania en op Zanzibar. 

Valuta
De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (TSH). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Deze valuta is in Nederland niet verkrijgbaar. De mogelijkheden om in Tanzania shillings te pinnen zijn beperkt. Wij raden u daarom aan om een creditcard, bij voorkeur Visacard of Mastercard, mee te nemen en daarnaast euro’s of Amerikaanse dollars in kleine coupures. Let u erop dat de Amerikaanse dollars recent zijn uitgegeven, aangezien oude biljetten niet overal worden geaccepteerd (zelfs niet bij banken). Biljetten van een grotere waarde, zoals vijftig en honderd dollar, worden nogal eens vervalst en kunnen daarom niet overal worden gewisseld.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Tanzania is een veilig land om te bereizen. Wij raden u echter aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te mijden. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort en e-visum voor Tanzania zijn vereist. Uw paspoort dient nog minstens zes maanden geldig te zijn op datum van visumafgifte en dient minimaal twee lege, tegenover elkaar liggende visum pagina's te bevatten. U kunt uw visum het beste aanvragen via VisumCentrale. Bij het aanvragen van uw visum heeft u de volgende documenten nodig: een scan van uw paspoort (pagina met biografische gegevens), vliegticket, pasfoto. De kosten voor het e-visum bedragen momenteel $ 50,- 

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Tanzania?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Houdt u er rekening mee dat u tijdens uw verblijf in de lodges niet of nauwelijks de beschikbaarheid heeft over een telefonienetwerk en internet/wifi.

Welke kleding neem ik mee naar Tanzania?
In Tanzania is het overdag meestal aangenaam warm. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, zijn dan het prettigst om te dragen.
's Avonds en in de hoger gelegen gebieden, met name op de rand van de Ngorongoro Krater, kan het koud zijn en is het raadzaam om een warme trui of jas mee te nemen. Houdt u er rekening mee dat het ook 's nachts flink kan afkoelen, zeker in de woestijn. Gaat u op safari dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, dit kan de dieren namelijk afschrikken. Kleding in aardetinten als groen, beige en bruin zijn het meest geschikt. Bezoekt u gebieden waar de moslimcultuur heel sterk is, dan is het respectvol om uw knieën en schouders te bedekken. In de meeste exclusieve lodges is smart casual kleding aan te bevelen voor tijdens het diner.

Reist u met de Rovos Rail, dan geldt er een kledingvoorschrift. Overdag is de dresscode smart casual, ’s avonds is voor heren een jasje en das verplicht en voor dames een cocktail-/avondjurk of pak.

Ik wil graag iets typisch Tanzaniaans meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
In Tanzania zijn veel verschillende mooie aandenkens te koop, elke regio heeft zijn eigen specialiteit. Tanzania staat bekend om zijn houtsnijwerk (bijvoorbeeld maskers, houten saladeschalen), kleurrijke kleding en sieraden, manden en geweven rieten matten.
Een ander typisch product is de Afrikaanse drum. De kunstig versierde drums worden veelal gemaakt van kalebas en kokosnoot. Ze zijn te verkrijgen in verschillende soorten, maten en klanken.

Hebben jullie boekentips voor Tanzania?
Wilt u alvast in de sfeer komen voor uw reis naar Tanzania, of wilt u gewoon een goed boek lezen, dan raden wij u de volgende boeken aan:

- The Scramble for Africa - Thomas Pakenham
- Darwins Hofvijver - Thijs Goldschmidt
- Serengeti: Natural Order on the African Plain - Mitsuaki Iwago
- Among The Elephants - Iain Douglas-Hamilton
- The Circle of Life - Anup & Manoj Shah

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Tanzania?
In Tanzania is het 1 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Tanzania?
De beste reisperiode voor Tanzania is in de lange droge periode, van juni t/m oktober. Van half maart t/m eind mei is het lange regenseizoen, waarin het dagelijks kan regenen. In die maanden is een reis door Tanzania iets minder geschikt, omdat sommige wegen onbegaanbaar worden en ook een aantal accommodaties haar deuren sluit. In november is er nog een kort regenseizoen, waarbij het af en toe regent. De maanden december t/m januari zijn ook erg geschikt, ook dit is een droge periode in Tanzania. Zoals overal ter wereld is ook in Tanzania het klimaat aan veranderingen onderhevig. Deze informatie is dan ook bedoeld als richtlijn, wij kunnen geen garanties geven.

Feestdagen

Feestdagen in Tanzania in 2023
In Tanzania worden zowel de christelijke feestdagen als de islamitische feestdagen gevierd.

12 januari: Dag van de Revolutie, Zanzibar 
13 maart: Commonwealth Day
7 april: Karume Dag
26 april: Dag van de Unie 
23 maart t/m 20 april: Ramadan
1 mei: Dag van de Arbeid
21 t/m 23 april: Eid al-Fitr (Suikerfeest)
7 juli: Saba Saba (internationale handelsdag)
28 juni t/m 2 juli: Eid al-Adha (Offerfeest)
8 augustus: Nane nane (dag van de boeren)
14 oktober: Nyerere dag (herdenking van de sterfdag van president Julius Nyerere)
27 september: Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed)
9 december: Onafhankelijkheidsdag 
26 december: Boxing Day