Vliegen naar Tanzania

U kunt vanuit Nederland met KLM rechtstreeks van Amsterdam naar Kilimanjaro -nabij Arusha- vliegen en terug vanaf Dar es Salaam. Eindigt u uw reis op Zanzibar, dan vliegt u via Dar es Salaam of Nairobi terug naar huis. Binnenlandse vluchten Binnenlandse kunnen wij eveneens voor u regelen. Deze vluchten worden uitgevoerd met kleine toestellen.

Gewicht- en Bagagebeperkingen voor airtransfers in Afrika

Gewicht- en bagagebeperkingen in Tanzania

U dient er rekening mee te houden dat er specifieke regels van toepassing zijn wanneer u reist per airtransfers in Afrika.
1) Bagage, waaronder camera-apparatuur en handbagage, wordt als volgt beperkt per persoon:
- 20kg (44lbs) in Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe
- 15kg (33lbs) voor trajecten naar en in Malawi, Mozambique, Kenia en Tanzania
2) Alleen zachte tassen (soft bags) worden geaccepteerd. Wieltjes, frames of niet buigbare structuren kunnen niet worden vervoerd.
3) Wanneer u een soft bag nodig heeft, kunt u tegen een redelijke prijs een zachte nylon tas aanschaffen. Houd er rekening mee dat de bagage compartimenten op airtransfers slechts 25 cm hoog (10 inch) zijn.
4) Bagage met inklapbare wielen is toegestaan, mits de tas verder vergelijkbaar is met een soft bag.
5) Het kan voorkomen dat airlines naar uw gewicht vragen. Wanneer u 100 kg of meer weegt, kan het zijn dat er een extra stoel geboekt dient te worden in verband met veiligheid en comfort.
6) Deze voorwaarden zijn van toepassing op passagiers die reizen op een 'één stoel tarief basis'. Wanneer u per privécharter reist, is het gewicht afhankelijk van het type vliegtuig en het aantal passagiers die hebben geboekt.

Tours & Transfers in Tanzania

Met Talisman reist u op de meeste bestemmingen altijd op privebasis. Er zijn echter uitzonderingen, want op sommige bestemmingen is het niet altijd mogelijk om op privebasis te reizen. Voor een reis naar Tanzania zijn er verschillende mogelijkheden. Heeft u een fly-in safari, dan worden activiteiten vanuit de lodges in klein groepsverband uitgevoerd. Uiteraard is het mogelijk om, tegen meerkosten, priveactiviteiten te boeken. Zijn de lodges waarin u verblijft dicht bij elkaar gelegen, dan worden de transfers over land uitgevoerd. Zowel de transfers als de activiteiten vanuit de lodge worden dan op privebasis uitgevoerd. Uw chauffeur/gids reist namelijk met u mee.

Klimaat in Tanzania

Tanzania heeft het gehele jaar aangename temperaturen en kan gedurende het gehele jaar worden bezocht. Het is een groot land en elk gebied kent een eigen klimaat. Over het algemeen geldt dat de periode van oktober tot en met februari de warmste periode is. Het regenseizoen loopt van maart tot en met mei. Ook het eiland Zanzibar, voor de kust van Tanzania, kan het hele jaar worden bereisd. De temperatuur varieert van 22 tot 33ºC. In de periode van maart tot en met mei en in november en december kan er een bui vallen, maar de temperatuur blijft behaaglijk. Bent u duikliefhebber? De beste periodes om bij Zanzibar te duiken zijn januari tot en met maart en juli tot en met oktober. De keuze van uw reisperiode hangt natuurlijk ook af van de activiteit van het wild. Onze specialisten informeren u graag.

Eten en drinken in Tanzania

Op culinair gebied zult u tijdens uw reis door Tanzania niets te kort komen. In de safarilodges zijn alle maaltijden inbegrepen en soms ook de lokale dranken en extraatjes als snacks. De maaltijden zijn van een uitstekende kwaliteit. Het meest bijzondere aan de maaltijden is de setting waarin u deze nuttigt. Onder een rieten dak, met uitzicht op een waterhole of in de open lucht, omringd door niets anders dan sfeervolle lantaarns en de geluiden van de bush; het is hoe dan ook heel anders dan u gewend bent! De eerste gamedrives vinden over het algemeen vroeg plaats. Na een -early wake up call- en een kopje koffie of thee en een lichte snack gaat u op pad. Eenmaal terug in de lodge staat vervolgens een uitgebreide brunch op u te wachten. Vaak volgt er in de middag, net na de siesta, een afternoon tea. Absoluut hoogtepunt is het diner. Deze maaltijd bestaat doorgaans uit drie gangen en de chefs pakken echt uit! De maaltijden worden begeleid door uitstekende geimporteerde Zuid-Afrikaanse wijnen. De gerechten worden met een grote glimlach geserveerd en bestaan meestal uit internationale specialiteiten met een Afrikaanse twist. Zo kunt u af en toe een typisch Swahili gerecht verwachten, dat vaak in kokosmelk worden gekookt. Bezoekt u tijdens uw reis ook Zanzibar, dan kunt u veel vis, krab en kreeft verwachten. Wij raden u aan om tijdens uw reis door Tanzania geen water uit de kraan te drinken. In de lodge en ook onderweg tijdens de gamedrives of andere activiteiten is er voldoende mineraalwater uit flesjes beschikbaar.

Cultuur in Tanzania

Tanzania is een fascinerend land. Niet alleen kunt u hier getuige zijn van de indrukwekkende wildebeestmigratie en verblijven op de mooiste plekjes, maar u ook verdiepen in de cultuur. De bevolking van Tanzania is bijzonder vriendelijke en behulpzaam. U wordt overal verwelkomd met een hartelijk -jambo-, het woord waarmee de Tanzanianen elkaar begroeten, meestal gevolgd door een glimlach en een knikje. Kinderen zullen u begroeten met -shikamu-, een beleefdheidsvorm naar volwassenen. Het is in Tanzania niet gebruikelijk om in het openbaar affectie voor elkaar te tonen als hand in hand lopen of elkaar omhelzen. Homoseksualiteit is een taboe. Het is belangrijk om in het openbaar niet te laten merken dat u een stel bent. Er heerst in Tanzania een sterke moslim cultuur, met name in de gebieden langs de kust. Het islamitische geloof kent andere gewoonten en gebruiken dan wij gewend zijn. In de islamitische samenleving is de linkerhand onrein. De linkerhand wordt dan ook nooit gebruikt om iemand de hand te schudden of iets te eten; hiervoor wordt altijd de rechterhand gebruikt. Daarnaast gaat de Tanzanianen over het algemeen netjes en bedekt gekleed en worden knieen en schouders altijd bedekt.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben naast een paspoort een visum nodig. Voor dit visum moet uw paspoort minimaal twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten, twee kleurenpasfoto's die goed gelijkend zijn en officiële achtergrondkleuren en afmetingen hebben en een bewijs van het reisarrangement, bijvoorbeeld een vluchtschema. Bij een visumaanvraag dient het paspoort nog minstens 6 maanden geldig te zijn op de datum van visumafgifte. Er wordt alleen een visum afgegeven voor een single entry. U kunt het visum laten regen door een visumbureau. Talisman werkt samen met een betrouwbare partner, de Visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van 5,00 euro per persoon.

Nuttige adressen
Ambassade Tanzania, Nederland: Embassy of The United Republic of Tanzania
Alexanderveld 87 2585 DB DEN HAAG
Telefoon: 070-2156450
Fax: 070-2159909
E-mail: contact@tanzaniaembassy.nl 
Website: www.tanzaniaembassy.nl 

Ambassade Tanzania, België 
Avenue Franklin Roosevelt 72 B-1050 Brussel België
Tel: +32-2-6406500
Fax: +32-2-6468026
E-mail: tanzania@skynet.be 
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00 - 13.00 uur.

Het consulaat van Tanzania is nogal bureaucratisch en wijzigt regelmatig de procedure, voorwaarden, openingstijden, enz. Om geen risico te lopen met de procedure (zoals versturen per post of spoedaanvraag) is het verstandig om de mogelijkheden direct met het consulaat te overleggen. In verband met ervaringen uit het verleden neemt Talisman geen verantwoordelijkheid voor enig deel van de procedure van het consulaat. Het is echter ook mogelijk het visum te verkrijgen bij aankomst op het vliegveld in Kilimanjaro of Dar es Salaam. De kosten bedragen bij benadering: USD 50 (single entry) USD 100 (double entry). 

Gezondheid
Reist u af naar Afrika dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Tanzania komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat vaccinaties tegen gele koorts en een choleraverklaring (stempel) verplicht zijn. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest in) een gebied waar gele koorts voorkomt. Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden. Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Tanzania is de shilling (TSH). TSH 10.000 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €4,28. Deze valuta is in Nederland niet verkrijgbaar. De mogelijkheden om in Tanzania shillings te pinnen zijn erg beperkt. Wij raden u daarom aan om een creditcard (bij voorkeur Visacard of Mastercard en geen American Express!) mee te nemen en daarnaast euros of recent uitgegeven Amerikaanse dollars in kleine coupures mee te nemen. Biljetten van grotere waardes als vijftig en honderd dollar worden nogal eens vervalst en kunnen daarnaast niet overal worden gewisseld. Het geven van fooien is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u baseren op uw enthousiasme over de geleverde diensten. Ook voor het geven van fooien is het handig om Amerikaanse dollars en euro's in kleine coupures bij u te hebben. Voor een gids kunt u ongeveer USD 5 tot USD 10 per dag aanhouden. Afdingen is alleen gebruikelijk in souvenirwinkels. Wilt u de beste prijs, dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders naar de prijs te informeren, zodat u een goed beeld krijgt van de waarde van een artikel.

Kleding
In Tanzania is het overdag meestal aangenaam warm. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn dan het prettigst om te dragen. 's Avonds en in de hoger gelegen gebieden kan het fris zijn en is het raadzaam om een warme trui of jas mee te nemen. Houdt u er rekening mee dat het ook 's nachts flink kan afkoelen, zeker in de woestijn. Gaat u op safari dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, dit kan de dieren namelijk afschrikken. Kleding in aardetinten als groen, beige en bruintinten zijn het meest geschikt. Bezoekt u gebieden waar de moslimcultuur heel sterk is, dan is het heel respectvol om uw knieën en schouders te bedekken.

Fotografie
Tanzania is een heel fotogeniek land. Fotografeert u graag en wilt u dieren, die zich vaak op wat grotere afstand bevinden, in close-up vastleggen, dan is het raadzaam om een telelens mee te nemen. Voor de meeste reizigers biedt een lens van 300 mm voldoende vergroting.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit in Tanzania op een aantal plekken. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er in de grotere plaatsen voldoende internetcafés. Houdt u er rekening mee dat u tijdens uw verblijf in de lodges niet of nauwelijks de beschikbaarheid heeft over een netwerk en internet.

Elektriciteit
De spanning is in Tanzania 220 of 240 volt. Veel lodges en safaricamps werken met hun eigen generator die niet de gehele dag aanstaat. Om deze reden is het verstandig om zoveel mogelijk apparaten mee te nemen die werken op batterijen. Wilt u gebruik maken van stroom, dan dient u hiervoor een verloopstekker mee te nemen. De stekkers zijn in Tanzania namelijk driepolig. Heeft u nog geen verloopstekker, dan kunt u deze op de meeste grote luchthavens aanschaffen.

Veiligheid
Tanzania is een veilig land om te bereizen. Wij raden u echter aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te mijden. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).