Vliegen naar Thailand

Reist u naar Thailand, dan vliegt u vrijwel altijd op de hoofdstad Bangkok aan. Daar bevindt zich de grootste internationale luchthaven van het land, Suvarnabhumi Airport. KLM vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. Ook Eva Air biedt een aantal dagen per week een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Bangkok aan. Er zijn ook maatschappijen die met een tussenstop naar Thailand vliegen, bijvoorbeeld Emirates (via Dubai), China Airlines (via Taipei) Etihad (via Abu Dhabi) en Singapore Airlines (via Singapore).

Tours & Transfers in Thailand

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Thailand, dan heeft u op elke bestemming de beschikking over uw eigen privégids en een chauffeur. U reist in een luxe auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en bestuurd wordt door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het allergrootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer bij die ene tempel rondstruinen, onderweg een extra fotostop maken, samen met uw gids een straatje verkennen of alvast een restaurant uitzoeken voor de komende avond, het is allemaal mogelijk.

Klimaat in Thailand

Thailand heeft een tropisch klimaat en is het gehele jaar goed bereisbaar. Het land kent twee seizoenen: het natte en het droge seizoen. De temperatuur is altijd goed en schommelt het gehele jaar door rond de 30 graden. Over het algemeen is het binnenland, het noorden en zuidwesten van Thailand het best bereisbaar van november tot mei. Buiten deze maanden is de kans op neerslag groter echter het voordeel is dat de natuur dan groener is. In het zuidoosten (o.a. Koh Samui) valt de meeste regen tussen oktober en januari. Dit in tegenstelling tot het zuidwesten (o.a. Phuket) waar de meeste regen valt tussen mei en oktober. Vaak is de regenval kort en hevig en hoeft dit absoluut geen struikelblok te zijn voor een (strand)verblijf in Thailand. Overweegt u in de regenmaanden te reizen dan zijn wij u graag van dienst met een goed advies. Dit omdat binnen de regenmaanden er ook weer drogere periodes zijn. Tevens kan de kans op regen beperkt worden door te kiezen voor accommodaties met een beschutte ligging. Neemt u voor meer informatie gerust contact op met onze specialisten.

Eten en drinken in Thailand

De Thaise keuken heeft zich wereldwijd verspreid. Van een eenduidige Thaise keuken is geen sprake. Er wonen in Thailand zo een 40 verschillende volkeren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Thaise keuken zeer divers is en gebruikmaakt van een grote verscheidenheid aan ingrediënten, kruiden en specerijen. De gerechten zijn overwegend licht, vaak pittig, bijzonder kleurrijk en a la minute bereid met verse ingrediënten. Eten is een zeer belangrijk onderdeel van de cultuur van de Thai. Men eet door de dag heen kleine hapjes en snacks bij de ontelbare eetstalletjes en restaurantjes. Rijst of noedels vormen vaak de basis van een maaltijd. Rijst wordt gekookt (vaak 'sticky') of gebakken en geserveerd met ei, groenten, noten en vis of vlees. De Thaise keuken is ook wel bekend vanwege de wat meer exotische hartige snacks, die vooral in het oosten van het land worden gegeten. Bent u heel avontuurlijk, probeert u dan eens gefrituurde sprinkhanen, zijderupsen of miereneieren! Door het warme, tropische klimaat is het aan te raden om veel te drinken. Verse vruchtensappen zijn er in overvloed, maar proef ook eens van het door vele locals gedronken suikerrietsap, een verfrissende dorstlesser die in een zakje met een rietje wordt geserveerd. Wijn wordt er vrijwel alleen in de hotels geschonken. Vaak sta je verstelt van de enorme omvang van de wijnkaart. Bier is haast overal te verkrijgen. De lokale merken Singha en Chang zijn erg populair en lekker. Drink ook veel water; niet uit de kraan, maar uit de overal verkrijgbare verzegelde flesjes.

Cultuur in Thailand

Thailand is een fascinerend land; niet alleen vanwege de uitstekende keuken en zijn mooie natuur, maar ook om de bijzondere gebruiken en gewoontes. De Thai hanteren een aantal bewonderenswaardige omgangsvormen. Het is niet alleen heel respectvol om u hieraan te houden, maar ook heel bijzonder om op deze manier u te mengen in het lokale leven en te verdiepen in de Thaise cultuur. We noemen de belangrijkste gebruiken.

Een van de meest bekende omgangsvormen van de Thai is de typerende begroeting: de wai. Bij deze begroeting worden de handen voor de borst tegen elkaar gehouden, gevolgd door een lichte buiging van het hoofd. Dit lijkt eenvoudig, maar er gaat een heel ritueel achter schuil. Wordt de wai verkeerd uitgevoerd, dan kunt u er zelfs iemand mee beledigen. Voor reizigers is enkel een lichte buiging en een vriendelijke glimlach voldoende; de Thai zullen uw goede bedoelingen zeker waarderen! Overigens vinden de Thai het ook leuk om zich aan ons aan te passen; wees niet verbaasd als u met een enorme glimlach een hand krijgt aangereikt.

Het is in Thailand de gewoonte iemand met de voornaam aan te spreken. De meeste gidsen geven zichzelf een makkelijke, westerse naam of een grappige bijnaam, omdat de Thaise namen voor ons veelal lastig te onthouden en uit te spreken zijn. De aanspreekvorm 'Khun' betekent zowel meneer als mevrouw of mejuffrouw.

Het hoofd en de voeten hebben in Thailand een speciale betekenis. Het hoofd vormt letterlijk en figuurlijk het hoogste punt van het lichaam, waardoor het zeer ongebruikelijk is om iemands hoofd aan te raken, ook bij kinderen. De voeten vormen het minst reine deel van het lichaam en het is dan ook niet netjes om iets met de voeten aan te wijzen of om bijvoorbeeld met uw voeten richting een Boeddhabeeld te gaan zitten.

De Thai hechten veel waarde aan hun boeddhistische levenswijze. Monniken worden hier zeer gerespecteerd en met de nodige egards behandeld. Het is voor vrouwen niet toegestaan om een monnik aan te raken (of andersom) of om iets direct aan een monnik aan te reiken.

Gedurende het jaar worden er in Thailand diverse festivals en feestelijkheden gevierd. Komt het zo uit dat een festival tijdens uw reis plaatsvindt, dan is dit een geweldige toevoeging aan uw vakantie! De meest bekende en meest spectaculaire feesten zijn het Thaise nieuwjaarsfeest en het Loy Krathong festival. Tijdens het Thaise nieuwjaarsfeest, Songkran, gaat het hele land uit zijn dak! Songkran vindt elke jaar in april plaats en wordt ook wel het 'waterfeest' genoemd, omdat iedereen elkaar gedurende drie dagen met water nat mag gooien. Op deze manier wordt iedereen aan het einde van het droge seizoen gezuiverd. De Thai vieren het feest ook graag met u, dus er bestaat een kans dat ook u een plens water over u heen krijgt, wat geen straf is in het tropische klimaat! Loy Krathong is zonder twijfel een van de mooiste, sprookjesachtige, festivals in Azië. Het wordt in november gevierd, bij volle maan. De feestelijkheden spelen zich vooral s nachts af. De Thai laten dan kleine bootjes van lotusbloemen en bananenbladeren te water om de watergeesten te eren. Ze geloven dat de bootjes door de goden worden meegenomen. Een bijzonder spiritueel moment om bij te zijn!

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hoeven voor een verblijf tot maximaal 30 dagen geen visum aan te vragen. Zodra u op de luchthaven arriveert, krijgt u een stempel in uw paspoort. Verblijf u langer dan 30 dagen in Thailand, dan heeft u wel een visum nodig. Wanneer u vanuit een buurland over land Thailand binnenkomt, ontvangt u bij de grens een visum voor een verblijf van maximaal 15 dagen. Komt u Thailand vanuit bijvoorbeeld Laos binnen en u wilt langer dan 15 dagen in Thailand blijven, dan dient u voor vertrek van uw reis een visum aan te vragen. De formulieren hiervoor zijn verkrijgbaar bij het Thais Consulaat-Generaal in Amsterdam.

Thais Consulaat-Generaal
Herengracht 444 (begane grond)
 1017 BZ Amsterdam
Tel: 020-4651532 Fax: 020-4651543
Openingstijden visum aanvragen: maandag t/m vrijdag 10.00-13.00 uur
Openingstijden ophalen paspoort: maandag t/m vrijdag 14.00-15.00 uur

Gezondheid
Reist u af naar de tropen dan is het heel verstandig om u even te verdiepen in de vaccinaties die u eventueel nodig zou kunnen hebben. In Thailand komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich in kunt laten enten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld tegen buiktyfus en gele koorts. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom officieel geen advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten: heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Thailand is de Thaise baht (THB). THB 100,- is, uiteraard afhankelijk van de koers, nu ongeveer €2,50. Kijk hier voor de actuele koers. U kunt op de luchthaven en bij de ATM's in de stad heel eenvoudig THB's pinnen. Wilt u geld wisselen, dan bieden banken over het algemeen de beste wisselkoers. Travellers cheques in euros en Amerikaanse dollars worden bij de meeste banken en wisselkantoortjes geaccepteerd. De banken en ook postkantoren zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 15.30 uur geopend. Overigens kunt u op veel plaatsen ook met creditcard betalen, met name met de Visacard en Mastercard.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Thailand wel heel erg gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormen voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een chauffeur kunt u circa THB 100,- per dag aanhouden, voor een gids THB 300,- per dag, voor kamermeisjes THB 150,- per dag en voor bellboys THB 100,- per koffie of tas. Het geven van fooien is ook gebruikelijk in restaurants en taxis. Als u na een diner in een restaurant de rekening krijgt ziet u dat hier vaak al 10% service charge in is opgenomen. Desondanks wordt een kleine extra fooi (circa THB 200-500) zeer gewaardeerd. Taxichauffeurs verwachten alleen voor de langere afstanden een fooi. U kunt het eindbedrag afronden naar hele honderdtallen met een minimum van THB 50,-.

Afdingen is heel gebruikelijk in Thailand. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur: de Thai doen het zelf namelijk ook! Afdingen is zeer gebruikelijk op markten, in souvenirwinkels en op ritjes per tuktuk. Het is een spel: de vraagprijs ligt vaak op bijna het dubbele wat de verkoper er echt voor wil hebben. Wilt u gaan bieden, begin dan op ongeveer 1/3 van de vraagprijs. Na flink onderhandelen, vaak met gebruik van een rekenmachine waarop bedragen kunnen worden ingetoetst, komt u vaak op zo een 60% van de vraagprijs uit. Overigens wordt er niet op alles afgedongen, zoals bijvoorbeeld op eten en drinken, in warenhuizen, in metertaxi's en uiteraard in het openbaar vervoer.

Kleding
Thailand is een tropische bestemming. Anders dan in andere Aziatische landen zijn de kledingvoorschriften hier vrij soepel en kunt u zonder problemen een korte broek en shirts met korte mouwen dragen, al zult u de Thai zelf niet gauw in een korte broek zien. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn het prettigst om te dragen. Wanneer u religieuze gebouwen bezoekt raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de Thaise cultuur. Denk bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel of een Thais huis is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen: u bent immers in de tropen en daar kan altijd wel een buitje vallen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Fotografie
Thailand is een fotogeniek land. De glimmende tempels, de vriendelijke, kleurrijke mensen, eindeloze rijstvelden en mistige rivieren en valleien lijken er haast om te vragen om te mogen worden vastgelegd. Het nemen van foto's is op de meeste plaatsen in Thailand geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot het mobiele netwerk en het internet, dan kan dit bijna overal. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale mobiele netwerk. In de grotere steden is de dekking van het mobiele netwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er voldoende internetcafés. Vandaag de dag bieden veel hotels, vaak gratis, ook uitstekende wifi faciliteiten aan.

Elektriciteit
De spanning is in Thailand net als in Nederland 230 volt. Hierdoor kunt u de Nederlandse stekkers op de meeste plaatsen gewoon gebruiken. Mocht dat niet het geval zijn dan hebben hotels vaak een adapter voor u te leen, maar u kunt voor de zekerheid natuurlijk zelf ook een reisstekker meenemen. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan gebeuren dat het licht uitvalt.

Veiligheid
Thailand is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het altijd verstandig om waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Past u op, met name bij grote populaire bezienswaardigheden, voor de 'tourist traps'. Het kan zijn dat u wordt aangesproken door iemand die u belooft u overal naartoe te brengen en veel goede tips lijkt te hebben, maar u uiteindelijk bij een juwelierszaak brengt waar men u onder druk iets probeert te verkopen. Vermijd ook het huren of het gebruik van voertuigen als motoren, jetski's, bromfietsen en brommertaxi's.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).