Maak in 6 dagen kennis met de historie en natuur van Centraal Thailand

Dag 1: Vertrek uit Bangkok
Vandaag verlaat u de hectiek van Bangkok en start uw verkenning van het centrale deel van Thailand. De komende dagen staan in het teken van geschiedenis en natuur. U verblijft achtereenvolgens aan de River Kwai, in Ayutthaya en in het Khao Yai Nationaal Park.

Kanchanaburi ligt ten noordwesten van Bangkok, op circa drie uur rijden. Onderweg maakt u een stop bij de Wat Tham Sua tempel met kleurrijke muurschilderingen. De kabelbaan voert u omhoog waarna u geniet van een panoramisch, 360 graden uitzicht over de rijstvelden. Alternatieve invulling van de ochtend: bezoek aan een drijvende markt.

Het is ook mogelijk om het bezoek aan de tempel van Wat Tham Sua over te slaan en na vertrek uit Bangkok een omweg te maken. U brengt dan een bezoek aan een drijvende markt. Indien uw voorkeur hiernaar uit gaat, wilt u dit dan tijdig aan ons kenbaar maken?

U reist eerst zuidwaarts naar de groene provincie Samut Songkhram. Hier brengt u een bezoek aan een bijzondere lokale markt die letterlijk bovenop de treinrails wordt gehouden. Zodra het lokale treintje arriveert, klappen de marktkooplieden op het laatste moment de schermen van hun kraampjes in om plaats te maken voor de trein. Zodra deze gepasseerd is, wordt de markt ook weer in een mum van tijd opgebouwd. Een zeer vermakelijk ritueel! Vervolgens rijdt u verder naar de drijvende markt van Tha Kha (deze vindt gebaseerd op de maankalender plaats op een aantal dagen per week. In het weekend is deze markt er altijd). Hier kunt u zien hoe het traditionele verhandelen er werkelijk aan toe gaat. Tha Kha is voornamelijk gespecialiseerd in de verkoop van groenten en fruit. Hierna maakt u per roeiboot een fascinerende tocht door de klongs waarbij u onderweg bij een lokale familie een verfrissend en zoet kokosnootdrankje kunt nuttigen. U vaart door de wirwar van kanalen en stopt bij Boeddhistische tempels alvorens aan te komen bij het Rama II Park waar u onder andere een museum kunt bezoeken.

Aankomst Kanchanaburi
Bij aankomst in Kanchanaburi maakt u kennis met de wrede geschiedenis van dit gebied. U brengt een bezoek aan het Thai Burma Railway museum en de erebegraafplaats. Het is een interactief museum, opgericht om de geschiedenis van de Thailand - Birma spoorbaan in beeld te brengen en levend te houden. Deze spoorbaan liep over een traject van 400 kilometer van het Thaise plaatsje Ban Pong naar het Birmese Thanbyuzayat. Op de kaart een onwaarschijnlijk grote afstand voor het handmatig aanleggen van een spoorbaan door een ruig, bergachtig landschap. De aanleg, in 1942, werd gedaan door Aziatische arbeiders en krijgsgevangen van de Japanners welke beiden tot zeer zware arbeid gedwongen werden. Onder miserabele omstandigheden is deze spoorbaan in slechts 16 maanden aangelegd. De lugubere bijnaam Death Railway dankt zijn naam aan het feit dat er dagelijks tientallen mannen omkwamen door uitputting, ondervoeding en ziekte.

Naast de circa 100.000 Aziatische dwangarbeiders zijn er ook vele Britten, Australiërs, Amerikanen en bijna 3.000 Nederlanders omgekomen. Na de voltooiing van de spoorbaan  bestond het werk uit onderhoud en reparatie van schade door geallieerde bommenwerpers. De werkkampen lagen vaak naast vitale punten van de baan waardoor bombardementen ook nog veel slachtoffers en gewonden onder de dwangarbeiders veroorzaakten.

Na het museumbezoek gaat u samen met uw gids op weg naar de beroemde Bridge over de River Kwai, het symbool van de spoorlijn. Misschien kent u de boeken wel, 'The Bridge over The River Kwai' en 'The Railway Man', anders is het zeker een aanrader om deze te gaan lezen voor uw reis. Deze spoorbrug, van staal, wordt nog steeds gebruikt door lokale treinen. Per boot vervolgt u uw reis voor een ontspannen tochtje stroomopwaarts. Terug op het vasteland bezoekt u de kleine nederzetting Pak Preak met charmante (werk)huisjes uit de tijd van koning Rama V.

Vervolgens is het nog een uurtje rijden naar uw accommodatie voor de komende twee nachten. U rijdt in noordelijke richting, door een prachtig groene omgeving.  Op een gegeven moment komt u aan bij een snelstromende rivier met aan weerszijden hoog oprijzende kliffen. Hier gaat u met uw gids aan boord van longtailboat voor een  verkoelend boottochtje naar de receptie van The FloatHouse. In de late namiddag komt u hier aan.

Goed om te weten:
De lunch en het diner zijn vandaag inbegrepen. U luncht in het Peppers restaurant van het U-Inchantree hotel, een fijne plek waar heerlijke Thaise gerechten worden geserveerd. Vanaf uw tafeltje in de buitenlucht geniet u van het uitzicht op de rivier. Het diner wordt in uw accommodatie The FloatHouse geserveerd.

The Floathouse
U verblijft twee nachten in een Floating Villa op basis van halfpension.

The FloatHouse, een bijzonder, drijvend hotel op de rivier in een prachtige groene setting. Vanuit de longboat ziet u ze al liggen: een lange rij met drijvende, charmant uitziende, houten huisjes op het water. De huisjes liggen aan elkaar vast, achterlangs loopt een lang overdekt vlonder pad waarover u naar uw kamer loopt.

De huisjes hebben een afmeting van maar liefst negentig vierkante meter en zijn van alle gemakken voorzien. Charmant in Thaise stijl ingericht, met veel gebruik van teakhout, licht linnen en vrolijk gekleurde kussens. In uw huisje treft u een groot bed met klamboe, minibar en koelkastje, een eigen terras met schommelbank en zitje en een eenvoudige badkamer voorzien van een prettige regendouche. Er is airco aanwezig en een ventilator, maar de badkamer is open en zonder airco. Er zijn huisjes met tussendeur aanwezig. Voor families met kinderen zullen wij proberen om deze te reserveren.

The Float House is geen top luxe accommodatie, het gaat hier meer om de beleving zo midden in de natuur! Als u op bed ligt, voelt u het rustgevende deinen van het water. Als er een snelle boot voorbij vaart, dan verandert het zachte deinen in een golfbeweging. Voor mensen die hiervoor gevoelig zijn is het aan te raden tabletjes tegen reisziekte mee te nemen.

Bij de receptie hangen zwemvesten die u kunt gebruiken om op de stroming van de rivier mee te deinen. U springt vanaf uw eigen terras de rivier in en laat u meevoeren met de stroom. Let goed op, aan het einde van de raft, bij de rode vlag, moet u een paar stevige slagen zwemmen om bij het trappetje te komen waar u uit de rivier kunt klimmen. Leuk en heerlijk verfrissend!

Het restaurant ligt uiteraard ook aan de rivier, het diner is in de vorm van een vast diner of een eenvoudig buffet. Het ontbijt is ook eenvoudig opgezet: koffie en thee staan voor u klaar in kannen, er is fruit, toast, croissantjes en eieren. 's Morgens kan het nog wat fris zijn maar desondanks heerlijk om buiten te eten en te genieten van de opkomende zon boven de hoge kliffen. Uw verblijf hier is inclusief lunch en diner.

Dag 2: Hellfire Pass, treinrit en Erawan waterval
Na het ontbijt is het tijd om op pad te gaan en de omgeving verder te verkennen.
U wordt opgehaald voor een rit van ongeveer 80 kilometer naar de Hellfire Pass.
De Hellfire Pass was onderdeel van de Thailand - Birma spoorbaan. Er moest hier dwars door een bergketen worden gehakt. Tot diep in  de nacht werd er hier, uur na uur, doorgewerkt. De Hellfire Pass kreeg zijn naam door de flikkerende fakkels die de arbeiders met zich mee droegen wanneer zij in het donker aan de spoorlijn werkten. Inmiddels zijn de rails grotendeels verdwenen maar kunt u een wandeling over de spoorbaan maken. De uitgehakte rotsen zijn indrukwekkend om te zien. Ook brengt u een bezoek aan het bijbehorende museum.

Na een lunch is het tijd om zelf een stuk over de spoorbaan te rijden. U stapt aan boord van een lokale trein voor een korte rit over de 'Death Railway', u volgt het traject van Nam Tok Station naar Tha Kilen.

De verdere middag staat in het teken van natuur en ontspanning. U bezoekt de pittoreske Erawan waterval in het gelijknamige natuurpark. Er zijn zeven niveaus en u kunt deze allemaal bewandelen. Goede wandelschoenen zijn een must. Vergeet ook uw zwemkleding niet. Van mei tot september zijn de poelen goed gevuld en kunt u in het heldere water en onder de waterval zwemmen. Uw gids bekijkt ter plaatse of het veilig is om onder de waterval te zwemmen. Vertrouwt u alstublieft op zijn of haar kennis en kunde.

Na deze interessante dag keert u terug naar The FloatHouse.

Goed om te weten:
De lunch en het diner zijn vandaag inbegrepen. U luncht in het Boutique Raft Restaurant. Het diner wordt in uw accommodatie The FloatHouse geserveerd.

Dag 3: Van Kanchanaburi naar Ayutthaya
Na het ontbijt gaat u te voet op weg naar de Lawa Cave. Deze ligt vlakbij The Float House. De stalactieten, stalagmieten en de verschillende kamers zijn prachtig om te zien. Om de grot te bereiken dient u circa 100 traptreden te trotseren, een flinke klim maar zeker de moeite waard.

Vervolgens is het zo'n drie uur rijden naar uw volgende bestemming, het koninklijke Ayutthaya. In de, aan de rivier gelegen, wijnbar ‘The Wine Ayutthaya’ wordt u een lunch geserveerd. Hierna wordt u naar uw accommodatie gebracht en heeft u de verdere dag ter vrije besteding.

Sala Ayutthaya
U verblijft hier 1 nacht in een Deluxe Riverview kamer op basis van logies en ontbijt.

Het strakke, moderne witte minimalistische design steekt heel scherp af tegen het eeuwenoude tempel- en ruïnelandschap van Ayutthaya. Daardoor lijkt de accommodatie in eerste instantie wat misplaatst. Niets is minder waar. U zult snel positief verrast zijn door deze unieke architectuur en zijn kleurstellingen en absoluut genieten van deze koele oase midden in de historische stad. Met slechts 26 kamers is het Sala met recht een boutique hotel. Talisman reserveert graag de Deluxe Riverview kamers voor u. De grote ramen van vloer tot plafond leveren een prachtig uitzicht op de bekende Wat Phutthaisawan tempel op.

Voor een kleine plons kunt u terecht in het algemene zwembad. Het is geen groot zwembad met het formaat van een plunge pool, maar om even af te koelen voldoet dit bad echter prima. 

Zeer geliefd, ook bij locals, is het restaurant The Eatery and Bar Ayutthaya. Aan de oevers van de legendarische Chao Phtaya (Phraya) rivier met uitzicht op de Phutthaisawan tempel geniet u hier van uitstekende gerechten en een fenomenaal uitzicht. De enige opmerking die wij kunnen plaatsen is dat het serviceniveau nog niet daar is waar het zijn moet. Wanneer men het serviceniveau nog wat weet op te krikken is het hele plaatje compleet.

Goed om te weten:
De lunch en het diner zijn vandaag inbegrepen. U luncht in The Wine Ayutthaya. Het diner wordt geserveerd in Sala Ayutthaya Eatery & Bar, het restaurant behorende bij uw accommodatie.

Dag 4: Van Ayutthaya naar het Khao Yai National Park
Na het ontbijt halen uw gids en chauffeur u op bij uw hotel. Samen verkent u het historisch park met de bijzondere ruïnes en tempels die Ayutthaya rijk is. De Wat Phra Sri Sanphet was ooit de grootste tempel van de stad en onderdeel van het koninklijk paleis. De drie stoepa’s vormen een geliefd middelpunt op foto’s en kunnen ook beklommen worden. In de Wat Yai Chai Mang Khon geniet u van een bijzondere collectie zittende boeddha beelden. De mooie tuin rondom wordt goed onderhouden en vormt het thuis van een enorm grote liggende boeddha. In de Wat Maha That kunt u een boeddha hoofd omstrengeld door de wortels van een oude boom bewonderen. Ook ziet u vele restanten van het oorspronkelijke tempelcomplex. Zeer indrukwekkend om te beseffen hoe groots en imposant deze plek ooit moet zijn geweest. 

Alternatieve invulling van de ochtend – verkenning per fiets
Het is tevens mogelijk om, tegen een kleine toeslag, het historisch park per fiets te verkennen.

De lunch wordt geserveerd op een tot restaurant omgebouwde rijst barge. Terwijl u geniet van Thaise heerlijkheden maakt u een tocht over de rivier.

Na de lunch reist u in circa twee uur naar Khao Yai. In de loop van de middag arriveert u bij uw accommodatie aan de rand van het nationale park. Het Khao Yai National Park werd in 1962 opgericht en is daarmee het oudste nationale park van Thailand. Khao Yai bestaat uit weelderig tropisch regenwoud, palmen, bamboe, groene heuvels, droge loofbossen en grasland. Door deze veelzijdigheid is dit natuurgebied gezegend met de meest uiteenlopende planten- en dierensoorten. Tijdens uw verblijf hier ziet u diverse soorten klein wild en vogels. Er komen verschillende soorten apen voor, waaronder klapperapen en withandgibbons en het park telt ruim driehonderd vogelsoorten, waaronder de prachtige neushoornvogel. Het reservaat vormt ook het leefgebied van Indische olifanten, wilde runderen, herten en wilde zwijnen. De kans om deze dieren te zien is een stuk kleiner.

Kirimaya Golf Resort & Spa
U verblijft hier twee nachten in een Plantation view kamer op basis van logies en ontbijt.

U mag tijdens uw verblijf kiezen uit één van onderstaande extra’s (per persoon):
-eenmaal een heerlijke Thaise massage van 45 minuten in de MAYA Spa
-eenmaal een diner in fine dining restaurant Acala in het Kirimaya. Het betreft een vastgesteld menu, drankjes zijn niet inbegrepen.

Het Kirimaya Golf Resort & Spa maakt samen met Atta Lakeside Resort en de Pool Villa’s van Muthi Maya onderdeel uit van een uitgestrekt complex.
In de eerste plaats is Kirimaya een echt golfresort maar dankzij de ligging nabij het Khao Yai National Park ook onze uitvalsbasis voor een verkenning van het nationale park. Van de drie bovengenoemde accommodaties heeft Kirimaya zonder twijfel de meeste sfeer. Als u de deuren van de entree passeert, komt u in de sprookjesachtige openlucht welkomstruimte. Via de houten vlonderpaden loopt u over vijvertjes en door tuintjes het uitgestrekte landgoed binnen. De twee verdiepingen tellende gebouwen met hotelkamers, de restaurants en de lobby zijn los van elkaar gelegen verspreid over het uitgestrekte terrein. Voor uw gemak kunt u gebruikmaken van een golfkarretje wanneer u maar wilt.

De in totaal 52 compacte kamers zijn modern en met warme aardetinten ingericht. Er is veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals teakhout en bamboe. De Plantation View kamers zijn op de begane grond gelegen terwijl de Horizon View kamers op de eerste etage liggen. Beide kamers beschikken over een mooi dagbed op de veranda waar u kunt loungen terwijl u van het uitzicht op tuin en dichtbegroeide bergen in de verte geniet. Qua afmeting en inrichting zijn deze kamertypes gelijk aan elkaar.
De vier Terrace Suites liggen op de hoeken van de eerste etage. Deze staan middels een verbindingsdeur in contact met een Horizon view kamer voor gezinnen met jonge kinderen. De suites zijn een stuk ruimer en beschikken behalve over een gescheiden slaapkamer en leefruimte over een romantisch bad voor twee personen en een groter terras.

Voor een superdeluxe glamping verblijf kiest u voor een van de vier Tented Villas. In uw eigen, luxe tent heeft u een jacuzzi, een sparuimte en een heerlijk ruime veranda met zitjes en vrij zicht.

Kirimaya heeft een mooi algemeen zwembad met uitzicht over het resort en een decor van bergen, vaak in nevelen gehuld. De Maya Spa en de fitnessruimte vindt u bij de 18-holes golfbaan, een ontwerp van Jack Nicklaus met eigen clubhuis. Indien u tijdens uw verblijf wilt golfen maken wij graag een reservering voor u.

Het complex beschikt over meerdere restaurants. Onderdeel van Kirimaya is Acala, het Thaise fine dining restaurant. U kunt binnen dineren, maar ook heerlijk in de buitenlucht aan de rand van het zwembad onder de sterrenhemel.

Een intieme, knusse plek vindt u boven het Acala Restaurant; The Mist. Hier kunt u genieten van een fijne wijnselectie en kleurrijke cocktails. Vanaf de comfortabele stoelen op de veranda is het uitzicht over de golfbaan en het Khao Yai National Park spectaculair.

T-Grill Restaurant, in safari chic stijl, is gelegen in het clubhuis bij de golfbaan. In het hoogseizoen wordt hier het ontbijtbuffet geserveerd. In het laagseizoen wordt het ontbijt geserveerd in Atta’s Poolside Restaurant, behorende bij Atta Lakeside Resort, op circa 400 meter afstand van Kirimaya. Gasten van zowel Kirimaya als Atta ontbijten hier dan samen. U wordt per golfkarretje naar het restaurant gebracht.

Voor een Italiaanse avond kunt u terecht in MYTH Restaurant, behorende bij Muthi Maya op vijf minuten rijden van Kirimaya. Hier geniet u behalve van een verse pasta of kleurrijke salade van een magnifiek 360 graden panorama over het Khao Yai Nationaal Park.

In Restaurant Tani, onderdeel van Atta, worden Japanse vlees- en visgerechten voor uw neus bereid op de traditionele Teppanyaki tafel.

Wat neemt u mee naar Khao Yai Nationaal Park:
-warme kleding
-een lange broek tegen eventuele bloedzuigers
-wandelschoenen
-muggenspray
-verrekijker

Uitbreiding van het programma - Khao Yai ‘Nightsafari’
Na zonsondergang zijn er in het park verschillende dieren actief. Dit is uw kans om samen met een ranger, in een jeep met schijnwerper, op zoek te gaan naar deze dieren. Let wel, het spotten van dieren is altijd afhankelijk van omstandigheden én een portie geluk! Het draait hier meer om de beleving van in het donker het park verkennen dan om het daadwerkelijk spotten van dieren. De tour start om 18.20 uur en duurt tot 20.00 uur.

Goed om te weten:
De lunch is vandaag inbegrepen. U luncht op een tot restaurant omgebouwde traditionele boot.

Een verblijf in Khao Yai Nationaal Park op vrijdag- en zaterdagnacht raden we in principe af in verband met de drukte van dagjesmensen en weekendverblijven.

In het laagseizoen en bij een lage bezettingsgraad wordt het ontbijt geserveerd in Atta Lakeside Resort. U wordt hier per golfkarretje naartoe gebracht.

Dag 5: Verkenning van Khao Yai National Park
Na het ontbijt wordt u opgehaald door uw gids en chauffeur en gaat u op pad voor een verkenning van het nationale park. Vanmorgen gaat u de weelderige landschappen en prachtige dieren en vogels van het park verkennen. U begint met een wandeling van drie kilometer door het bos naar de Nong Phug She Tower. Deze toren is gelegen naast de Nong Phug She vijver, de belangrijkste waterbron voor vele wilde dieren.

De natuur laat zich niet voorspellen maar met wat geluk spot u hier wat wildleven.
Na een stop bij de vijver loopt u naar de Heow Suwat watervallen, een van de filmlocaties voor de film 'The Beach'.

Hierna is het tijd voor een smakelijke lunch in Restaurant Vincotto, onderdeel van de wijngaarden van Gran Monte Asoke Valley. Wijngaarden in Thailand? Jazeker! Tussen de wijnranken geniet u vervolgens van een heuse wijnproeverij.

In de namiddag, na uw lunch en de wijnproeverij, rijdt u richting de bergen. Rijstvelden liggen verspreid op verschillende hoogtes en u bent toeschouwer van een geweldig fenomeen: ontelbaar veel vleermuizen verlaten dagelijks hun grot op zoek naar voedsel en scheren boven de rijstvelden… Heel bijzonder om dit te zien!

Na zonsondergang wordt u teruggebracht naar uw accommodatie.

Goed om te weten:
De lunch is vandaag inbegrepen. U luncht in restaurant Vincotto.

Dag 6: Terug naar Bangkok
Na het ontbijt checkt u uit en is het tijd om weer terug naar Bangkok te reizen.
Mocht u nog een balletje willen slaan op de golfbaan dan is dat geen enkel probleem. Graag maken we desgewenst een reservering voor u. Het tijdstip van terugreizen naar Bangkok is flexibel en stemmen we graag samen met u af.

Goed om te weten:
Gedurende deze zesdaagse tour naar Kanchanaburi, Ayutthaya en Khao Yai National Park wordt u begeleid door dezelfde gids en chauffeur als tijdens uw verblijf in Bangkok. Zij reizen het gehele traject met u mee.