Een bezoek aan- en verblijf in Ayutthaya, de voormalige hoofdstad van Thailand, is zeer de moeite waard.

Dag 1
Na het ontbijt haalt uw gids u op bij uw accommodatie en gaat u samen naar het treinstation. Hiervandaan reist u naar de historische hoofdstad Ayutthaya. Toen de trein in Thailand als vervoermiddel werd geïntroduceerd kwam de koning net terug van een studie in Groot-Brittannië. Om die reden doet de enorme stationshal zo Engels aan. Het reizen per trein brengt u dicht bij de lokale bevolking. Het kan dan ook zomaar gebeuren dat een groep monniken in hun oranje gewaden samen met u aan boord gaat. Iedere ochtend klinkt om 08:00 uur het volkslied uit de speakers in overheidsgebouwen, zo ook op het treinstation. Met wat geluk bent u ook hiervan getuige.

Een bezoek aan- en verblijf in Ayutthaya, de voormalige hoofdstad van Thailand, is zeer de moeite waard. In zijn hoogtijdagen was Ayutthata één van de grootste steden ter wereld en het centrum van een beschaving die diplomatieke banden onderhield met onder meer Lodewijk XIV. Kooplieden en diplomaten uit l het Oosten en het Westen keken hun ogen uit te midden van al die gouden tempels en hun pracht en praal. Het oude stadsdeel staat nog vol eeuwenoude monumenten, ruïnes en Boeddhabeelden uit deze glorietijd. Helaas hebben de Birmezen in de 18e eeuw er veel verwoest. Ook de overstroming van 2011 heeft zijn sporen achtergelaten.  De stad wordt omgeven door drie rivieren en dit heeft voor grote problemen gezorgd.

De treinrit duurt een uur en onderweg geniet u van het voorbijtrekkende landschap. Eenmaal aangekomen in Ayutthaya staat de speciale Ayutthaya ‘Kermit’ tuk tuk voor u klaar. Op deze gemotoriseerde driewieler verkent u de prachtige ruïnes en oude tempels waaronder de Wat PhraSri Sanphet, de Wat Yai Chaimongkol en de Wat Mahathat.

Nadat u de oude stad heeft verkend is het tijd voor een heerlijke lunch die in de aan de rivier gelegen wijnbar The Wine Ayutthaya wordt geserveerd.

Na de lunch stapt u aan boord van aan longtailboot. Een ontspannen tocht van een uur voert u, over de Chao Phraya rivier, langs lokale dorpjes omgeven door groen.U meert aan bij een eilandje in de rivier waar u de verrassende tempel Wat Niwet Thammaprawat bezoekt. Van buiten ziet u een christelijke kerk in gotische stijl. Binnenin worden deze gotische kenmerken gecombineerd met boeddhistische beelden. In het kleurrijke glas in lood is een afbeelding van koning Chulalongkorn (Rama V) verwerkt. Op 15 jarige leeftijd werd hij koning en tijdens zijn regeerperiode van 42 jaar zorgde hij o.m. voor de afschaffing van de slavernij.

Een ritje per kabelbaan brengt u van het eilandje naar de oever aan de andere zijde van de Chao Phraya. Hier bezoekt u het Bang Pa In Zomerpaleis. Een indrukwekkend complex, bestaande uit tuinen en majestueuze herenhuizen, in de 17e eeuw speciaal als zomerverblijf voor de koninklijke familie ontworpen en gebouwd. In dit complex bevinden zich diverse gebouwen en tempels waarvan het ontwerp geïnspireerd is door niet alleen Thaise, maar ook -heel contrasterend- Chinese en zelfs Europese stijlen. Na het bezoek aan het zomerpaleis brengt uw gids u naar uw accommodatie. Vanavond geniet u van een diner in uw accommodatie. De Sala Ayutthaya Eatery and Bar staat bekend vanwege de goede keuken en uitzichten over de rivier en tempels.

Extra informatie:
De ‘Kermit’ tuk tuk is uniek maar niet heel comfortabel. De opstap is hoog en het zitbankje laag. Het is ook mogelijk de stad te verkennen met uw ‘eigen’ auto/busje waarmee u eerder deze reis hebt gereisd. Daarnaast is het mogelijk om Ayutthaya al fietsend te verkennen. Geeft u gerust uw voorkeuren aan.

Sala Ayutthaya
U verblijft hier 1 nacht in een Deluxe Riverview kamer op basis van logies en ontbijt.

Het strakke, moderne witte minimalistische design steekt heel scherp af tegen het eeuwenoude tempel- en ruïnelandschap van Ayutthaya. Daardoor lijkt de accommodatie in eerste instantie wat misplaatst. Niets is minder waar, u zult snel positief verrast zijn door deze unieke architectuur en zijn kleurstellingen. U zult absoluut genieten van deze koele oase midden in de historische stad. Met slechts 26 kamers is het Sala met recht een boutiquehotel. Talisman reserveert graag de Deluxe Riverview kamers voor u. De grote ramen van vloer tot plafond leveren een prachtig uitzicht op de bekende Wat Phutthaisawan tempel op.

Voor een korte dip kunt u terecht in het algemene zwembad welke het formaat van een plunge pool heeft. Om even af te koelen voldoet dit bad echter prima.

Zeer geliefd, ook bij locals, is het restaurant The Eatery and Bar Ayutthaya. Aan de oevers van de legendarische Chao Phtaya rivier met uitzicht op de Phutthaisawan.tempel zijn hier, naast het uitstekende (ook Thais) eten zijn hier debet aan..Ook de gezellige, levendige ongedwongen sfeer valt in de smaak. Wanneer men het serviceniveau nog wat weet op te krikken is het hele plaatje compleet.

Dag 2
Na het ontbijt staan uw gids en chauffeur voor u klaar en gaat u op weg naar Kanchanaburi, een rit van ongeveer drie uur. 

Extra informatie:
Gedurende uw uitstap naar Ayuthhaya en Kanchanaburi wordt u begeleid door dezelfde gids en chauffeur als tijdens uw verblijf in Bangkok. Zij reizen met u mee.