Bij Pu Luong Retreat draait alles om de connectie met de lokale bevolking en de vele verhalen die het gebied rijk is.

Het is prettig om soms even aan de drukte van de populaire plaatsen in Vietnam te kunnen ontsnappen en te verblijven in een nog relatief onbekend natuurreservaat. Waar alles draait om de connectie met de lokale bevolking en de vele verhalen die het gebied rijk is.

Ecolodge op de heuvel

Verstopt op een heuvelrug met panoramisch uitzicht over de Vietnamese wildernis ligt het Pu Luong Retreat, een verfrissende afwisseling in iedere Vietnam reis. Op slechts vier uur rijden van Hanoi vindt u hier grillige bergketens, eindeloze rijstterrassen, rivieren en watervallen en traditionele dorpjes waar u nauwelijks andere toeristen treft. Pu Luong is een gezellige accommodatie met slechts negen bungalows. Vanuit het natuurlijke infinity zwembad heeft u een schitterend uitzicht over de rijstvelden en de natuur. Er zijn hier ook twee huizen, welke oorspronkelijk toebehoorden aan de familie die op het land heeft gewoond. Nu vindt u in het ene huis het restaurant en in het andere huis een groepsaccommodatie.  Wellicht is dit m eer iets voor de backpackende toerist, maar het zorgt voor een interessante mix aan gasten! 

Het beste van Noord Vietnam in één Nationaal Park

Thanh is de oprichter van de Pu Luong Ecolodge en is lang bezig geweest met het vinden van de perfecte plek voor deze lodge. Don Village in het Pu Luong Nature Reserve stal uiteindelijk zijn hart. De reden? Dit deel van Vietnam is een ‘microcosmos’ van het Noorden van Vietnam; het bevat de schitterende rijstvelden van Sapa, de enorme bergpassen van Ha Giang, de rivieren en watervallen van Coa Bang en de traditionele dorpjes van Mai Chau. 

Goed Doen

Toen Thanh eenmaal zijn blik had laten vallen op het stuk land waar hij de lodge voor zich zag, was het tijd om met de lokale families om de tafel te gaan zitten. Hij bood ze een ander onderkomen aan, verschafte werkgelegenheid en maakte beloftes. Een van die beloftes maakte hij bijvoorbeeld aan de 82-jaar oude Tran die altijd op dit stuk grond had gewoond. De grote jackfruit boom mocht niet worden gekapt. Deze boom staat nu groot en trots, nog steeds op wacht aan de ingang van het retreat en herinnert gasten en crew aan de bijzondere geschiedenis én toekomst van de ecolodge. Ook het kappen van andere bomen  werd zoveel mogelijk vermeden. Wanneer er toch een boom gekapt moest worden, werd deze op een andere plek terug geplant.

Veel doen

Fietsen, wandelen, raften of relaxen…de omgeving leent zich bijzonder goed voor ieder type activiteit. De steile valleien bieden een wereld aan avontuur voor de fietsers. Of doe het wat kalmer aan en fiets langs rijstterrassen en door kleine dorpjes. Wilt u wel naar beneden fietsen maar ziet u wat op tegen die enorme klim op de terugweg? Er worden ook transfers aangeboden zodat u de hoogtemeters niet op de fiets maar in de auto kan afleggen. Voor wandelaars zijn er verschillende routes uitgestippeld die variëren in afstand. Van een kleine vijf kilometer door lokale dorpjes tot een wat pittiger stukje wandelen naar de top van de hoogste piek in het nationale park. En wilt u even helemaal niets? Strijk dan neer bij het zwembad of trek de tuinen in voor wat rustgevend tuinieren.

Vergelijkbare accommodaties in Vietnam