Vliegen naar Vietnam

Er zijn vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Vietnam. Reist u af naar deze bestemming, dan vliegt u er via een van de grote Aziatische steden naartoe. Zo kunt u met Singapore Airlines via Singapore vliegen of met Cathay Pacific via Hong. Al deze maatschappijen vliegen aan op Ho Chi Minh in het zuiden van het land en de hoofdstad Hanoi in het noorden van het land. Singapore Airlines en Cathay Pacific vliegen ook naar Danang in Centraal Vietnam, respectievelijk via Singapore en Hong Kong.

Tours & Transfers in Vietnam

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Vietnam, dan heeft u op elke bestemming de beschikking over uw eigen privégids en chauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en wordt bestuurd door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer bij die ene tempel rondstruinen, onderweg een extra fotostop maken, samen met uw gids een onontdekt straatje verkennen of een restaurant uitzoeken waar u de komende avond gaat eten; het is allemaal mogelijk.

Klimaat in Vietnam

Vietnam heeft een complex klimaat. Het land is enorm uitgestrekt, waardoor elk gebied een ander klimaat kent. Per gebied zijn de klimaatkenmerken als volgt. Noord Vietnam In het noorden zijn de winters, van november tot april, koel en in de bergen zelfs koud met maxima van 5 tot 10ºC. De zomer, van mei tot oktober, wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en korte hevige buien. De vochtigheidsgraad, warmte en regen kunnen in het noorden van Vietnam onvoorspelbaar zwaar zijn. In de bergen is het altijd koeler, maar tegelijkertijd kan de zon ongenadig warm zijn. De stad Hanoi kan het beste in de herfst en de lente bezocht worden. De bergachtige omgeving van Sapa kent hoge temperaturen in de zomermaanden, in deze maanden valt hier ook de meeste regen. De beste reisperiode voor dit gebied is van maart tot mei en van september tot december.

Halong Bay is in principe het hele jaar door geschikt voor het maken van een cruise. In de lente -en herfstmaanden is er de meeste kans op helderblauwe luchten. Houdt u er rekening mee dat er in de zomer soms heftige stormen voorkomen, waardoor het kan gebeuren dat een cruise niet kan doorgaan. Centraal Vietnam In Centraal Vietnam heerst van begin oktober tot en met december het regenseizoen. Vanwege de bergen kunnen sommige plaatsen in het midden van het land echter minder neerslag hebben in deze periode. Tegen het einde van september en in oktober zijn er tyfoons en zware regenval te verwachten. In december komt het einde van de regenperiode in zicht. Het regent niet constant en de temperatuur ligt boven de 25ºC. De zomermaanden zijn in Centraal Vietnam droog en heet. Zuid Vietnam Het zuiden van Vietnam kent weer een heel ander klimaat. De temperaturen zijn hier gedurende het hele jaar vrij constant, zo tussen de 25 en 30ºC. De seizoenen wordt hier eveneens door de regenval bepaald. Het natte seizoen loopt van mei tot oktober en het droge seizoen van november tot april. In maart en april is het erg heet. Van juli tot november komen er orkanen voor in de kustgebieden.

Eten en drinken in Vietnam

In Vietnam kunt u heerlijk eten. Het eten smaakt niet alleen heel goed, het ziet er vaak ook nog eens erg mooi uit. Alles wordt precies op maat gesneden en op creatieve wijze op een bord of schaal gelegd. De Vietnamese keuken biedt een grote keus en is niet heel scherp. Het hoofdbestanddeel van ieder gerecht is rijst, dat wordt gegeten met vlees, vis, groente en vissaus. Het is gebruikelijk om gerechten te delen met tafelgenoten. Iedereen krijgt zijn eigen kommetje rijst en daarnaast worden er tal van gerechten centraal op tafel geserveerd, waar iedereen van kan pakken. Het is de gewoonte dat u rijst uit een kommetje met stokjes eet. In het begin kost dit misschien wat moeite, maar de meeste reizigers zijn er zo aan gewend. Krijgt u een bord voorgeschoteld, dan eet u met een lepel. Vietnamezen hebben er geen problemen mee als er eten overblijft. Het is hier niet te gewoonte, wat in sommige Aziatische landen wel zo is, om expres iets te laten staan. Wel wordt van u verwacht dat u alles wat u in uw kom heeft gedaan ook daadwerkelijk opeet. Als u klaar bent met eten, leg uw stokjes dan plat op uw kom. Laat ze nooit rechtop in overgebleven eten staan. Dit doet de Vietnamezen namelijk denken aan de wierookstokjes die voor overledenen worden gebrand. Het is belangrijk om tijdens een reis door een warm land voldoende te drinken. Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die overal verkrijgbaar zijn. Lokaal zijn thee en limoensap populaire dorstlessers.

Cultuur in Vietnam

Vietnam is een fascinerend land. Door haar langgerektheid heeft het veel verschillende soorten landschappen; van het bergachtige gebied in Sapa tot de prachtige stranden bij Hoi An en de waterrijke Mekong Delta in het zuiden. Ook de cultuur is bijzonder boeiend. De Vietnamezen zijn erg vriendelijk en kennen een aantal bijzondere gewoonten en gebruiken. Het is niet alleen heel respectvol om u hiernaar aan te passen, maar ook heel speciaal om u op deze manier te mengen in het lokale leven.

Als een Vietnamees zich wil verontschuldigen zal hij glimlachen in plaats van zich te excuseren. Ook zeggen ze niet graag nee, omdat ze vinden dat dit tot gezichtsverlies leidt. Heeft u ergens kritiek op, dan kunt u een directe confrontatie het beste vermijden en kritiek in de vorm van een grapje brengen. Dit werkt vaak het best.

Het is niet gebruikelijk om een Vietnamese vrouw ter kennismaking of begroeting een hand te geven. Een glimlach en een knikje volstaan prima. In het openbaar genegenheid voor elkaar tonen, bijvoorbeeld zoenen, wordt niet op prijs gesteld. Ook topless of naakt zonnen of zwemmen is ongepast. Het hoofd en de voeten hebben in Vietnam een speciale betekenis. Het hoofd vormt letterlijk en figuurlijk het hoogste punt van het lichaam, waardoor het ongebruikelijk is om iemands hoofd aan te raken, ook bij kinderen. De voeten vormen het minst reine deel van het lichaam en het is dan ook niet netjes om iets met de voeten aan te wijzen of met uw voeten richting een Boeddhabeeld te wijzen of over een zittend persoon heen te stappen.

Monniken worden in heel het land zeer gerespecteerd en heel respectvol behandeld. Het is voor vrouwen niet toegestaan om een monnik aan te raken (of andersom) of iets direct aan een monnik aan te reiken.

Gedurende het jaar worden er in Vietnam diverse festivals en feestelijkheden gevierd. Het meest bekende feest is het Tet festival, ofwel het 'festival van de eerste morgen'. Dit is het Nieuwjaarsfeest, dat echter niet op 1 januari wordt gehouden, maar op een datum in januari of februari, waarbij de maankalender wordt aangehouden. Tet is echt een familiefeest. Veel locals nemen vrij en reizen dan het hele land door. Om de drukte die daarmee gepaard gaat te ontlopen kunt u reizen door Vietnam in deze periode beter vermijden.

Reisdocumenten
Behalve uw Nederlandse of Belgische paspoort, dat na vertrek uit Vietnam nog tenminste zes maanden geldig dient te zijn, heeft u voor Vietnam een visum nodig. Dit visum is op twee manieren verkrijgbaar.
Voorafgaand aan de reis: U kunt het visum via de ambassade in Nederland of via een visumbureau in Nederland regelen. Talisman werkt samen met een betrouwbare partner, de Visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van €5,00 per persoon.

Belangrijk: checkt u na het ontvangen van het visum goed of er op het visum geen visa category 'D' staat. Met categorie D wordt namelijk de toegang tot Vietnam geweigerd. Het is ons een raadsel waarom de Vietnamese Ambassade dan toch een visum afgeeft. Bij aankomst in Vietnam (visa on arrival): Een tweede mogelijkheid om een visum te verkrijgen is bij aankomst op de luchthaven in Vietnam. Voor dit 'visa on arrival' is altijd een autorisatieformulier nodig, welke u voorafgaand aan de reis gratis via Talisman kunt verkrijgen. Voor het autorisatie-formulier hebben we een goede scan van uw paspoort nodig. Het visa on arrival is helaas niet te verkrijgen bij landgrenzen, maar alleen op de luchthavens van Hanoi, Danang en Ho Chi Minh. Voor het visum bij aankomst moet u ter plaatse bij het visumloket een visumformulier invullen en deze te voorzien van twee pasfoto's, neem deze dus samen met het autorisatieformulier mee in uw handbagage! Houdt u er rekening mee dat bij het visumloket wachttijden kunnen ontstaan. Indien u voor dit type visum kiest, neem dan tijdig contact op met Talisman, zodat we u van een autorisatieformulier kunnen voorzien. Hier worden geen extra kosten voor berekend. Wij kunnen het autorisatieformulier alleen aanbieden wanneer u een reis bij Talisman heeft geboekt. De kosten voor visa on arrival bedragen USD 25 per persoon bij een verblijf korter dan 1 maand of USD 45 per persoon bij een verblijf langer dan 1 maand en dienen cash te worden betaald. Zorgt u er voor dat u dit bedrag voorafgaand aan de reis al in bezit heeft. Er zijn op de luchthavens voordat u de immigratie passeert namelijk geen pinautomaten. Komt u Vietnam op een andere manier binnen, dan dient u voorafgaand aan de reis in Nederland een visum te regelen via de visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van €5,00 per persoon.

Nuttige adressen
Adres van de Vietnamese Ambassade, Nederland
Nassauplein 12
2585 EB Den Haag
Tel: 070-3648917
Fax: 070-3648656
De visumafdeling is op werkdagen geopend van 14.00 - 17.00 uur.

Verkeersbureau Vietnam Eurasia (bij een winkel van Aziatische sportartikelen)
Spui 202
2511 BX Den Haag
Postbus 693
2501 CR Den Haag
Tel: 070-3632558
Fax: 070-3106009

Adres van de Vietnamese Ambassade, België 
Generaal Jacqueslaan 1 (1 Boulevard Général Jaxques)
B-1050 Brussel
Tel: +3223792737 / +3223792733 / +3223792736
Fax: +3223749376
E-mail: vnemb.brussels@skynet.be   
De visumafdeling is geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 - 17.30 uur.

Gezondheid
De medische kennis is goed in Vietnam. Er is echter gebrek aan medische technologie waardoor het bij ernstige ziekte soms beter is naar Thailand of Singapore te vliegen. Laat na een doktersbehandeling de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders is het verstandig een in het Engels of Frans opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken dient u hiervan een exacte omschrijving in het Engels of Frans mee te nemen (de samenstelling en dosering zijn van belang). Reist u af naar de tropen dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Vietnam komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld tegen buiktyfus en gele koorts. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Vietnam is de Vietnamese dong (VND). VND 10.000 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €0,34. Op de luchthavens van Ho Chi Minh en Hanoi kunt u bij een ATM heel eenvoudig geldt pinnen. U kunt hier kiezen voor dongs of Amerikaanse dollars. Het is raadzaam om vanuit Nederland een bedrag aan contante dollars (kleine coupures) mee te nemen, mochten de automaten buiten werking zijn. Ook in de grotere plaatsen staan ATM's waar u geld kunt pinnen. In de meeste vier- en vijfsterren hotels en duurdere restaurants kunt u terecht met een creditcard, met name Mastercard en Visa.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Vietnam wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids kunt u VND 230.000 per persoon per dag aanhouden, voor een chauffeur VND 115.000 per persoon per dag en voor een bellboy VND 20.000 per tas of koffer. Het geven van fooien na een taxirit is eveneens gebruikelijk. Het geven van fooien is ook gebruikelijk in taxi's en restaurant. Bij een taxirit kunt u ongeveer 10% van de ritprijs aanhouden en bij een hotel ongeveer 5% tot 10% van de rekening.

Ook afdingen is heel gebruikelijk in Vietnam. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur. Afdingen is gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels. Wilt u gaan bieden op een product, begin dan op ongeveer 1/3 van de vraagprijs.

Kleding
De verschillen in temperatuur kunnen tijdens een reis door Vietnam al heel groot zijn. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn het prettigst om te dragen in warme gebieden. In de bergen, vooral in het noorden, kan het erg koud worden is warme kleding erg prettig. Wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel of een huis is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen; u bent immers in de tropen en daar kan altijd wel een buitje vallen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Cadeautjes
Vindt u het leuk om tijdens uw reis cadeautjes te geven aan lokale kinderen dan kan dit een goede ijsbreker zijn. U kunt presentjes als ballonnen, pennen, viltstiften of kleding geven, wat u zelf mee kunt nemen of ter plaatse kunt kopen. Het geven van snoep of geld wordt afgeraden. In het eerste geval omdat de meeste kinderen zelden of nooit bij een tandarts komen en in het tweede geval om bedelgedrag te voorkomen. U kunt cadeautjes het beste op een afgelegen plek geven of aan een leraar overhandigen als u een bezoek brengt aan een lokale school. In contact komen met volwassenen is eveneens heel gemakkelijk. De Vietnamezen zijn erg nieuwsgierig naar uw familie, werk en woonomgeving. Heeft u foto's bij zich, dan zien ze deze graag! Vietnamezen zijn er ook dol op om bij allerlei gelegenheden visitekaartjes uit te wisselen.

Fotografie
Vietnam is een fotogeniek land. De prachtige natuur, kleurrijke bergvolken, tropische stranden en indrukwekkende heiligdommen lijken er haast om te vragen om op de gevoelige plaat te mogen worden vastgelegd. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen. Houdt u er rekening mee dat het fotograferen van militaire objecten of activiteiten verboden is.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er voldoende internetcafés. Vandaag de dag bieden veel hotels ook uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Elektriciteit
De spanning is in Vietnam 220 volt en in enkele gevallen maar 110 volt. De stopcontacten zijn vaak alleen geschikt voor de zogenaamde Amerikaanse of Russische stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan gebeuren dat het licht uitvalt.

Veiligheid
Vietnam is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het altijd verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).