Spring achterop een vespa en meng u in het hectische verkeer van Ho Chi Minh

Tijd om wat couleur locale op te snuiven, met deze bijzondere excursie. Het kosmopolitische Ho Chi Minh per originele vespa verkennen is iets heel bijzonders. U ervaart de intrigerende mix van Franse joie de vivre, de Vietnamese cultuur, een eclectische mix van religies en de turbulente geschiedenis van de stad. 

Uw tocht door de hoofdstad van motorfietsen begint bij uw hotel, dat is lekker comfortabel. Uw gids haalt u hier op met de Vespa. Stap maar achterop! Al gauw gaat u het drukke verkeer in en neemt u deel aan het ongelofelijke verkeersnetwerk. Uw gids neemt u mee naar de bekende maar ook minder bekende bezienswaardigheden die heel goed de stadscultuur, architectuur, religie en de geschiedenis van de stad weergeven. De volgorde van events in uw schema kan wat afwijken van wat wij hieronder beschrijven, maar het geeft u een goede indruk van de dag die u gaat beleven.

Uw avontuur begint bij de Ernst Thalmann School aan de Tran Hung Dao Street, een historische locatie die herinnert aan de interventie van de Amerikanen in Zuidoost Azië in maart 1950. Hier wordt het vrijwel onbekende verhaal verteld over de 500.000 Vietnamezen die destijds demonstreerden door de straten van de stad ondanks de tegenaanval van de Fransen die de menigte met traangas en met een grote groep soldaten probeerden tegen te houden. 

Hierna volgt het historische eerste district van de stad waar uw gids stopt bij een hindoetempel en bij de enorme en strenge façade van het Herenigingspaleis; een uniek voorbeeld van Vietnamese architectuur uit de jaren ’60 en een belangrijk symbool van de politieke geschiedenis van het land.

Vervolgens rijdt u naar het door de Franse architect Gustave Eiffel ontworpen postkantoor, zonder twijfel een van de mooiste gebouwen van de stad. U steekt de straat over om de schitterende basiliekachtige Notre Dame kathedraal te bewonderen. Uw gids vertelt u hier wat aardige anekdotes over trouwerijen in Vietnam en de rituelen die hierbij komen kijken.

U rijdt door de bruisende Dong Khoi straat. Hier wordt duidelijk dat op deze plek, rond 1975 wanneer het eerdere regime op zijn einde liep, de iconische foto werd genomen van een helikopter die mensen uit de stad in de helikopter hielp. U stopt bij het Opera House (nu het Stadstheater) waar uw chauffeur (met wie u inmiddels een aardige band heeft opgebouwd) u vertelt over Franse invasie, de oorlogstijd ‘Five O’clock Follies’ en het filmen van Phil Noyce’s ‘The Quiet American’. 

En dan rijdt u ineens door de tunnel die u in District Two brengt en waar u hartje Saigon weer van een heel ander perspectief kunt bekijken en de volledig gerestaureerde oude vespa’s kunt bewonderen. Geniet van een koud drankje en stap weer achterop om u richting District Five te begeven. Dit is het Chinatown van Saigon, ook wel bekend als Cholon. Het is hier een kleurrijk geheel en de surrealistische Cai Dai Tempel wellicht het meest opmerkelijke gebouw. U wandelt over de stoffenmarkt en bezoekt de Zilversmid Ambachts Hal voordat u bij de Francis Xavier Kerk aankomt waar de Ngo broers zich verstopten tijdens de coup. 

Tenslotte brengt u een bezoek aan een bijzondere tempel in de Chinese gemeenschap. Dit prachtige heiligdom is toegewijd aan de godin Thien Hau, beschermvrouw van de zeevaarders. De kleine tempel is prachtig gedecoreerd en vervuld van de zoete geur van wierook. Binnenin zal uw gids u alles vertellen over het belang van deze tempel voor de Chinese confucianisme die in deze wijk wonen. Hierna heeft u de gelegenheid de geesten van de tempel gunstig te stemmen door een paar vinkjes los te laten.  Een mooi einde van een dag die u nog lang zal bijblijven! Uw gids zet u weer af bij uw hotel.

 

 

Verblijven in Ho Chi Minh

Caravelle Hotel

Ho Chi Minh