Vliegen naar Zambia

Via Nairobi of Johannesburg vliegt u naar Lusaka of Livingstone. KLM vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar Johannesburg, waar u 's avonds arriveert. U heeft dan een overbruggingsnacht in Johannesburg nodig alvorens u naar Lusaka of Livingstone in Zambia vliegt.

Vanaf Johannesburg kunt u met South African Airways in ongeveer twee uur naar Zambia vliegen. KLM/Kenya Airways vliegt ook dagelijks naar Nairobi, waar u kunt overstappen op een vlucht met Kenya Airways naar Zambia. Daarnaast kunt u ook met Emirates via Dubai naar Lusaka vliegen. Indien u een overnachting heeft in Johannesburg alvorens door te vliegen naar Zambia, dan willen wij u adviseren er bij check-in goed op te letten dat de bagage niet wordt doorgelabeld naar Zambia, maar naar Johannesburg.

Binnenlandse vluchten
Binnenlandse kunnen wij eveneens voor u regelen. Deze vluchten worden uitgevoerd met kleine toestellen.

Gewicht- en Bagagebeperkingen voor airtransfers in Afrika

Gewicht- en bagagebeperkingen in Zambia

U dient er rekening mee te houden dat er specifieke regels van toepassing zijn wanneer u reist per airtransfers in Afrika.

1) Bagage, waaronder camera-apparatuur en handbagage, wordt als volgt beperkt per persoon:
- 20kg (44lbs) in Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe
- 15kg (33lbs) voor trajecten naar en in Malawi, Mozambique, Kenia en Tanzania

2) Alleen zachte tassen (soft bags) worden geaccepteerd. Wieltjes, frames of niet buigbare structuren kunnen niet worden vervoerd.

3) Wanneer u een soft bag nodig heeft, kunt u tegen een redelijke prijs een zachte nylon tas aanschaffen. Houd er rekening mee dat de bagage compartimenten op airtransfers slechts 25 cm hoog (10 inch) zijn.

4) Bagage met inklapbare wielen is toegestaan, mits de tas verder vergelijkbaar is met een soft bag.

5) Het kan voorkomen dat airlines naar uw gewicht vragen. Wanneer u 100 kg of meer weegt, kan het zijn dat er een extra stoel geboekt dient te worden in verband met veiligheid en comfort.

6) Deze voorwaarden zijn van toepassing op passagiers die reizen op een 'één stoel tarief basis'. Wanneer u per privécharter reist, is het gewicht afhankelijk van het type vliegtuig en het aantal passagiers die hebben geboekt.

Tours & Transfers in Zambia

Met Talisman reist u op de meeste bestemmingen altijd op privébasis. Er zijn echter uitzonderingen, want op sommige bestemmingen is het niet altijd mogelijk om op privébasis te reizen. Een van deze bestemmingen is Zambia. Maakt u een reis door dit land dan verplaatst u zich, afhankelijk van de afstand tussen de lodges waarin u verblijft, veelal per kleine cessna vliegtuigjes. Deze vliegtuigen fungeren hier als een soort bus; er worden mensen opgepikt en bij diverse lodges afgezet.

De transfers per vliegtuig zijn niet privé, maar aangezien ze niet over veel zitplaatsen beschikken hoeft u het toestel maar met een paar mensen te delen. Liggen de lodges waarin u verblijft dicht bij elkaar, dan worden de transfers overland of per boot uitgevoerd. De activiteiten, waaronder gamedrives, wandelsafari's en boottochten, worden in klein groepsverband uitgevoerd, met uitsluitend reizigers die in dezelfde lodge verblijven. Wij kiezen voor kleinschalige lodges op de meest bijzondere plekken. De groepjes zijn hierdoor niet heel groot en bovendien komt u tijdens uw avonturen vrijwel geen reizigers uit andere lodges tegen.

Klimaat in Zambia

De temperaturen zijn het gehele jaar door aangenaam. Ondanks dat is Zambia niet het gehele jaar te bereizen. In de periode van december tot en met april heerst er een regenseizoen. Anders dan in sommige andere regio's beperkt dit zich niet tot een enkel buitje, maar vallen er flinke donderbuien die de wegens zelfs onbegaanbaar kunnen maken. In deze periode zijn veel lodges gesloten. De eerste lodges gaan aan het einde van het regenseizoen, zo rond mei, weer open.

In juni start het droge seizoen, de Zambiaanse winter. De nachten zijn koud, maar overdag is de temperatuur prima. Ook het landschap wordt langzaamaan dor, waardoor wilde dieren nu beter te zien zijn. Tegen augustus wordt het warmer en in oktober kan het overdag zo'n 45 graden worden. Ook de rivieren drogen op en de dieren concentreren zich rond de overgebleven waterpoelen.

In november zijn de temperaturen het hoogst en kondigen de eerste donderbuien het begin van de regenperiode alweer aan. Toch is november niet een hele slechte reistijd, want in deze periode worden de eerste jongen geboren en wemelt het van de welpjes en kalven.

Eten en drinken in Zambia

Op culinair gebied zult u tijdens uw reis door Zambia niets te kort komen. In welke lodge u ook verblijf, alle maaltijden plus de lokale dranken en extraatjes als snacks zijn overal inbegrepen en van een uitstekende kwaliteit. Het meest bijzondere aan de maaltijden is de setting waarin u deze nuttigt. Onder een rieten dak, met uitzicht op een waterhole of in de open lucht, omringd door niets anders dan sfeervolle lantaarns en de geluiden van de bush; het is hoe dan ook heel anders dan u gewend bent!

De eerste gamedrives vinden over het algemeen vroeg plaats. Na een 'early wake up call' en een kopje koffie of thee en een lichte snack gaat u op pad. Eenmaal terug in de lodge staat vervolgens een uitgebreide brunch op u te wachten. Vaak volgt er in de middag, net na de siësta, een afternoon tea.

Absoluut hoogtepunt is het diner. Deze maaltijd bestaat doorgaans uit drie gangen en de chefs pakken echt uit! De maaltijden worden begeleid door uitstekende geïmporteerde Zuid-Afrikaanse wijnen. De gerechten worden met een grote glimlach geserveerd en bestaan meestal uit internationale specialiteiten met een Afrikaanse twist. Vleesgerechten zijn de absolute nummer een hier. Wij raden u aan om tijdens uw reis door Zambia geen water uit de kraan te drinken. In de lodge en ook onderweg tijdens de gamedrives of andere activiteiten is er voldoende mineraalwater uit flesjes beschikbaar.

Cultuur in Zambia

De bevolking van Zambia is bijzonder vriendelijk en gastvrij. Waar u ook komt, u wordt overal even vriendelijk begroet en kinderen zullen uitbundig naar u zwaaien. Beantwoord een groet altijd. Het is in Zambia heel normaal om iedereen die u tegen komt te groeten, het liefst in de lokale taal natuurlijk. Als u tijdens uw reis door Zambia de locals ontmoet, zult u zien dat muziek en handwerk belangrijke onderdelen van de cultuur zijn.

Er worden nog steeds vele voorwerpen als manden en potten met de hand gemaakt en tijdens feesten of gewoon zomaar wordt er uitbundig op drums en fluiten gespeeld en gedanst. De Zambiaanse bevolking gaat zelf doorgaans netjes gekleed en ook van u wordt verwacht dat u gepast gekleed gaat. Denkt u hierbij aan broeken, rokken of jurken die de knieen bedekken en shirts, blouses of overhemden met een mouwtje.

De bevolking van Zambia is doorgaans zeer gastvrij en vriendelijk. Iemand uitgebreid groeten en terugzwaaien naar (met name) kinderen wordt zeer gewaardeerd. Groeten in de lokale taal wordt erg op prijs gesteld. Weinig bedekkende kleding wordt als offensief gezien.

Reisdocumenten
Uw Nederlandse of Belgische paspoort moet na terugkomst nog minimaal zes maanden geldig zijn en u moet nog minimaal twee lege pagina's in uw paspoort hebben voor het visum, wat is vereist voor een bezoek aan Zambia. Er zijn drie manieren om uw visum te regelen:

1) Het is mogelijk het visum te verkrijgen bij de grensovergang of bij aankomst op het vliegveld in Lusaka of Livingstone. Als u tijdens uw reis zowel de Zambiaanse als de Zimbabwaanse zijde van de Victoria watervallen bezoekt, dient u er rekening mee te houden dat u een 'double entry visa' aanvraagt. Voor Zimbabwe is het niet mogelijk om het visum van te voren te regelen en kunt u dit bij de grens organiseren. De kosten bedragen bij benadering: 50 USD (single entry) 160 USD (double entry) 160 USD (multiple entry) De kosten voor het visum dienen ter plaatse contant te worden betaald.

2) Per oktober 2015 heeft de Zambiaanse overheid tevens een online systeem ingevoerd voor het aanvragen van een (toeristen)visum. Wij raden u aan om in dit geval uw visum op tijd aan te vragen, aangezien het 3-5 werkdagen kan duren voordat de visumaanvraag wordt goedgekeurd. U kunt het visum aanvragen via de website https://evisa.zambiaimmigration.gov.zm/ (houdt u uw paspoort, een pasfoto en creditcard bij de hand).

3) U kunt het visum van tevoren organiseren via de Ambassade van Zambia in Brussel of via de visumcentrale. Talisman werkt samen met een betrouwbare partner, de Visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van € 5,00 per persoon. Indien u uw reis naar Zambia combineert met een bezoek aan Malawi, dan heeft u een visum nodig. De kosten bedragen bij benadering: 75 USD (single entry) 150 USD (multiple entry) De kosten voor het visum dienen ter plaatse contant te worden betaald.

Reizen met kinderen
Wanneer u reist via Zuid-Afrika of uw reis combineert met Zuid-Afrika dan gelden er belangrijke regels wat betreft het reizen met kinderen. Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vanaf 1 oktober 2014 een nieuwe plicht ingesteld voor reizende ouders met minderjarige kinderen (kinderen tot 18 jaar) om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kind(eren).

Volgens de immigratiewet moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van beide ouders staan vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte. Wanneer u met kinderen reist, treft u meer informatie bijgevoegd. Deze wetswijziging is geïmplementeerd om de veiligheid voor kinderen te verhogen en gaat in op 1 oktober 2014. Met dit initiatief hoopt Zuid-Afrika kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen. Tot eind september mogen gezinnen met minderjarige kinderen nog zonder origineel geboorteakte reizen. Dit betekent dat de gezinnen die nog geen maatregelen hebben getroffen met betrekking tot de wetsherzieningen van 2007 en 2011 en de nieuwe immigratieregulaties nog de mogelijkheid krijgen om op vakantie te gaan met hun kinderen.

Nuttige adressen:
Consulaat Ambassade Zambia, België
Avenue Moliore 469
B-1060 Brussel
België
Tel: +32-23435649
Fax: +32-2-3474333
E-mail: gov@zebru.org 
Website: http://www.zebru.org/ 

Gezondheid
Reist u af naar Afrika dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Zambia komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat vaccinaties tegen gele koorts en een choleraverklaring (stempel) verplicht zijn. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest in) een gebied waar gele koorts voorkomt. Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Zambia is de kwacha (ZMW). ZMW 100 is, afhankelijk van de koers, ongeveer € 8,25. Kijk hier voor de actuele koers. Deze valuta is in Nederland niet verkrijgbaar. U kunt bij aankomst op de luchthavens in Zambia Amerikaanse dollars omwisselen voor kwacha. Lokaal kunt u bij winkeltjes en in dorpjes uitsluitend met kwacha betalen. In de lodges worden dollars en creditcards geaccepteerd.

Het geven van fooien is niet heel gebruikelijk, maar als u iemand op deze manier wilt belonen voor zijn of haar prestaties, wordt een fooi toch zeer op prijs gesteld. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend. Voor een gids kunt u ongeveer USD 5 tot USD 10 per dag aanhouden. Wilt u het personeel van een lodge belonen dan kunt u hiervoor gebruik maken van de fooienboxen die bij bijna alle accommodaties aanwezig zijn.

Afdingen is alleen gebruikelijk in souvenirwinkels en op markten. Wilt u de beste prijs, dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders naar de prijs te informeren, zodat u een goed beeld krijgt van de waarde van een artikel.

Kleding
In Zambia is het overdag meestal aangenaam warm. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn dan het prettigst om te dragen. 's Avonds en 's ochtends kan het fris zijn en is het raadzaam om een warme trui of jas mee te nemen. Gaat u op safari dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, dit kan de dieren namelijk afschrikken. Kleding in aardetinten als groen, beige en bruintinten zijn het meest geschikt. Het is in Zambia gebruikelijk om gepast gekleed te gaan en de knieën en schouders te bedekken. In de lodges is het gepast als u voor het avondeten het thema 'smart casual' aanhoudt voor uw kledij.

Fotografie
Zambia is een heel fotogeniek land. Fotografeert u graag en wilt u dieren, die zich vaak op wat grotere afstand bevinden, in close-up vastleggen, dan is het raadzaam om een telelens mee te nemen. Voor de meeste reizigers biedt een lens van 300 mm voldoende vergroting.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit in Zambia op een aantal plekken. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er in de grotere plaatsen voldoende internetcafés. Houdt u er rekening mee dat u tijdens uw verblijf in de lodges niet of nauwelijks de beschikbaarheid heeft over een netwerk en internet.

Elektriciteit
De spanning is in Zambia 220 of 240 volt. Veel lodges en safaricamps werken met hun eigen generator die niet de gehele dag aanstaat. Om deze reden is het verstandig om zoveel mogelijk apparaten mee te nemen die werken op batterijen. Wilt u gebruik maken van stroom, dan dient u hiervoor een verloopstekker mee te nemen. De stekkers zijn in Zambia namelijk driepolig. Heeft u nog geen verloopstekker, dan kunt u deze op de meeste grote luchthavens aanschaffen.

Veiligheid
Zambia is een veilig land om te bereizen. Wij raden u echter aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te mijden. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).