In het Tswana en Bantoetaal die in zuidelijk Afrika nog door ruim zes miljoen mensen wordt gesproken, betekent Marataba heel eenvoudig 'toevluchtsoord' of 'natuurreservaat', twee termen die hier de spijker op zijn kop slaan

Tijdens een verblijf in Zuid-Afrika wilt u vast tenminste één plek in de route opnemen waar u het wild ziet waar Afrika bekend om staat, waar u begeleid wordt door uitstekende gidsen en waar u in een geweldige lodge verblijft die de sfeer en de essentie van Afrika belichaamt. Ten noorden van Johannesburg zijn er verschillende mogelijkheden. Eén van de mooiste en in ieder geval best bereikbare nationale parken is Marakele. Er komen hier veel diersoorten voor omdat het Nationale Park Marakele de overgangszone vormt tussen het droge noordwesten en het vochtiger noordoosten van Zuid-Afrika; daardoor treft u hier diersoorten uit beide gebieden aan. Marataba ligt aan de voet van het Waterberg-massief: een schitterend gebergte waarin zeer oude sporen van menselijke bewoning zijn aangetroffen. Misschien doet het landschap om die reden wel voorwereldlijk aan: afgezien van de lodge is er verder niets in deze omgeving dat op menselijke aanwezigheid duidt.

Ensemble van canvas

De Marataba Safari Lodge ligt in het Nationalel Park. Deze bijzondere lodge, een concept van Paul Fentener van Vlissingen, is opgezet met een bijzonder doel: het bieden van een optimale safaribeleving zonder de omgeving ook maar iets te schaden. Natuurbescherming, participatie van lokale bevolkingsgroepen en duurzaam toerisme gaan hier hand in hand. Marataba is de uitkomst van jarenlange inspanning van deze ondernemer. Als oprichter van African Parks heeft hij een model opgezet waarbij natuurbescherming, participatie van lokale bevolkingsgroepen en duurzaam toerisme hand in hand gaan. Een belangrijk onderdeel van duurzaam toerisme is het toestaan van een beperkt aantal bezoekers in een groot natuurgebied. Dit is precies wat er bij Marataba gebeurt. Paul Fentener van Vlissingen heeft altijd gevoel gehad voor de ziel van een plek en voor historisch erfgoed. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Marataba Lodge niet alleen opgaat in de schitterende omgeving, maar er zelfs een dimensie aan toevoegt. De suites zijn een ensemble van canvas, steen en hout dat alle zintuigen prikkelt! Direct na de opening behoorde het al tot de mooiste safari-lodges van Zuid-Afrika. Het interieur en de service zijn van de hoogste standaard. En het is bovendien meegenomen dat dit deel van Zuid-Afrika malariavrij is.

Nachtdieren

De gasten die in de vijftien 'tented suites' verblijven, hebben maar liefst 23.000 hectaren wildernis volledig voor zichzelf. Door het lage aantal bezoekers kunt u het schitterende landschap in alle rust op u in laten werken. In het park komen de dieren van de Big Five voor, maar staart u zich daar vooral niet blind op want er is meer, veel meer. Denkt u daarbij aan 16 antilopensoorten zoals de bijzondere paard-antilope, de sabelantilope en de bergrietbok, of aan maar liefst 400 vogelsoorten. Het gebied staat ook bekend om nachtdieren als het aardvarken, de aardwolf en het stekelvarken én - niet in de laatste plaats - om de grootste kolonie Kaapse gieren ter wereld. De tented suites zijn opgetrokken uit baksteen, maar hebben een canvas overkapping waardoor u, zeker als u 's avonds in bed ligt, niets hoeft te missen van de bushgeluiden om u heen. Elke suite heeft een privéterras vanwaar u uit uw comfortabele stoel uitkijkt over de uitgestrekte vlakte waar de rivier de Matlabas meandert met op de achtergrond het okergele Waterberg-massief. Naast een comfortabele slaapruimte heeft uw suite ook een ensuite badkamer met een badkuip en een binnen- en buitendouche. Op safari gaan is hier een echte belevenis. Doordat het natuurreservaat de overgangszone vormt tussen het droge noordwesten en het vochtigere noordoosten van Zuid-Afrika treft u hier uiteenlopende diersoorten zoals vele soorten antilopen, het aardvarken, het stekelvarken, Kaapse gieren en natuurlijk de Big Five. U ziet ze tijdens gamedrives, die in de vroege ochtend en late namiddag plaatsvinden. Naast de jeepsafari's kunt u een boottocht maken over de Matlabas-rivier en een wandeling maken door de bush onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Tot de gemeenschappelijke faciliteiten behoren een bibliotheek en een zwembad.

Zuid-Afrikaanse keuken

De culinaire verzorging is uitstekend. Er is een gezamenlijke eetruimte waar u geniet van het beste van de Zuid-Afrikaanse keuken. Heeft u echter wat behoefte aan privacy of heeft u misschien een speciale gelegenheid te vieren, dan maakt de crew graag een mooie tafel voor u klaar op een locatie die u wenst, bijvoorbeeld op het terras of midden in de bush.

Tripadvisor over Marataba Safari Lodge