Vliegen naar Zuid-Afrika

KLM vliegt vanaf Amsterdam dagelijks rechtstreeks naar Kaapstad en Johannesburg, de twee belangrijkste aanvlieghavens voor Zuid-Afrika. Er zijn ook maatschappijen die met een tussenstop naar Kaapstad of Johannesburg vliegen, bijvoorbeeld Emirates (via Dubai), Etihad (via Abu Dhabi) en British Airways (via Londen).

Binnenlandse vluchten

Binnenlandse kunnen wij eveneens voor u regelen. Deze vluchten worden uitgevoerd met kleine toestellen.

Gewicht- en Bagagebeperkingen voor airtransfers in Afrika

Gewicht- en bagagebeperkingen in Zuid-Afrika

U dient er rekening mee te houden dat er specifieke regels van toepassing zijn wanneer u reist per airtransfers in Afrika.
1) Bagage, waaronder camera-apparatuur en handbagage, wordt als volgt beperkt per persoon:
- 20kg (44lbs) in Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe
- 15kg (33lbs) voor trajecten naar en in Malawi, Mozambique, Kenia en Tanzania
2) Alleen zachte tassen (soft bags) worden geaccepteerd. Wieltjes, frames of niet buigbare structuren kunnen niet worden vervoerd.
3) Wanneer u een soft bag nodig heeft, kunt u tegen een redelijke prijs een zachte nylon tas aanschaffen. Houd er rekening mee dat de bagage compartimenten op airtransfers slechts 25 cm hoog (10 inch) zijn.
4) Bagage met inklapbare wielen is toegestaan, mits de tas verder vergelijkbaar is met een soft bag.
5) Het kan voorkomen dat airlines naar uw gewicht vragen. Wanneer u 100 kg of meer weegt, kan het zijn dat er een extra stoel geboekt dient te worden in verband met veiligheid en comfort. 6) Deze voorwaarden zijn van toepassing op passagiers die reizen op een 'één stoel tarief basis'. Wanneer u per privécharter reist, is het gewicht afhankelijk van het type vliegtuig en het aantal passagiers die hebben geboekt.

Tours & Transfers in Zuid-Afrika

Met Talisman reist u op de meeste bestemmingen altijd op privébasis. Er zijn echter uitzonderingen, want op sommige bestemmingen is het niet altijd mogelijk om op privébasis te reizen of worden arrangementen of op privébasis of in klein groepsverband uitgevoerd. In Zuid-Afrika zijn er meerdere mogelijkheden. Maakt u een reis door de Westkaap, of volgt u de Tuinroute, dan maakt u veelal een selfdrive en heeft u de beschikking over uw eigen auto. Bezoekt u tijdens uw reis ook wildparken, dan rijdt u de ene keer zelf naar de lodge en de andere naar de ingang van het wildpark, waar u de auto parkeert en vervolgens met een auto van de lodge waarin u verblijft verder het park in trekt. Afhankelijk van het park dat u bezoekt en de lodge waarin u verblijft, worden deze transfers en de activiteiten ter plaatse (zoals gamedrive)- op privébasis of in klein groepsverband uitgevoerd. Onderneemt u de activiteiten in groepsverband, dan is dit uitsluitend met reizigers die in dezelfde lodge verblijven. Wij kiezen voor kleinschalige lodges op de meest bijzondere plekken. De groepjes zijn hierdoor niet groot.

Klimaat in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een bestemming die het hele jaar door bezocht kan worden. De diversiteit van het land zorgt ervoor dat elk er in elk seizoen genoeg te zien en te doen is. Hoewel er in de Zuid-Afrikaanse zomer (onze winter) in de meeste streken meer regen valt dan in de winter (onze zomer), kent het land jaarlijks minder regenval dan Nederland! Daarbij ligt de gemiddelde temperatuur rond de 23ºC . De beste reistijd voor Zuid-Afrika is afhankelijk van uw reiswensen. Laat u adviseren door uw specialist!

Eten en drinken in Zuid-Afrika

Wie van lekker eten en een glaasje wijn houdt zit goed in Zuid-Afrika. Het eten is een combinatie van traditionele Europese gerechten, Afrikaanse bereidingswijzen en Aziatische invloeden. De laatste jaren is, met name rond Kaapstad, een frisse wind door de restaurants gewaaid en vind je in toenemende mate moderne etablissementen die gewaagde gerechten presenteren. De wijnen van Zuid-Afrika hebben de wereld in sneltreinvaart veroverd. In tien jaar tijd is het oppervlak aan wijngaarden vertienvoudigd! Met name de witte wijnen worden internationaal gelauwerd. Het leuke is ook dat de wijngaarden erg de moeite waard zijn om te bezoeken. Prachtige groene valleien omringd door ruige bergen, witte Kaap-Hollandse huisjes en in het wijnseizoen veelal mooie blauwe luchten. Zuid-Afrika kent vele lodges waar het een genot is om met de andere gasten te dineren. Ook de safari lodges hebben een zeer goede standaard wat betreft de maaltijden en dranken. Wij raden u aan om tijdens uw reis door Zuid-Afrika geen water uit de kraan te drinken. Flesjes mineraalwater zijn overal verkrijgbaar.

Cultuur in Zuid-Afrika

De veelzijdigheid van Zuid-Afrika is fascinerend. Niet alleen kunt u hier genieten van de mooiste landschappen, heerlijk eten, goede wijn, lieflijke dorpjes en een pure wildervaring, maar ook van de Zuid-Afrikaanse cultuur. De inwoners van Zuid-Afrika zijn bijzonder vriendelijk en gastvrij. Er worden veel talen gesproken, maar het meest gangbaar zijn het Engels en het Afrikaans. Het Afrikaans is afgeleid van het Nederlands, waardoor wij deze taal redelijk goed verstaan. Het is belangrijk om te weten dat er in Zuid-Afrika een openbaar rookverbod geldt. Op straat mag dus niet gerookt worden, evenmin mag u een sigaret opsteken in het openbaar vervoer en ook bij de meeste openbare gebouwen is roken strikt verboden (waaronder luchthavens, restaurants en bars).

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hoeven voor een verblijf tot maximaal 90 dagen geen visum aan te vragen. Uw paspoort moet echter wel voorzien zijn van minimaal 3 blanco pagina's. Na terugkomst van de reis dient uw paspoort nog tenminste 30 dagen geldig te zijn. Mocht u Zuid-Afrika combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Reizen met kinderen
De Zuid-Afrikaanse overheid heeft het per 1 juni 2015 verplicht gesteld dat alle ouders die met hun kinderen naar Zuid-Afrika reizen, in bezit dienen te zijn van een officieel geboortecertificaat. Indien u dus na 1 juni 2015 naar Zuid-Afrika reist met kinderen jonger dan 18 jaar, dient u behalve een geldig paspoort en ticket, ook een officieel geboortecertificaat van de minderjarige reizigers bij u te dragen. Indien slechts een van de ouders met het kind meereist, dan moet hij/zij naast het geldige geboortecertificaat tevens over een schriftelijke verklaring van de andere ouder beschikken, die het kind toestemming geeft om te reizen. Indien nodig een officieel bewijs dat deze alleenstaande ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, danwel een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind. Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen, maar met een familielid, kennis, voogd of 'toezichthouder', dan moeten zij een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind. Belangrijk: Het is belangrijk om te weten dat er tussen het aanvragen en het ontvangen van een geboortecertificaat een doorlooptijd van 5 dagen oplopend tot 3 weken kan zitten (afhankelijk van de manier van aanvragen), die aangevraagd moet worden in de gemeente van geboorte. Om een geboortecertificaat aan te vragen moet u sowieso een geldig legitimatiebewijs van zowel uzelf als uw kind meebrengen. Maak bij het aanvragen van het certificaat duidelijk dat u een Engelstalig certificaat wenst te ontvangen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Home Affairs) voerde deze nieuwe wet door om mensenhandel en illegale adoptie te bestrijden, zo meldt Minister Malusi Gigaba. Dat laat onverlet dat de wetswijziging onder veel Zuid-Afrikaans en internationaal protest ontvangen is. Mocht u hier meer informatie over wensen dan vernemen wij het graag. Voor overige vragen kunt u tevens contact opnemen met de Zuid-Afrikaanse Ambassde in Den Haag - op werkdagen bereikbaar tussen 14.00 en 16.00 op +31 (0)70 392 4501.

Nuttige adressen
Ambassade Zuid Afrika, Nederland
Wassenaarseweg 40
2596 CJ Den Haag
Tel: 070-3924501
Fax: 070-3460669
E-mail: admin.thehague@dirco.gov.za 
Website: http://www.zuidafrika.nl/south-african-embassy 
Bezoektijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 - 12.00 uur
Telefonische bereikbaarheid: maandag t/m vrijdag van 14.00 - 16.00 uur

Ambassade Zuid Afrika, België
Rue Montoyerstraat 17-19
B-1000 Brussel
België
Tel: +32-2-2854400
Fax: +32-2-25147803
E-mail: embassy@southafrica.be 
Website: http://www.southafrica.be/ 
Openingstijden maandag t/m donderdag van 08.30 - 17.00 uur en vrijdag van 08.30 - 15.45 uur

Gezondheid
Reist u af naar Afrika dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Zuid-Afrika komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden. Daarnaast geldt dat vaccinaties tegen gele koorts en een cholera-verklaring (stempel) verplicht zijn. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatie-boekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest in) een gebied waar gele koorts voorkomt. Zorg daarom dat u het vaccinatie-boekje in uw handbagage heeft.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Zuid Afrika is de rand (ZAR). ZAR 10 is, afhankelijk van de koers, ongeveer € 0,60. Kijk hier voor de actuele koers. U kunt voorafgaand aan uw reis in Nederland euro's omwisselen voor een bedrag in rand, maar u kunt ook ter plaatse bij vrijwel alle banken pinnen met uw bankpas. Daarnaast worden in bijna alle accommodaties, winkels en hotels creditcards geaccepteerd, met name de Visacard en Mastercard.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Zuid-Afrika wel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend. Voor een gids of chauffeur kunt u circa ZAR 100 per persoon per dag aanhouden. In restaurants wordt over het algemeen een fooi van ongeveer 10% van de rekening verwacht. Ook bellboys en kamermeisjes kunt u belonen met een klein bedrag.

Afdingen is alleen gebruikelijk in souvenirwinkels en op markten. Wilt u de beste prijs, dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders naar de prijs te informeren, zodat u een goed beeld krijgt van de waarde van een artikel.

Entreegelden
Daar waar entreegelden van tevoren kunnen worden voldaan, zijn deze standaard inbegrepen bij de prijs. Een aantal particuliere wildparken vraagt een kleine bijdrage aan de poort die u alleen ter plekke kunt voldoen. Hiervoor is het van belang om contant geld beschikbaar te hebben.

Kleding
In Zuid Afrika is het overdag meestal aangenaam warm. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn dan het prettigst om te dragen. 's Avonds kan het fris zijn en is het raadzaam om een warme trui of jas mee te nemen. In hoger gelegen gebieden en 's winters in de Kaap kunnen temperaturen dicht bij nul komen. In deze periode is het raadzaam op warme kleding in te pakken. Gaat u op safari dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, dit kan de dieren namelijk afschrikken. Kleding in aardetinten als groen, beige en bruintinten zijn het meest geschikt.

Fotografie
Zuid Afrika is met haar veelzijdige landschappen een heel fotogeniek land. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen. Fotografeert u graag en wilt u dieren, die zich vaak op wat grotere afstand bevinden, in close-up vastleggen, dan is het raadzaam om een telelens mee te nemen. Voor de meeste reizigers biedt een lens van 300 mm voldoende vergroting.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit in Zuid Afrika op een aantal plekken. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er in de grotere plaatsen voldoende internetcafés en beschikken veel accommodaties over internetfaciliteiten. Houdt u er rekening mee dat u tijdens uw verblijf in de lodges in wildparken niet of nauwelijks de beschikbaarheid heeft over een netwerk en internet.

Elektriciteit
De spanning is in Zuid Afrika overal 220 volt. Wilt u gebruik maken van stroom, dan dient u hiervoor een reisstekker mee te nemen. De stekkers zijn in Zuid Afrika namelijk driepolig.

Veiligheid
Zuid Afrika is een veilig land om te bereizen. Wij raden u echter aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te mijden. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken
Reis app Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).