Door: Michèle Coebergh
Wat een feest om op een verre bestemming, in een andere cultuur, keer op keer verrast te worden met prachtige locaties

Waar ik bij onze vakanties binnen Europa met veel plezier zelf onze reisroute en adressen bij elkaar zoek, laat ik dat bij verre reizen vol vertrouwen over aan Talisman. Wat een feest om op een verre bestemming, in een andere cultuur, keer op keer verrast te worden met prachtige locaties, heerlijke verwenhotels, uitgebalanceerde dagprogramma’s en toegewijde, enthousiaste gidsen die je het land van bestemming in al haar facetten doen leren kennen. Of het nou een Streetfood-tour door Hanoi is, een fietstocht door Rio de Janeiro, een Hiking-tour door de bergen van Sapa, Vietnam of een tuk tuk tour door Mozambique... wat wij als gezin ook ondernemen met Talisman, het is altijd een belevenis en onvergetelijk.

Het begint al met de voorpret als de sympathieke dames van Talisman vol enthousiasme een uniek en gevarieerd reisprogramma in elkaar draaien aan de hand van onze wensen en hun kennis en ervaring. Waar ik bij onze eerste reis nog mijn twijfels had (ik ben toch zeker zelf de reisspecialist!) en de voorgestelde locaties en hotels eindeloos zat te checken op internet, weet ik inmiddels dat het zonder uitzondering gewoon heel erg goed en bijzonder is wat de dames voorstellen. Bovendien kunnen ze je goed adviseren omdat ze er zelf zijn geweest en dus weten waarover ze praten. Ze bezochten immers ook zelf de door Talisman aanbevolen unieke en veelal super de luxe accommodaties, kennen de omgeving en niet onbelangrijk, ontmoeten en werken samen met de beste reisagenten ter plekke om ervoor te zorgen dat het jou aan niets ontbreekt. Het belang hiervan ondervind je als er tijdens de reis een kink in de kabel komt, meestal door onvoorziene extreme weersomstandigheden waardoor er bijvoorbeeld een boottour of vliegreis niet door kan gaan. Op zulke momenten onderscheid Talisman zich door er via haar lokale agenten voor te zorgen dat het binnen no time goed komt en er een alternatief is wat je als minstens zo prettig of bijzonder ervaart.

De voorpret

Maar goed, we waren nog bij de voorpret want ook in die fase is niets teveel gevraagd. Nog even een leuke activiteit voor de kinderen, een extra boottochtje, snorkelen hier, en ach nou ja, dan ook nog raften daar....geen probleem en het wordt ingepast. Even tussendoor een wat simpeler hotel voor de nodige balans (en voor die snotapen)... tuurlijk, komt in orde. Al zal het met Talisman nooit echt tobben worden qua slaapplek... In ieder geval voelt de reis nooit voorgekauwd, maar op maat ontworpen en in uitvoerig overleg (hoeft niet, mag wel). Een beetje van mezelf en een beetje van Talisman, voelt in ons geval het fijnst. En als het dan zover is en de grote reis begint, dan laat Talisman je niet dobberen als je na vele uren vliegen vermoeid aankomt op onbekend terrein. Werkelijk aan alles is gedacht. Onze kinderen moeten altijd al lachen (een tikkeltje gegeneerd) als er weer iemand met een grote glimlach en een bordje met onze familienaam klaarstaat (voordat er ook maar een kans zou bestaan dat je op het vliegveld vermoeid en wezenloos een verkeerde afslag neemt). Stiekem vinden ze het natuurlijk heerlijk... geen gezoek, geen geregel, geen geruzie of gestreste moeder met haar ‘must see and do - lijstje’, maar hupsakee als makke schapen volledig relaxed achter het lokale ontvangstcomité aan richting de veilige haven van een heerlijk comfortabele hotel.

Dat wordt nog wennen voor ze als ze straks gaan backpacken. Die aandacht en zorg gaat namelijk de hele vakantie zo door, zonder dat het overigens storend wordt want we zijn natuurlijk wel met een ‘avontuurlijke reis’ bezig. Ik noem het ook wel een ‘aanleunreis’; we maken een bijzondere reis met het gezin, komen op de mooiste plekken, ontdekken andere culturen, ondernemen spannende dingen, beleven avonturen en kiezen als we zin hebben ons eigen pad en restaurantjes. Maar als je even overvallen wordt door de hitte, of de ondoorgrondelijkheid van een miljoenenstad, de onbegrijpelijke gebruiken van de plaatselijke bevolking, de onherbergzaamheid van de omliggende natuur, de onbekende lokale keuken, of de wirwar aan wegen en de onduidelijkheid van het openbaar vervoer, dan is het wel heel erg fijn en geruststellend om terug te kunnen vallen op de perfecte, onzichtbare reisgenoot. Die binnen dat avontuur, indien nodig, alles voor je regelt of al geregeld heeft. Waardoor je even heerlijk achterover kunt leunen en mee kunt liften op de beschermende vleugels van jouw Talisman (en al haar alwetende gidsen en lieve bordjesmensen), wetende dat het allemaal dik in orde komt. Dat de volgende bestemming op je reis nog mooier of specialer wordt en je zorgeloos kunt genieten van al het moois om je heen en van elkaar. 

Drie generaties

Onze laatste reis was afgelopen december naar Zuid-Afrika, niet alleen met ons gezin maar met drie generaties familie, waaronder oma, broers, zussen, nichtjes en neefjes. Met maar liefst 19 man beleefden we unieke en indrukwekkende dagen op safari in twee verschillende Private Game Parks en verbleven we in de meest prachtige lodges. Geen sinecure om voor zo’n grote groep geschikte accommodaties te vinden die voldoen aan de hoge eisen die Talisman zichzelf stelt. Maar het is ze gelukt en hoe!

De eerste sfeervolle Lodge in Madikwe hadden we helemaal voor ons zelf, gelegen aan een ‘waterhole’ waar hele kuddes tegelijk dagelijks kwamen drinken en aan je voorbijtrokken. Hier banjerden de olifanten over het pad van je luxe safari suite en vierden we op unieke wijze Kerst ‘en famille’. Maar Talisman bouwt een reis altijd zo op dat de volgende locatie je nog meer omverblaast. De tweede lodge was daarom zo mogelijk nog mooier qua locatie en looks en ook hier was het serviceniveau hoog, waren de mensen extreem lief en werden we iedere avond verrast door heerlijke diners op telkens een andere locatie (waaronder 1 avond midden in de bush bijgeschenen door tientallen lampionnen hangend in de bomen...een sprookje en een belevenis!).

Maar op de eerste plaats en de reden dat we in Afrika waren, kwam natuurlijk het ‘safari spektakel’. Wat een avonturen hebben we beleefd samen met onze toegewijde rangers en spotters op zoek naar wilde dieren. Opvallend was de liefde die deze mensen hebben voor de dieren en de natuur en met hoeveel passie ze daarover vertellen. Naast alle mogelijke dieren van dichtbij te hebben gezien (wat bizar is om mee te maken, zeker ook voor de kinderen!), hebben we enorm veel geleerd door de kennis en verhalen van onze enthousiaste rangers. En was je stiekem toe aan een koffietje of borrel, dan werd het barretje uitgeklapt, kwam het tafelkleedje tevoorschijn, verschenen er zelfgebakken koekjes en borrelhappen en stonden we bij zonsondergang met prachtige vergezichten te proosten op de onvoorstelbare taferelen die weer aan ons voorbij waren getrokken.

Bijkomen van alle spanning en sensatie tussen de wilde dieren, konden we daarna uitvoerig tijdens de heerlijke luie strand- en watersport-dagen in buurland Mozambique als perfecte afsluiting. Prachtig zijn daar de duinstranden, de verlaten eilanden, de onderwaterwereld en het gevoel dat je het echte Afrika ziet, nog niet overspoeld door toerisme. 

Een onvergetelijke vakantie!!

Wederom ontbrak het ons deze reis aan niets en heeft de rest van de familie kunnen ervaren hoever de organiserende hand rijkt van Talisman om er voor ons een onvergetelijke vakantie van te maken. En ook nu was er gedacht aan de voorpret met een reisgids bij de post voor de vier gezinnen om in de stemming te komen. En als napret bij thuiskomst, kwam diezelfde postbode met een prachtig cadeauboek over Afrika om nog wat na te genieten. Na zo in de watten te zijn gelegd op de meest bijzondere plekken in Afrika en zulke mooie familieherinneringen te hebben gecreëerd, is ook de rest van de familie besmet door het Talisman virus... !!

Benieuwd geworden naar prachtig, veelzijdig Zuid-Afrika? Laat u inspireren en neem contact op met onze specialisten voor uw reis op maat!