Het Kliptown Youth Program ondersteunt studenten van 6 tot 20 jaar, zes dagen per week. Het bekostigt de educatie, sport maar ook muziek en dans.

Kliptown is het oudste district in SoWeTo, de township aan de rand van Johannesburg. Het is een sloppenwijk met 44.000 inwoners en ondanks de rol die het speelde in de strijd tegen Apartheid is Kliptown een van de meest genegeerde wijken door de overheid in hun missie om een ‘nieuw’ Zuid-Afrika te bouwen. Er is hier nog steeds geen fatsoenlijke infrastructuur, geen elektriciteit, sanitaire voorzieningen, scholen en gezondheidsklinieken. Kinderen lopen enorme afstanden om naar school te kunnen gaan en de meesten kunnen zich de uniformen, schoenen, schoolkosten, boeken en lunches niet veroorloven. Het werkloosheidspercentage is 80% hier.

Het Kliptown Youth Program is in 2007 opgericht om bovenstaande problematiek aan te pakken, door het aanbieden van scholing en naschoolse activiteiten voor lokale kinderen. Het programma ondersteunt studenten van 6 tot 20 jaar, zes dagen per week. Het bekostigt de educatie, sport maar ook muziek en dans. Andere vormen van ondersteuning zijn computerlessen, een bibliotheek, het trainen op het verkrijgen van een baan en solliciteren en financiële ondersteuning voor afgestudeerden. Dit geeft kinderen de kans om een leven te leiden dat niet bestaat uit overleven, maar uit de mogelijkheid om bij te dragen aan de gemeenschap, om te kunnen dromen en hoop te leggen in hun toekomst. 

KYP is opgericht door een team van gepassioneerde jonge inwoners van Kliptown, en wordt geleid door Thulani Madondo. Het is hun missie om enthousiaste en dynamische jongeren de mogelijkheid te geven om uit de armoede te treden en bij te dragen aan de ontwikkeling van hun gemeenschap. Onze lokale agent in Zuid-Afrika, Wilderness Safaris, is al jaren betrokken bij het Kliptown Youth Program en samen met een gids kunt u het project bezoeken en meer te weten komen over de geschiedenis van Zuid-Afrika en hoe – eigenlijk overal in het land – men hard bouwt aan een nieuwe toekomst. U voelt de verbondenheid van de inwoners, maar ziet tegelijkertijd ook de enorme contrasten tussen arm en rijk. Het is een activiteit die u nog lang bij zal blijven!