Talisman staat vierkant achter projecten als Uthando waarbij ziel en zaligheid worden ingezet voor beter leven in de townships

Kaapstad is een stad van contrasten. Aan de ene kant modern en kosmopolitisch, aan de andere kant traditioneel Afrikaans. Dat begint met de ligging in de Falsebaai aan de voet van de indrukwekkende Tafelberg. Hier leven schatrijk en straatarm zij aan zij. Prachtige maar ook potsierlijke villa's aan de kuststrook in Campsbaai, krotten zonder sanitair en elektra in dichtbevolkte townships. Op de ene paraderen mensen in de nieuwste mode op straat. Even verderop lopen verwaarloosde huisdieren achter straatkinderen aan op zoek naar een maaltje voor de dag.

De manier om sociaal maatschappelijke problematiek van veel Zuid-Afrikaners te kunnen doorgronden, is een bezoek aan het inspirerende Uthando Project. 'Founding father' James Fernie neemt u mee op een privétour langs een aantal activiteiten. Het is heus niet alleen kommer en kwel. Vooral niet wanneer de kinderen en volwassen nieuwe hoop krijgen op een beter bestaan. Bij 'Dance for All' bijvoorbeeld. Daar krijgen kinderen uit achterstandswijken danslessen om ze van de straat te houden. 'Beauty for Ashes' is een initiatief van vrouwelijke 'ex'-gedetineerden. Uthando zet zich voortdurend in om het lot van de bewoners van de townships te verbeteren.