Beleef veelzijdig Kaapstad en schitterende vergezichten vanaf de Tafelberg

Vandaag maakt u een excursie die start met een bezoek aan de beroemde Tafelberg. Per kabelbaan gaat u in ongeveer vijf minuten naar de top op bijna 1100 meter boven zeeniveau. Bijzonder is dat er op de Tafelberg meer soorten planten groeien dan in het gehele Verenigd Koninkrijk bij elkaar! Dat komt ook door de grote klimaatverschillen op een klein oppervlak: aan de ene kant van de berg kan het vochtig heet zijn, terwijl het aan de andere kant fris en winderig is. De uitzichten over Kaapstad en de Atlantische Oceaan zijn schitterend; in de verte kunt u Robben Eiland zien liggen. Meestal lopen de grappige klipdassies door het fynbos, de typische vegetatie van de Tafelberg (eigenlijk een verzamelnaam voor diverse planten en struiken).

Vervolgens brengt u een bezoek aan de stad zelf. Wat zeker niet mag ontbreken is een korte wandeling door Cape Malay Quarter, oftewel Bo-Kaap, aan de voet van Signal Hill. Het is de beroemde moslimwijk met tientallen moskeeën en mooie, kleurrijke huizen (de kleuren werden overigens pas na het tijdperk van de apartheid aangebracht en daarmee veranderde Bo-Kaap op slag in een toeristische attractie). Ook kunt u te voet de Company Gardens doorkruisen. 'Company' is een duidelijke verwijzing naar de VOC; in de 17e eeuw zijn deze tuinen dan ook door de VOC aangelegd - speciaal voor de nieuwe bewoners. Rondom het park treft u belangrijke gebouwen aan als het South African Museum, de Houses of Parliament, de National Gallery en de St. George's Cathedral. In de kathedraal hield aartsbisschop Desmond Tutu, na een door hem geleide massabetoging tegen de apartheid waar zeker 300.000 mensen aan deelnamen, in 1989 een gedenkwaardige toespraak. Hij noemde zijn volk toen 'the rainbow people': een positieve benaming voor de grote verscheidenheid aan volkeren en culturen in Zuid-Afrika. 

Een onmisbare attractie wanneer u met uw gezin op reis gaat is het Two Oceans Aquarium dat zijn naam te danken heeft aan het feit dat de Indische en Atlantische Oceaan in Zuid-Afrika 'samenkomen'. Een grote rijkdom aan onderwaterfauna is het gevolg; in het aquarium - met spectaculaire onderwaterpassages - ziet u een grote verzameling zeeschildpadden, haaien en tropische vissen. 

Op Signal Hill, tenslotte, kunt u getuige zijn van het kabaal van de Noon Day Gun, een oude traditie in Kaapstad waarbij er elke dag om 12 uur 's middags een kanonschot wordt afgevuurd. Dit geluid is zelfs op de Tafelberg goed te horen! Na een heerlijke lunch (inbegrepen) in een van de meest populaire restaurantjes van de stad bezoekt u een lokale kunstgalerie. Op het gebied van moderne kunst timmert Kaapstad de laatste jaren hard aan de weg; de schilderijen zijn vaak figuratief en heel kleurrijk en hebben een speelse inslag.