Geplaatst op

H et is duidelijk dat reizen anno nu heel anders is dan een jaar geleden. Iets wat niemand aan het begin van dit jaar had kunnen voorzien. Van het uitstippelen van mooie routes lag de focus in het eerste helft van het jaar vooral op de voet volgen van de ontwikkelingen, het informeren van reizigers en het omboeken van reizen. Vanzelfsprekend stonden eigen reisplannen op een laag pitje. Onze vakantie stond gepland voor juni, maar vanwege corona hadden we nog geen reis geboekt. Lang was er de vraag of we überhaupt wel op vakantie zouden gaan en of dit dan in eigen land zou zijn, of verder weg. Toen bekend werd dat er vanaf half juni een aantal Europese landen weer toegankelijk zouden worden, werd het reisvuur weer aangewakkerd. We verdiepten ons in de verschillende bestemmingen en zo werd de keuze voor Portugal, wat toch al op het verlanglijstje stond, snel gemaakt. Reizen naar bepaalde bestemmingen kan en mag weer, maar dat neemt niet weg dat je rekening moet houden met allerlei maatregelen, zowel hier als ter plaatse. Je weet van tevoren niet wat je precies te wachten staat en daarom is het verstandig om goed geïnformeerd op pad te gaan en goed te bedenken wat je wilt gaan doen. En dat is precies wat we hebben gedaan. Bij het plannen hebben we een aantal hele bewuste keuzes gemaakt om van deze reis ook echt een fijne zorgeloze vakantie te kunnen maken.

We waren er al gauw uit dat we grote steden tijdens onze reis wilden vermijden om zo ook mensenmassa’s te omzeilen. We hadden best een stad als Lissabon willen bezoeken, maar we kozen voor het rustigere zuiden van Portugal. Dat bood ons ook de mogelijkheid om van kleinere luchthavens gebruik te maken. Waar we normaal vaak vanaf Schiphol vliegen, kon dat nu vanaf de kleine luchthaven van Rotterdam-The Hague, waar op dat moment slechts twee vluchten per dag vertrokken op hele verschillende tijden. Een kleinere luchthaven betekent minder vluchten, minder lange procedures en minder mensen waarmee je in contact komt. Bij aankomst op de luchthaven moesten we een ingevulde gezondheidsverklaring laten zien. In feite wordt gevraagd of je de afgelopen 24 uur bepaalde symptomen hebt gehad of in contact bent geweest met iemand die besmet is met COVID-19. Bij een ‘ja’ wordt je de toegang tot de luchthaven meteen ontzegd. Voordat je de luchthaven betreedt, zet je een niet medisch mondkapje op en deze dien je gedurende het gehele verblijf op de luchthaven op te houden. Dat is in het begin een beetje gek, maar het went ook wel weer.

Bij slechts één vertrekkende vlucht waren er geen rijen bij het inchecken en ook niet bij controle voor de handbagage. Verder vind je overal duidelijke aanwijzingen, aanpassingen als looproutes en schermen en op diverse plekken staat desinfectie. Eenmaal in de terminal was het drukker; daar bevonden zich alle passagiers van onze vertrekkende vlucht. Tafeltjes staan ruim uit elkaar en zolang je zit, is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Het aan boord gaan verliep in fases en er wordt gevraagd anderhalve meter afstand te houden. Eenmaal in het vliegtuig zelf is dat natuurlijk onmogelijk, want zo is een toestel niet ingericht. Boven verwachting zat onze vlucht bijna helemaal vol. Uiteraard wordt er aandacht besteed aan de maatregelen: het mondkapje dient de gehele vlucht te worden gedragen, bij het toilet zijn geen wachtrijen toegestaan en het aanbod aan snacks en drankjes is aangepast. 
 

De luchthaven van Faro is ook erg compact en ook hier verlopen de procedures snel. Het verschil met Rotterdam is, dat hier je temperatuur wordt gecheckt aan de hand van geavanceerde apparatuur. Op de luchthaven halen we onze huurauto op. Ook dit is weer een bewuste keuze geweest. Zelf rijden vinden we sowieso altijd wel prettig en hiermee vermijd je gebruik van taxi’s en openbaar vervoer. Onze huurauto was echt brandschoon en zo konden we veilig op pad.

We verbleven onze vakantie grotendeels in de Algarve in Zuid Portugal. Dit deel van het land is, op een aantal hotspots na, fijn rustig. We hebben meerdere stranden bezocht en hoewel je via een speciale app kunt zien of een strand druk is of juist niet, bleek elke keer weer dat er voldoende plek was voor iedereen die naar het strand wilde gaan. Met nauwelijks beperkingen; enkel balsporten op het strand zijn niet toegestaan en hierop wordt toegezien door de strandwachten.

Onze rust konden we vinden in de hele kleinschalige hotels die we hadden uitgezocht. In accommodaties die het ‘clean & safe’ label hebben gekregen, zit je goed. Er worden extra maatregelen getroffen ten behoeve van hygiëne en qua schoonmaak. Onze hotels hadden geen ontbijtbuffet, maar boden a la carte. Het betekent echter soms ook aanpassingen in faciliteiten als een gym of een spa, waarvoor je voor een bepaald tijdstip moet inschrijven bijvoorbeeld. Zelf hebben we hiervan geen gebruik gemaakt, dus ook geen enkele hinder ondervonden.
 


Onze reis vond net voor het hoogseizoen plaats. Er waren beduidend minder toeristen, zo aan het begin van de ‘heropening’, maar toch zaten een aantal hotels vol. Met voornamelijk Portugezen, die nu hun ontspanning veelal in eigen land zoeken, wat eigenlijk juist wel heel leuk is en bovendien zijn ze overwegend allemaal heel vriendelijk. Wij vallen met onze bruine ogen en donker haar ook nauwelijks op, dus werden we al snel voor locals aangezien. Je voelt je daarvoor ook direct thuis.

In Portugal zijn de hygiëneregels wat strenger dan hier. Zo dien je in binnenruimtes altijd een mondkapje te dragen. Dus bijvoorbeeld in een restaurant, als je even naar binnenloopt voor toiletbezoek en wanneer je van de lobby van je hotel naar je kamer loopt. Eenmaal gesetteld, aan een tafeltje of in je kamer, dan kan hij weer af. Ook in winkels zijn mondkapjes verplicht. Het personeel van hotels en restaurants draagt zowel binnen als buiten een mondkapje. Ook dit is weer een kwestie van wennen, maar uiteindelijk vonden wij het in geen geval hinderlijk. Inmiddels hebben we al vele soorten mondkapjes gezien: van de standaard lichtblauwe kapjes, tot vrolijke designs.

Naast de Algarve hebben we ook nog een stukje van de Alentejo bezocht. Dit gebied ligt ten noorden van de Algarve en is minder bekend bij het grote publiek, maar wel bij de Portugezen zelf. Zeker nu is het een ideale plek om op te nemen in een reis. Lokale sfeer, prachtige natuur en fraaie kust met stranden waar perfect gesurft kan worden. De sfeer is landelijk en rustig. Dorpjes wisselen elkaar af, maar verder is het vrij dunbevolkt. Ideaal dus als je mensenmassa’s wilt vermijden.

Al met al kunnen we zeggen dat we echt een heerlijke vakantie hebben gehad. We hebben op meerdere plekken kunnen verblijven, veel gezien en ook in een nieuwe, inspirerende omgeving kunnen ontspannen om bij te komen van een aantal hectische maanden; precies dat waar een vakantie voor bedoeld is.