Geplaatst op
Gelezen: 818

B egin december reisde ik weer naar mijn favoriete continent. Dit keer stond Botswana op het programma; een land waar ik nog niet eerder was geweest. Ik keek dan ook reikhalzend uit naar mijn reis, want een bezoek aan Botswana stond al lang op mijn verlanglijstje.

Als kers op de taart worden we getrakteerd op een heerlijk diner midden in de bush, onder een super heldere sterrenhemel en met een brullend luipaard als achtergrond geluid.

De eerste stop is Kasane, waar ik een aantal nachten verblijf om een beurs te bezoeken. Ontzettend interessant en ik heb veel ideeën opgedaan voor het portfolio van Talisman. Eén van de (letterlijke) hoogtepunten tijdens mijn verblijf hier is de helicoptertocht die onze lokale partner als verrassing heeft geregeld. Vanaf een locatie in de bush, net buiten Kasane, vertrek ik per helicopter (zonder deuren!) om een tocht boven Botswana, Namibië, Zimbabwe en Zambia te maken. Met de ondergaande zon op de achtergrond is dit een fantastische belevenis. 

Na een paar dagen Kasane is het tijd om écht op safari te gaan. Ik ben uitgenodigd door Great Plains Conservation voor een reis naar diverse locaties in de Okavango Delta. Met een Cessna Grand Caravan vertrek ik vanuit Kasane naar de eerste locatie: het Selinda Game Reserve. Vanuit de lucht heb je al direct een fantastisch uitzicht en zie je het landschap onder je veranderen. Bij aankomst op de airstrip worden we welkom geheten door onze gidsen Parks en Doctor. De rit naar het kamp duurt ongeveer 1,5 uur en onderweg genieten we van het afwisselende landschap: de groene Selinda Spilway, uitgestrekte vlaktes, Mopane bossen, eilandjes met palmbomen. Selinda is absoluut een prachtig reservaat. Tijdens de rit zien we ook olifanten, giraffen, impala's, red lechwes en wrattenzwijnen. Wat we niet zien zijn andere voertuigen, Selinda is namelijk een enorm privé reservaat van wel 320.000 hectare groot, waar slechts drie kampen van Great Plains Conservation liggen. Je hebt hier dus altijd een ontzettend exclusieve beleving.

Ik verblijf twee nachten in Selinda Explorers, een kleinschalig en intiem tentenkamp op een prachtige locatie. Het kamp heeft slecht 3 tenten en een familietent met twee slaapkamers. Hoewel de tenten comfortabel zijn, moet je je toch voorbereiden op een stukje avontuur. De badkamer (met toilet en douche) bevindt zich namelijk in de buitenlucht. 

Tijdens mijn verblijf in Selinda Explorers staan er diverse game drives op het programma, waarbij we veel dieren zien; badderende en drinkende olifanten, enorme kuddes buffels, drinkende leeuwen (met kleintjes), zebra's, giraffen, gnoes en nog veel meer. We vertrekken iedere ochtend al op tijd, zodat we volop kunnen genieten van onze game drive. Ontbijten doen we in de bush. De gidsen toveren telkens de lekkerste broodjes, muffins, yoghurt, zelfgemaakte granola, vers fruit en versgebakken koekjes tevoorschijn. En ze weten ook steeds de mooiste plekjes te vinden; de ene keer ontbijten we bij een waterpoel waar langzaamaan wel 100 olifanten uit de struiken tevoorschijn komen, de andere keer op een kleine heuvel met twee vechtende nijlpaarden op de achtergrond. Een van mijn reisgenoten weet het treffend te verwoorden; 'het lijkt hier verdorie wel de Tuin van Eden!'

Je kunt in dit gebied een wandelsafari ondernemen en dat staat ook op ons programma. Eerlijk gezegd kijk ik daar niet enorm naar uit, want het is in deze tijd van het jaar behoorlijk warm en bovendien is mijn ervaring dat er veel verschil zit in wandelsafari's. Zo heb ik in Zambia ooit een fantastische wandeling gedaan, maar op enkele andere plekken viel het tegen. Vol goede moed gaan we toch op pad en dat is maar goed ook, want deze wandeling overtreft alle verwachtingen. We zien veel dieren, en soms van heel dichtbij. Buffels (eerst een groep op zo'n 40 meter afstand en daarna nog een groep op zo'n 15 meter), olifanten (20 meter), zebra's, giraffen, bavianen, gnoes. De lucht ziet er dramatisch uit: wolken, af en toe bliksem en wat gerommel, en dan weer een regenboog. En aan het eind een fantastische zonsondergang. Wauw! Als kers op de taart worden we getrakteerd op een heerlijk diner midden in de bush, onder een super heldere sterrenhemel en met een brullend luipaard als achtergrond geluid. 

Na twee nachten in Selinda Explorers is het tijd voor een nieuw avontuur. We vliegen naar Duba Central, een andere concessie van Great Plains Conservation. Vanuit de lucht zien we al dat het landschap hier ook weer spectaculair mooi is en zo te zien is hier meer water dan in Selinda. De airstrip ligt vlakbij het kamp. Duba Plains is een 'premier camp' en dat zie je direct. Prachtige ruime tenten die van alle gemakken zijn voorzien. Zo heb je hier een eigen plungepool en home trainer. Bovendien heeft iedere kamer een eigen Swarovski verrekijker en Canon 5D spiegelreflex camera met zoomlens die je mag gebruiken. Dat laat ik me geen twee keer zeggen!

Deze middag staat er een boottocht op het programma. Duba Plains heeft naast de gewone boten ook een speciale fotografieboot (met 4 ronddraaiende stoelen en camera statieven). De perfecte kans om de camera eens goed uit te testen. Vanuit de boot zien we olifanten, nijlpaarden, red lechwe en verschillende vogelsoorten. Op het water genieten we van een lekkere Gin & Tonic en alweer een fantastische zonsondergang.

's Avonds staat er een 5-gangen proeverij in de interactieve keuken op het programma. Chefkok Tiaan is opgeleid door de bekende chefkok Reuben en heeft daarna in Reubens restaurant in Robertson gewerkt. We krijgen een kijkje in zijn keuken terwijl hij de verschillende gangen bereidt. Het eten is voortreffelijk!

Na een laatste game drive is het helaas alweer tijd om Duba Plains te verlaten. Bij het afscheid krijg ik een persoonlijke USB-stick overhandigd, vol met foto's die ik met de camera heb gemaakt. Een mooi souvenir! Als verrassing is er een helicopter geregeld die ons naar onze laatste locatie van deze reis brengt: Duba Explorers Camp. Dit kamp ligt in de concessie Duba North, ongeveer 10 minuten vliegen met de helicopter. Duba Explorers is een heel ander kamp dan Duba Plains, maar ook weer met een hele mooie ligging aan het water. De tenten zijn ruim met een binnendouche en toilet. Ik had verwacht dat het niveau ongeveer hetzelfde zou zijn als bij Selinda Explorers, maar Duba Explorers is toch wel een stukje luxer. Hier heb je ook Wifi en oplaadpunten in de tenten. 

Het gebied van Duba Explorers is wat droger dan Duba Plains. De afgelopen dagen zijn hier wilde honden, een bruine hyena en een cheeta met jongen gespot, dus we hopen dat wij deze ook gaan zien. Helaas; deze zien we niet, maar wel spotten we een luipaard. Heel relaxt ligt ze op een heuvel en trekt zich niks van ons aan. Verder zien we wat impala's en wrattenzwijnen. En ook hier hebben we, net als in de andere concessies van Great Plains, de hele wildernis voor onszelf. 's Avonds hebben managers Annika en Michael een verrassing voor ons, ze hebben een groot scherm opgezet waar we de film 'The Last Lions' van Dereck en Beverly Joubert kijken. Deze film gaat over de leeuwen van Duba. Het diner is een heerlijke braai en met de geluiden van twee brullende leeuwen op de achtergrond sluiten we weer een mooie dag af. 

Op onze laatste ochtend ondernemen we een bijzondere activiteit die typerend is voor de Okavango Delta; een mokoro tocht. We genieten van de omgeving en de rust en zien wat lechwes en vogels. Daarna volgt helaas alweer de laatste de game drive, waarbij we twee grote mannetjes leeuwen zien. Het ontbijt is in de bush, aan een waterpoel met nieuwsgierige hippo's die ons blijven aanstaren. En dan is het alweer tijd om naar huis te gaan. Wat een fantastische reis!