Geplaatst op
Gelezen: 592

N iet alleen bij de Talisman reisspecialisten stroomt het reisbloed door de aderen, ook bij de rest van het team wordt er het hele jaar nagedacht over de leukste en meest bijzondere vakantiebestemmingen. En als de vakantie dan wordt geboekt naar een Talisman bestemming, dan is het niet meer dan logisch dat er typisch Talisman elementen in de reis voorkomen…. Dat zijn nu eenmaal de voordelen van werken voor één van de beste reisorganisaties van Nederland! Talisman Marketing Executive Cindy Melching vertrok vorige week voor drie weken naar Thailand (wij waren hier allemaal best een beetje jaloers). Gedurende haar reis houdt zij ons continu op de hoogte van haar belevingen, die wij op onze beurt weer graag met u delen. Veel leesplezier gewenst! ‘Vanochtend zijn we om half tien geland in Bangkok. We konden snel door de douane lopen en eenmaal aangekomen bij de bagageband lagen onze koffers er ook al. We stonden dus snel buiten waar we verwelkomd werden door Kit van Exo Travel, de lokale partner van Talisman in Thailand. Hij bracht ons samen met de chauffeur in ongeveer 30 minuten naar 137 The Pillars suites & residences.

De tempels en stoepa’s zijn prachtig verlicht en we hebben het complex voor onszelf... heel bijzonder en typisch Talisman!

Dag 1: Inchecken en hotelinspectie

Wat fijn! De kamer was al klaar en we konden dus meteen inchecken. We verblijven in een residence studio en besloten ons snel even op te frissen en meteen de rest van het hotel te bekijken. Het hotel is net een jaar open en alles ziet er heel mooi en nieuw uit. Er is veel personeel aanwezig die je steeds weer vriendelijk begroeten en voor je klaar staan als je ze nodig hebt. We hebben eerst de suites bekeken. Heel mooi en ruim en ze liggen op de bovenste etages. De suites beschikken over een eigen incheckbalie, butlerservice, rooftop pool en restaurant. Deze ruimtes worden dus niet gedeeld met de mensen die in de residences verblijven. De suites beschikken ook over een mobiele telefoon die meegenomen kan worden zodat je zelf geen kosten hoeft te maken als je wil bellen of internet wilt gebruiken als je buiten het hotel bent. Je hebt de keuze uit een one bedroom of two bedroom suite (ideaal voor gezinnen). Er zijn suites met zicht op de zonsopkomst en met zicht op de zonsondergang. Kun je niet kiezen? Er is er ook één met zicht op beide. Verder beschikt het hotel over 3 restaurants, een spa, fitness en een golfclub. Na de inspectie zijn we naar de weekendmarkt van Chatuchak geweest. Hier hebben we even rond gelopen en Pad Thai gegeten. We moesten nog wel even wennen aan de warmte! Tegen vijf uur zijn we weer terug gegaan naar het hotel voor een frisse duik in het zwembad…met uitzicht op de zonsondergang.

Dag 2: Fietstocht en Tuk Tuk Foodtour

Vanochtend moesten we vroeg op. Om zes uur zitten we aan het ontbijt en om half zeven worden we opgehaald voor onze fietstocht door Bangkok. Het verkeer in Bangkok is een drama. We rijden om half zeven weg en komen precies om acht uur aan bij de verzamelplaats voor de fietstour van Co van Kessel. De fietstocht duurt drie uur. We fietsen door de smalle straatjes van Bangkok en maken stops bij markten en tempels. Op de markt proberen we verschillende streetfood hapjes en onbekend fruit. Heerlijk! Een super leuke manier om deze stad te ontdekken. Tegen 11 uur zijn we terug bij de verzamelplaats en gaan we verder naar The Grand Palace en vervolgens naar Wat Pho. Twee mooie tempelcomplexen. We besluiten om ‘s middags terug te gaan naar het hotel en even wat verkoeling te zoeken bij het zwembad. Aan het einde van de middag gaan we terug de stad in en gaan we mee met een foodtour. Super leuk! Je gaat per tuktuk van restaurant naar restaurant. Bij de eerste stop krijgen we verschillende Thaise gerechten. Allemaal heerlijk maar de gefrituurde catfish is onze favoriet! We stappen de tuktuk weer in en gaan naar de volgende stop. De beste Guay-Teaw Gai in Bangkok! Noodles met ei (runny egg of scrambled) en kip. Onze tuktuk staat alweer klaar en we gaan naar de flower market. Deze markt is 24 uur per dag open en hier worden naast bloemen ook groenten en fruit verkocht. Na wat rond te hebben gelopen worden we per tuktuk naar Wat Pho gebracht. Jammer daar zijn we vanmiddag al geweest, maar….. wanneer we aankomen vertelt onze gids Mug ons dat dit complex er ‘s avonds heel anders uitziet, en niets is minder waar. Waar we vanmiddag met vele andere toeristen door het complex schuifelden is er nu helemaal niemand! De tempels en stoepa’s zijn prachtig verlicht en we hebben het complex voor onszelf... heel bijzonder en typisch Talisman! We gaan verder naar de volgende stop. ‘My secret spot’ vertelt Mug lachend. We komen aan bij een restaurant en lopen omhoog naar de vijfde verdieping. We stappen een dakterras op dat uitkijkt op de rivier en Wat Arung. Aan de andere kant van het dakterras kijk je uit op The Grand Palace en Wat Pho. Wauw! We drinken hier wat met elkaar en gaan dan naar de laatste stop. Het restaurant met de beste Pad Thai van Bangkok. Heerlijk! De Pad Thai die we gisteren op de markt op hebben was lang niet zo goed als wat we hier nu op hebben. We sluiten af met een sweet taco als toetje en stappen tonnetje rond de tuktuk weer in.

Dag 3: Vliegen naar Chiang Mai en eten op de nachtmarkt

Vandaag vliegen we naar Chiang Mai. Na een korte vlucht komen we aan en daar staat onze gids Supa te wachten. Een enthousiaste man die trots is op zijn stad. Hij zal de komende dagen in Chiang Mai onze gids zijn. We rijden in tien minuten naar ons hotel X2 Chiang Mai River Resort. Het hotel is net 6 maanden open. We worden hartelijk ontvangen en krijgen een bloemenkrans om, een gepersonaliseerde cookies & cream chocoladereep en een drankje met tamarinde dat ze maken van de tamarinde bomen uit de tuin. De manager verteld ons dat het hotel om de bomen heen is gebouwd omdat deze al zo oud zijn. We krijgen meteen een rondleiding. Het is een modern en strak hotel met industriële details. Heel mooi! Vanuit het restaurant heb je zicht op de rivier en de bergen en dat is heel rustgevend. Je merkt hier niks van de drukte in de stad. We gaan verder naar de pool suite, de meest luxe kamer die ze hebben. Er zijn twee pool suites en deze hebben uitzicht op de rivier. Op de derde etage bevinden zich de resident suites deze zijn gelijk aan de pool suites qua oppervlakte en inrichting, zij beschikken alleen niet over een zwembad maar een balkon. Als laatste bekijken we onze eigen suite; de rivierview suite. Een mooie ruime kamer met balkon en uitzicht op de rivier. In alle kamers bevindt zich een smartphone, deze kun je meenemen als je weg gaat. Zo kan je het hotel altijd bereiken en kan je gratis bellen binnen Thailand. We frissen ons snel op en gaan op pad met Supa. We rijden eerst door het oude Chiang Mai voordat we een stop maken bij een tempel. We krijgen een rondleiding en mogen bloemen offeren aan Buddha. Daarna worden we gezegend door een monnik. De volgende stop is een uitzichtpunt boven op de berg. We hebben geluk want het is helemaal helder. Supa is blij verrast en zegt dat hij dit in zijn 30 jaar als gids zijnde nog nooit heeft meegemaakt. Hij maakt meteen een paar selfies en stuurt ze naar zijn familie. We rijden verder naar boven en beklimmen 360 treden naar de tempel. We krijgen een rondleiding van Supa en wachten op het gebed van de monniken. Bijzonder om te zien. Na het gebed lopen we rustig aan weer naar beneden en rijden we terug naar het centrum. We geven aan graag naar de night market te willen gaan. Hij geeft ons een paar tips over welke gerechten we echt moeten proberen en dan nemen we afscheid, we zien elkaar donderdag weer. We volgen de tips op van Supa en terwijl we genieten van een biertje en een banana roti zien we het aardig flitsen buiten. We lopen na het eten nog wat rond over de nachtmarkt en gaan dan terug naar het hotel. Als we de kamer binnen komen staan de bedlampjes al aan, de sloffen staan klaar naast het bed en de gordijnen zijn al dicht. Welterusten!

Dag 4: Fietstocht door Chiang Mai

Vanmorgen werden we opgehaald door Spiceroads Tours. We gaan fietsen door het achterland van Chiang Mai. We rijden eerst met het busje de stad uit. Omdat het laagseizoen is, is er weinig vraag naar fietstochten en zijn we met zijn drieën. De tour start bij een lokaal bedrijfje waar paraplu’s worden gemaakt met de hand. We kijken even rond en stappen daarna op de fiets. We fietsen over landweggetjes, door de rijstvelden en lokale dorpjes. Onderweg maken we stops op een markt, waar we wat fruit eten, en bij een houtzagerij. We fietsen in totaal 32 km in 32 graden, wat best warm is! Maar het is heel leuk om wat meer te zien van het lokale leven hier. De mensen zijn heel aardig en af en toe zwaaien ze uitbundig of roepen ze gedag als we langs fietsen. Rond half 2 komen we aan op onze eindbestemming ‘ the hot springs’ we lunchen hier met elkaar en hebben daarna nog een uurtje de tijd om rond te lopen. We kijken even bij de geisers en zitten een tijdje met onze voeten in het warme water (ongeveer 40 - 45 graden). We rijden aan het eind van de middag terug naar het hotel. Even zwemmen dan nog maar. Het is erg rustig in het hotel en hebben de rooftop pool voor onszelf! Als we trek beginnen te krijgen besluiten we dat het tijd is om de stad weer in te gaan. We rijden naar het centrum en eten weer verschillende streetfood gerechten op de markt.

Dag 5: Doi Ithanon National Park

Vanochtend om half acht zitten we alweer aan het ontbijt. Ober James: ‘Enjoy Mr. Mark’ zegt hij lachend tegen Mark en loopt dan weer naar binnen. Toch bijzonder hoe het personeel je bij naam noemt terwijl je ze nooit hebt verteld hoe je heet. Top service hier! Na het ontbijt vraagt James wat we vandaag gaan doen en verteld over zijn familie die ook in de Ithanon regio woont. Als we weg gaan zwaait hij ons nog even uit ‘See you tomorrow!’. Supa staat in de lobby op ons te wachten en we rijden in 1,5 uur naar Doi Ithanon National Park. We gaan met Supa en een lokale gids de jungle in en maken een wandeling van ca 2 uur. Onderweg vertaald Supa wat de gids aanwijst en hij vertelt veel verhalen over de jungle, de dieren, de planten en de lokale bevolking. Hij is geboren binnen de Lissuu hilltribe en weet alles over het (over)leven in de jungle. We proeven van vruchten, en leren over de vele planten en kruiden in de jungle. Er zijn overal prachtig grote vlinders in alle kleuren en heerlijk geurende bloemen. De lokale gids heeft van Supa gehoord dat ik niet van spinnen hou dus steeds als hij een spin ziet roept hij ‘ooooh Spider-Man!’ En wijst de spin dan aan… (haha). Ze zijn zo groot dat ze niet te missen zijn, maar toch lief dat hij ze aanwijst. We lopen langs vijf verschillende watervallen naar beneden en het is hier echt prachtig. Supa kent het gebied en bij de laatste waterval lopen we een stukje van het pad af naar beneden. We gaan zitten op een grote steen onderaan de waterval en Supa schilt zijn meegebrachte mango’s voor ons. Hij heeft een mangofarm en laat dit nu net het seizoen zijn voor mango’s! Ze zijn heerlijk en smaken veel lekkerder dan thuis. We vervolgen onze route die ons vanuit de jungle naar het dorpje van de Karen hilltribe brengt. De lokale gids geeft ons een kijkje in een van de huizen waarna we doorlopen naar het eindpunt, een koffie plantage. Supa legt ons uit hoe de bonen geteeld en gebrand worden waarna we een kopje koffie mogen proberen. Heel lekker! We stappen de auto in en rijden naar de laatste waterval waar we ook lunchen. Supa besteld wel zes gerechten zodat we van alles kunnen proeven. Het is veel te veel voor ons drieën. Het eten dat over blijft bewaren de restaurantjes zodat de zwerfhonden ook iedere dag kunnen eten.

Dag 6: Pai Canyon en locals

Vanochtend gingen we voor de laatste keer ontbijten bij James. Hij vindt dat we maar snel nog eens terug moeten komen. Om half negen staan Supa en chauffeur Ton alweer voor ons klaar. We gaan vandaag naar Pai. Een mooie rit door de bergen en de jungle, onze eerst stop is ‘Pai Canyon’. De regen heeft deze canyon gevormd, hij is niet heel diep maar het uitzicht is heel mooi. We lopen wat rond en gaan dan lunchen bij het restaurantje op de parkeerplaats. ‘Local food is good’ lacht Supa en zegt dat we vandaag zelf mogen bestellen omdat het gisteren toch wel iets te veel was. ;) We rijden door naar Tham Lod Cave dit is ca 1,5 uur rijden vanaf Pai en is richting Mae Hong Son. Ook weer prachtige bergen en jungle gebieden waar we doorheen rijden. Opeens roept Supa dat Ton moet stoppen. Want de ‘mountain people’ zijn rijst aan het planten. We stappen uit en omdat hij de taal spreekt mogen we even komen kijken. We gaan de steile berg op en Supa mag zelf ook nog even proberen rijst te planten. Het is zwaar werk en Supa legt uit dat de mensen hier zo min mogelijk rijst verspillen omdat ze weten hoe zwaar het is om het te planten en oogsten. Alle lokale mensen zijn erg vriendelijk en aardig en willen je graag laten zien hoe zij leven, werken en wonen. Bijzonder. Daar kunnen wij nog wat van leren. Rond drie uur komen we aan bij Tham Lod Cave. We gaan met een lokale gids met olielamp de grotten in. Het is echt heel groot en we moeten zelfs een stukje per bamboe vlot afleggen. Het stikt er van de vleermuizen en in het water zwemmen veel grote karpers en meervallen. We mogen ze voeren, ze kunnen niet uit de grot en zonder het voer kunnen ze niet overleven. We lopen via steile trappen hoger de grot in en zien verschillende grote vormen die gevormd zijn door de stalagmieten. Na de tour is het tijd om richting ons hotel in Pai te rijden. We maken nog een korte stop in een hilltribe dorp en Supa laat ons zien hoe de mensen hier leven. Ze kunnen niet naar de supermarkt dus ze halen alles uit de jungle. Kruiden, fruit, vlees en rijst van de plantages. We slapen vanavond in The Reverie Siam. WAUW! Wat een mooi plekje. We mogen in een van de villa’s slapen. Echt zo mooi! We eten ‘s avonds heerlijk in het restaurant en gaan op tijd slapen want het hotel biedt ons een sunrise tour aan dus dat betekent 05:30 uur vertrekken.