Geplaatst op
Gelezen: 107

W anneer je denkt aan een huwelijksreis in Mexico zie je waarschijnlijk een wit strand en een helder blauwe zee voor je… Wanneer je echter mijn advies vraagt voor de beste accommodatie in Mexico voor een huwelijksreis zal ik altijd één van de haciënda’s in Mexico aanraden voor een exclusief verblijf en optimale beleving van dit authentieke land. Hieronder licht ik drie haciënda’s uit die mijn voorkeur hebben;

Een droomreis voor twee!

Haciënda San José

 San José is een van de mooiste haciënda’s van Mexico en stamt uit het einde van 18e en het begin van de 19e eeuw. Het landgoed ligt 30 kilometer ten oosten van Mérida, vlakbij het Maya-dorpje Tixkobob. In het begin was de haciënda een doodgewone veeboerderij, maar de opkomende vezelproductie (‘sisal’ en ‘henequen’) zorgde eind negentiende eeuw voor een enorme economische groei op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. De haciënda breidde snel uit en er werd een fabriek gebouwd. Het gehele complex werd in 1980 omgetoverd in een luxe hotel.

De kamers hebben hoge plafonds en weerspiegelen het glorieuze verleden van deze streek. De houten deuren en bedden verlenen charme aan het geheel, net als de antieke meubels van tropisch hardhout. Vanuit deze schitterende locatie op het platteland kunt je niet alleen Mérida, maar ook Maya-piramides als Dzibilchaltún, Uxmal en Chichén-Itzá bezoeken. Anderen verkiezen de rust en stilte van het landleven en gebruiken de haciënda als plek om uit te rusten. De faciliteiten, met onder andere een prachtig aangelegd buitenzwembad met hangmatten, zijn er ook naar! Een enorme tuin met tientallen soorten bloemen en planten en schitterende lanen omgeeft de koloniale gebouwen.

Haciënda Uayamon

Tegenwoordig is Hacienda Uayamon in gebruik is als luxe hotel. De vroegere onderkomens voor de landarbeiders zijn omgetoverd in elegante suites. Een verblijf in Haciënda Uayamon staat niet alleen gelijk aan comfortabel tot rust komen op het platteland van Yucatán, je dompelt je hier ook onder in de geschiedenis.

Je kunt hier kiezen uit een Junior Suite en een Deluxe Suite – beide met uitzicht op de schitterende tuin. De Junior Suite is 55 m² groot; je beschikt over een privé-terras waar je overdag in een luie stoel heerlijk kunt ontspannen. De Deluxe Suite is 65 m² groot en voorzien van een kleine plungepool bij uw privé-terras; al deze suites zijn gevestigd in het voormalige hospitaal van de haciënda. De suites zijn volledig gerestaureerd waarbij de oorspronkelijke stijl gehandhaafd bleef. Typerend voor de streek zijn ook de grote, vaak kleurrijke hangmatten; je kunt dus ook slapen in de ‘Maya-stijl’.

Het restaurant is gevestigd in het vroegere hoofdgebouw van de haciënda, maar je kunt – op verzoek – ook buiten eten. Vissers uit Campeche brengen dagelijks verse vis naar de keuken! De menukaart bevat verder een mix van internationale, Mexicaanse en lokale gerechten. De meeste ingrediënten komen uit de eigen tuin.

Tot de faciliteiten van het hotel behoren ook een groot gemeenschappelijk zwembad en een fantastische Spa, waar je o.a. een behandeling kunt krijgen op basis van stoffen uit de Ix-Canan bloem, die helende krachten bezit en waar de oude Maya’s al vol lof over waren.

Haciënda Chichen

Een van de oudste haciënda’s in Mexico is Hacienda Chichen: de Spanjaarden bouwden het complex in 1523, vlak na de verovering van Yucatán. Pas sinds de jaren ’60 van de 20e eeuw is de haciënda in gebruik als hotel. De locatie is uniek, niet alleen vanwege de rijke flora en fauna in de bosrijke omgeving, maar ook vanwege de nabijheid van de Maya-ruïnes: je loopt er in 5 minuten naartoe!

Hacienda Chichen telt 28 in koloniale stijl ingerichte kamers, verdeeld over 12 huisjes. In het casco – het centrale gebouw waar vroeger, naar goed feodaal gebruik, de landheer woonde – bevindt zich het restaurant. Op sommige plekken is nog te zien dat men bij de bouw van de haciënda gebruik maakte van stenen uit Chichén Itzá: het was gemakkelijker om gebruik te maken van de stenen van bestaande gebouwen dan om zelf stenen te fabriceren.

Je kunt ontspannen in de grote lommerrijke tuin met buitenzwembad of in de Spa, waar traditionele Maya-massages worden aangeboden.

Hacienda Chichen speelt een actieve rol op het gebied van milieubehoud en regionale ontwikkeling. Vrijwel al het personeel is afkomstig uit de streek. De excursies die het hotel aanbiedt leggen sterk het accent op natuurbehoud en ecologisch bewustzijn. Volgens National Geographic Travel, dat het hotel in de top 10 van Wellness-bestemmingen plaatste, is dit hotel niet alleen de weerspiegeling van de omgeving, maar helpt het deze mede te definiëren. Zeker is, dat Hacienda Chichen diep geworteld is in de streek en dat je op weinig plaatsen op het schiereiland zoveel mee zult krijgen van de flora en fauna, van de Maya-tradities en -gebruiken, als hier.