Geplaatst op

D rie keer op rij is sterrenetablissement Amber in Hong Kong de afgelopen jaren tot beste restaurant van China verkozen. Een bijzondere prestatie van meester-chef Richard Ekkebus en zijn brigade en het bewijs van een consistente en buitengewone kwaliteit in de allerhoogste culinaire klasse. De van oorsprong Zeeuwse topkok eert zijn jeugd van zoet, zout en zeekraal in het vijf sterren hotel The Landmark Mandarin Oriental met indrukwekkende creatieve creaties. Speciaal voor de Talisman reiziger deelt hij zijn favorieten in de food-scene van deze bruisende en multiculturele havenstad.

Op het gebied van eten is de stad zeer dynamisch en enorm in beweging

Van streetfood tot luxe smaaksensaties

‘Het begin van mijn ideale dag in Hong Kong start met een spontane Tai Chi les in het park. Maar om eerlijk te zijn ben ik dan al wel bij de Aberdeen Wet Market geweest, dé plek voor verse vis en heb al volop genoten van een traditioneel Congee ontbijt van rijstebrij’ Richard Ekkebus is al jaren helemaal thuis in Hong Kong en neemt ons mee op tournee langs zijn favoriete plekjes. ‘Je eet eerste klas noodles langs de straat voor een paar dollar en maakt daarna een uitspatting in een geweldig restaurant met de beste wijnen van de wereld. Dat is Hong Kong ten voeten uit'.

Actieve dagtrips

Op het gebied van eten is de stad zeer dynamisch en enorm in beweging. Om de calorieën te bewaken zijn er naast alle culinaire geneugten mooie plekken voor een fikse wandeling. ‘Het strand van Sai Wen ligt in een pittoreske baai omzoomd met groene naaldbomen en maakt een geweldige dagtrip vanuit de stad’ tipt Richard. ‘Voor echte wandelaars is de hike over The Dragon Back een stap in een andere wereld. Prachtig uitzicht over de kustlijn en intieme doorkijkjes in bamboe bossen. Populair, maar met een hele goede reden: het is er werkelijk schitterend!’ Een echte ‘must see’ bij een bezoek aan Hong Kong is de Tian Tan Buddha op Lantau Island. ‘Het imposante beeld is spectaculair en enorm indrukwekkend. Net zo bijzonder is het nabijgelegen klooster dat een uitstekende vegetarische lunch serveert.’ vult Richard lachend aan. ‘Komen we uiteindelijk toch weer bij iets te eten uit'.

Cocktails, skyline & Chinese artists

Hong Kong heeft een schitterende haven en een ‘stunning skyline’. ‘Boek zeker een avond cruise met een traditionele jonk. De ‘Aqua Luna’ hijst de zeilen terwijl je vanaf je loungebed de zon ziet onder gaan.’ Richard deelt graag zijn insiders tip voor deze cruise en raadt aan om in Hong Kong Central op te stappen en als eindbestemming Tsim Sha Tsui te kiezen en niet andersom. ‘De beste plek om de Hong Kong Island skyline in de avond te bewonderen is echt vanaf The Avenue of Stars.’ 

Het district rondom ‘Cat Street’ heeft een roemruchte geschiedenis. Honderd jaar geleden had de bazaar van de wijk de reputatie dat hier overwegend gestolen goederen werden verkocht. Kat was de bijnaam voor de mensen die uit waren op deze koopjes. Tegenwoordig zijn er vele leuke antiekwinkeltjes en hebben zich er een aantal gerenommeerde kunstgaleries gevestigd. Richard: ‘Er is veel kunst van Chinese kunstenaars te koop en tevens is het dé wijk voor fraaie zijden producten en ambachtelijk handwerk. Moe van het shoppen en slenteren? Plak er dan een heerlijke voetmassage achteraan!’

Niet te missen hotspots?
Richard Ekkebus weet waar je moet zijn:

Neighborhood
61-63 Hollywood Road, Central, Hong Kong

‘Verscholen naast een besloten binnenplaats en bereikbaar via kleine steegjes vind je het intieme restaurant Neighborhood. Mijn vriend Davind Lai creëert hier wekelijks een gevarieerd wisselend menu en tovert met seizoensgebonden groenten en de Franse twist. 

Yardbird
154-158 Wing Lok St, Sheung Wan, Hong Kong

 ‘Geen reserveringen en zondags gesloten. Matt Abergel, de voormalige chef van Zuma, heeft in korte tijd naam en faam gemaakt met het informele Yardbird. Chicken & Charcoal yakitory-style. In een moderne en minimalistische setting worden ‘snavel tot staart’ gerechten met een kruidenmix van eigen signature geserveerd. Op een vrije dag ga ik hier graag heen en wacht dan vaak aan de gezellige bar voor een plaatsje.’

Ho Lee Fook
Address: 1 Elgin Street, Central, Hong Kong

‘Jazeker, de brutale naam is er een met een grote knipoog en staat in het Chinees voor ‘geluk voor je mond’. Truffel met roerbakrijst in een hippe sfeer van graffiti muren en Canto Cooking. Vriend en chef Jowett Yu koos na zijn successen in Sydney voor de Chinese keuken en liet zich inspireren door de ‘cha chaan teng’ formule. Het heeft echt iets weg van de gelegenheden die je in de jaren zestig in Chinatown New York zag. Met een ruw randje en een hip hop vibe in het hart van Soho.’

The Chairman
18 Kau U Fong, Central (actually it is between central & Sheun Wan)

‘Wit linnen, wit porselein en witte papieren servetten zetten de toon. Hier ga je heen voor de traditionele Cantonese keuken waar volgens oude recepten wordt gewerkt. De goede oude tijd herleeft zeggen mijn foodie-friends dan ook graag. Lokale en biologische producten en zorgvuldig geselecteerde ingrediënten staan aan de basis. Verrassende smaakmakers als Balsamico-azijn, Pommery Mustard en Sake worden door de Cantonese chef’s net zo makkelijk toegepast. The Chairman is echt één van mijn favorieten!’

Luk Yu Tea House
Luk Yu Building 24-26 Stanley Street, Central Tel: 2523 5464

‘Opgericht in 1933 en staat bekend als hét beste tea house en dim sum restaurant van de stad. Het fraaie koloniale gebouw telt drie verdiepingen. De eerste verdieping heeft de ongeschreven regel dat deze gereserveerd is voor de loyale en trouwe bezoekers. Beroemde schrijvers maken dat het veelvuldig onderdeel is geweest in films en de literatuur. Een juweel van een restaurant!’

Chilli Fagara
7 Old Bailey St, Central, Hong Kong Soho, Central

‘De reeks Szechuan specialiteiten bij Chilli Fagara splitst zich op in ‘gevoelloos-brandend-neutraal’. De smaakpapillen worden even goed aan het werk gezet, een wereldreis van de zintuigen. Probeer de unieke ‘Red Hot Chilli Dungeness Crab’, ik beloof je dat je lippen gaan tintelen.’

Dimdim Sum Specialty Store
G/F, 7 Tin Lok Lane, Wanchai, Hong Kong

‘Op vier locaties in de stad tref je deze eenvoudige outlets voor dim sum. Papieren placemat en Engelse kaart, wat wil je nog meer? Absolute aanraders zijn de gevulde aubergine en de wrap met kip, paddenstoelen en gember. Of wat te denken van gefrituurde tofu met het hier ongebruikelijke komijn. Voor de echte avonturiers zijn er gerechten met varkensbloed en XO sauce en pens met zwarte peper. Met moeite besteed je hier meer dan 100 Hong Kong dollar per persoon.’