Geplaatst op

N a een week Nairobi en kust wordt het tijd voor het echte werk: Safari. Vertrekpunt is het appartement van dochter No. 2, in Nairobi. De rit gaat een uur of drie duren, deze tijd wordt door onze gids gebruikt om de veranderende omgeving te duiden en in te gaan op het fenomeen Karen Blixen (Out of Africa).

We hebben de hele wildkaart doorgenomen

Volgens hem is haar grootste verdienste dat ze salaris heeft ingevoerd voor de werkers op haar plantage en daardoor in een klap het hele systeem op scherp heeft gezet. Diezelfde gids had nog op de set van Out of Africa meegewerkt en merkte mijn gelijkenis met Robert Redford op. Ik meld dat ik dat wel vaker gehoord had, maar dat dat toch wel weer een hele tijd geleden was. Naarmate we vorderen verandert de omgeving naar landelijk totdat we ineens op de Great Rift Valley stuiten, een slenk die dwars door Oost Afrika loopt, een gapend gat waar je van bovenaf op kijkt. Indrukwekkend! Uiteindelijk komen we in Loldia House, een Engelse villa met dito tuin rondom, uitkijkend op Lake Naivasha en gerund door Heather, een dame op leeftijd die er met strakke hand regeert. De ‘lush garden’ is van haar hand, je waant je in Kent. Het verschil zit hem in de hippo’s en de impala’s in de tuin. Met Constant als butler klopt de setting helemaal. Engeland in Afrika.
Klein minpuntje: De culinaire revolutie is in good old Albion al wel voltrokken, hier staat de klok en de jus nog stil: carrots & gravy & meatballs gecombineerd met te kleine wijnglazen.

De nachtsafari is leuk, onze enthousiaste gids John loodst ons door het belendend terrein waar vele verdwaasde beesten ons aanstaren. Een kolderiek ogende hippo draagt de vegetatie uit het meer op zijn rug.

Masai Mara

Eindelijk op de Masai Mara, en wel per vliegtuigje vanuit Loldia. Eerst jaagt ‘man op brommer’ het wild van de startbaan. Er volgt een vlucht van koud drie kwartier in een klein 10-zittertje. Een groot gebied rond Naivasha is gecultiveerd door landbouw, waaronder veel tuinders van ons. Aan de einder doemt de Masai Mara op als een groene vlakte dooraderd met riviertjes en kreken. Geland in Little Governors en na een, wederom, klassieke Engelse lunch, gelijk aan de game drive. Van de big five scoren we er alras drie, het luipaard en de rhino staan nog open. Dit gebied wordt de mash genoemd, het is een vlakte waar zebra’s, impala’s, buffalo’s, giraffen enz. in vreedzame co-existentie naast elkaar leven. Daarom heen loeren de leeuwen, luipaarden en de cheeta’s.

Governors

Vandaag om 5.45 op met koffie in de tent en klaar voor safari. Aan ‘The hunt for the big five’ ontbreekt nu alleen nog het luipaard. Vandaag opent het menu met een heuse kill. Een leeuwin gaat in volle sprint op een pasgeboren Thompson gazelle, de moeder blijft verdwaasd achter. Quick breakfast volgens gids Moses. Mijn jeep genoten zijn verbouwereerd. De Governors-gidsen hebben bewust hun radiozenders uit de auto gehaald om te voorkomen dat alle auto’s met hun neus dezelfde kant op gaan naar hetzelfde beest. Toch scheurt Moses ineens volle bak naar een plek waar te midden van een tiental jeeps een luipaard ligt. Ingeseind met het mobieltje. Het is de eerste keer dat ik zo’n beest in het wild zie. Na een motorkap ontbijt gaan we op bezoek bij Governors (37 tenten, ook geschikt voor families) en Il Moran, de luxe tak met slechts tien, veel ruimere, tenten en als laatst het Private camp, uitermate geschikt voor 3 generatiereizen. Het Brits Koloniale element ontbreekt hier, gelukkig ook in de lunch.

Angama Mara

Een songtitel van Doc Watson: Sitting on top of the World. Het uitzicht, beroemd van Out of Africa, is er een zoals nog nooit eerder gezien, de Masai Mara ligt aan mijn voeten. Hier klopt alles: de ontvangst is een voorbeeld voor topzaakjes. Gastvrijheid in het kwadraat. Onze “tent” heeft suite afmetingen met alles erop en eraan en een groot terras en weer dat uitzicht.

Trans Mara District

Half zes op, kopje koffie en gaan! Met de jeep en John richting Tanzania vanwege een hoge cheeta zekerheid. En inderdaad, er worden er twee gespot die op hun beurt antilopen aan het spotten zijn. Tijdens ons ontbijt verzorgen zij het hunne. We gaan verder richting grens, Serengeti, Tanzania. Het wordt een game drive van een uurtje of zeven, pittig maar we hebben inmiddels de complete wildkaart doorgenomen.

We zijn nu zes dagen op pad en het vliegtuig terug wacht ons. In het Swahili betekent safari reis, en dat was het ook, een ware ontdekkingsreis.