Geplaatst op
Gelezen: 238

N a drie jaar is Talisman oprichter Joep Bosman nog lang niet uitgekeken op Kroatië. Integendeel, de fraaiste parels zijn volgens hem eigenlijk dit jaar pas opgedoken. In dit blog schrijft hij over zijn ontmoeting met Kapitein Vojo en de unieke samenwerking die hier uit voortgekomen is.

Het belangrijkste was dat onze toerisme neuzen in dezelfde Typisch Talisman richting stonden: weg van de massa en alles op privé basis

Een paar maanden geleden kwam ik via Dean (met hem organiseren we onze fietstochten in de buurt van Sibenik) in contact met kapitein Vojo die net een boot had aangeschaft en eens wilde kijken of we samen iets konden doen. We gingen een dag op pad met zijn Çoncha om bijna letterlijk te brainstormen, want er stond een behoorlijke wind. Die ontmoeting was een schot in de roos. We hadden een heerlijke dag op zee met Vojo als uitstekende gastheer. Heerlijke hapjes, door een vriend zelf gebrouwen bier en wijn uit de familiewijngaard. Belangrijker nog was dat onze toerisme neuzen in dezelfde Typisch Talisman richting stonden: weg van de massa en alles op privé basis.

Kapitein Vojo

Een man met een verhaal
Om te beginnen een kleine ‘’aqua’’ biografie: Al op 14 jarige leeftijd ‘leenden’ Vojo en zijn maten diesel uit geparkeerde trucks om de eilanden bij Sibenik met hun met een 4 PK motortje uitgeruste bootje te verkennen. Met 30 liter hadden ze genoeg voor de hele zomer. Daar werd het zeeman-fundament gelegd. Na de zeevaartschool kwam hij terecht als kapitein op een olietanker. Zijn grootste schip was maar liefst 333 meter lang en 65 meter breed. Na een paar jaar was hij uitgekeken op de grote vaart en keerde hij terug naar zijn geboorte-water. Terug in Sibenik werd hij ‘search & rescue’ kapitein bij de Kroatische kustwacht. In die hoedanigheid leerde hij elk eiland en elke baai in de Kornati en de Sibenik Archipel als zijn broekzak kennen. In de winter is hij kapitein van een van de Sea Sheperd schepen in Mexico om daar zeer zeldzame dolfijnen voor uitroeiing te behoeden.
Begin dit jaar verliet Vojo de kustwacht en hij maakte weer een nieuwe start: Hij kocht een kajuitjacht, de Çoncha, waarmee hij in de zomer de Dalmatische wateren gaat verkennen.

De Çoncha
De Çoncha is een 11.50 meter lange en 3 meter brede Trojan, die door Vojo compleet gerenoveerd is en voorzien werd van een nieuwe 250 PK motor. Het schip heeft twee hutten, een badkamer met een douche en een ‘normaal’ toilet. Aan boord heeft u volop de ruimte: U kunt boven in de open stuurhut zitten met een prachtig uitzicht over de omringende zee. Of heerlijk zonnebaden op het voordek. Aan de achterkant is een mooi zwemdek zodat u gemakkelijk de zee in en uit kunt. We zorgen voor handdoeken en snorkelspullen en er zijn twee SUP’s voor verder waterplezier. Er is ook een dinghy waarmee u kunt varen. Vojo vaart samen met zijn broer die voor de hapjes en drankjes zorgt en assisteert bij het aan- en afmeren. U kunt dus heerlijk achterover leunen en genieten.

Drie unieke excursies

We hebben samen met Vojo drie verschillende tochten ontwikkeld. De eerste is bike & boat, een van de drie bijzondere fietstochten vanuit Sibenik
Daarnaast hebben we samen met Vojo de transfer van Sibenik naar Zadar of omgekeerd omgebouwd tot een heerlijke excursie over water: The Kornati Connection.
De meest spectaculaire tocht is een tweedaagse tour, waarbij u onderweg ‘glampeert’ op een vrijwel onbewoond eiland, pal naast een uitstekend restaurant: Robinson Crusoë op Zee.

Ik ben erg blij met de samenwerking met Vojo en ik ben er van overtuigd dat de Çoncha een onvergetelijk onderdeel van uw reis door Kroatië zal zijn.

PS.
Nog even een tip: Combineer uw boottocht met een verblijf in het D-Resort in Sibenik. Dit is een geweldige uitvalsbasis voor het Dalmatische achterland en we hebben hier een aantrekkelijke vroegboek korting tot eind januari!