Geplaatst op
Gelezen: 593

H et is inmiddels alweer een aantal jaar geleden, maar vandaag hebben we hetzelfde gevoel als toen… Spanning voor wat de bestemming waar we morgen uitstappen, zal brengen. Een bestemming waar iedereen in Nederland een mening over heeft en deze ongevraagd met je deelt. En dan weten we het vaak al… De persoon in kwestie is nog niet op deze bestemming geweest en baseert zijn reactie op de informatie die in Nederland op je af komt.

Twee jaar geleden vertrokken Angela en ik richting Mexico om dit land te ontdekken. De geschrokken gezichten van mensen zien we nu weer om ons heen. “Naar Marokko, daar zou ik niet zo snel heen gaan…zeker als je zwanger bent...” of “Dat getrek van die mensen, niks voor mij”. Juist, onbekend maakt onbemind.

Zoals Mexico ons hart veroverde en dit land ons in een paar dagen een compleet ander beeld bracht, zo ben ik heel benieuwd wat er gebeurd met het beeld dat we nu van Marokko hebben. 

Want bij Marokko denk ik aan drukte, hectiek, chaos, primitief en misschien een beetje onbetrouwbaar? Zullen de mensen vriendelijk zijn en hoe vaak zal ik als ‘stoere man’ mijn blonde en zwangere vrouw moeten ‘beschermen’ tegen al te opdringerige verkopers in de medina? 

Een aantal vooroordelen die vooral vanuit onze omgeving af en toe op ons af komen. Morgen zullen we het weten. Dan stappen we voor het eerst de Arabische wereld binnen en zullen we de drukte, hectiek, geduw en het getrek over ons heen laten komen, of… worden we gegrepen door de intense manier van leven van deze mensen die ons met een warm hart zullen ontvangen en met trots de cultuur van hun land met ons delen.

Slaap lekker... Marokko wacht op ons.

De korte vlucht, nog geen vier uur, brengt ons in het warme Marrakech. Echt ideaal, dichterbij dan de gekende Spaanse eilanden voor de kust van dit Afrikaanse land. Direct als je voet aan grond zet, voelen dat je in een volledig andere wereld stapt en er een warme deken om je heen valt. Dit is waarom we reizen zo heerlijk vinden. Het onbekende, de verrassing, de eerste indruk waarvan we ons echt geen idee konden maken en de aangename geur die je neus opent voor nieuwe intense prikkels.

Het ontvangst door de mensen van Riad Farnatchi is zoals je dat verwacht van zo’n mooi, luxe en uniek verblijf. Terwijl je niet meer weet hoe vaak je links, rechts of rechtdoor bent gelopen, sta je voor een oude poort waarvan je in eerste instantie denkt dat de laatste lik verf hier ruim 50 jaar geleden tegenaan is gezet. Je haalt even adem, de hectiek en drukte van de medina blijft om zich heen slaan en op het moment dat je een zucht van onzekerheid wilt uitslaan, gaat de poort open en verandert je diepe zucht in een verlichtende en verrassende ademstoot. Wat een ontvangst, wat een rust en wat een vriendelijkheid komt je tegemoet. De man met de gekleurde tulband brengt je met een grote glimlach, via allerlei kleine en draaiende trappen naar je suite… Dit is 1001 nacht, Aladin of Fata Morgana… Dit is Marokko...

De details van deze schitterende Riad blijven ons verrassen en de rust is ongekend, en dat terwijl buiten de poort het drukke leven in de smalle steegjes zijn gang blijft gaan. 

De oproep voor het ochtendgebed als meditatie ervaren...

Rustig worden we wakker door de oproep voor het ochtendgebed dat zacht door de medina klinkt… het brengt rust, kalmte en versterkt de intense en relaxte manier van opstaan op deze plek. Alles ademt het Arabische leven. Heerlijke geuren uit de verschillende flesjes die het nemen van een ochtend douche nog fijner maakt. De schitterend bewerkte luiken open doen en de frisse ochtendbries naar binnen laat glijden… 

Tijd om te gaan genieten van het ontbijt, op het dakterras van deze magische Riad. In alle rust uitkijken over de wirwar van smalle straatjes van de medina en nu al beseffen dat ons beeld van Marokko staat voor warme en vriendelijke mensen die vanuit liefde voor hun cultuur ons een onvergetelijke tijd in hun prachtige land zullen geven. 

Wat een verrassing om Marokko op deze manier te ontdekken. We kijken uit naar alle mooie ervaringen die op ons af gaan komen.

Dit is de accommodatie waar Dutch Nomad Couple in dit blog over schrijft: Riad Farnatchi

Enjoy your day,

Angela & Tino 
Dutch Nomad Couple