Geplaatst op
Gelezen: 476

E r is een tijd vóór 9/11 en een tijd ná 9/11. Zo’n ingrijpende gebeurtenis verandert de stad en haar inwoners. Annegiene was het jaar na de aanslagen voor het laatst. Ikzelf reisde in 2006 voor het laatst naar de Big Apple. En nu gaan we terug, samen. Voor een hernieuwde kennismaking, inspiratie voor onze nieuwe bestemming Amerika en meerdere brainstormsessies.

We fietsen door de verschillende wijken en stoppen onderweg voor heerlijke versnaperingen. Geweldige koffie, viersterren donuts, pizza in een binnentuin en de lekkerste ijsjes van New York.

Upper East Side

We nemen een middagvlucht met de KLM naar New York en komen rond het middaguur ook aan in New York. Na een vrij lange wachttijd voor de douane halen we onze bagage op en ontmoeten we onze chauffeur die ons in een  luxe ‘towncar’ naar het Ritz Carlton brengt. Een prettig hotel, gelegen aan de rand van Central Park en met de klassieke grandeur die je verwacht bij de hotelketen. Er heerst een fijne sfeer, en onze kamer is ruim en van alle gemakken voorzien. Nou ja alle gemakken? We missen – in ieder hotel overigens – de wereldstekker. Een tip; neem deze dus vooral zelf mee wanneer u uw eigen apparaten wilt gebruiken.

We besluiten de jet-lag eruit te lopen in Central Park en maken een fijne avondwandeling die we besluiten bij een lokaal Italiaans restaurantje; Bar Italiano. Tussen de New Yorkers van de Upper East Side genieten we van een goed bord pasta en een glaasje Pinot Grigio.

Nog een tip: het ontbijt is vaak niet inbegrepen in de overnachting en ook helemaal niet nodig; New York barst van de leuke ontbijt-tentjes die het ontdekken meer dan waard zijn! Na het ontbijt besluiten wij een fikse wandeling door de Upper East Side te gaan maken. We volgen de route uit het boekje ‘Time to MoMo’ en lopen langs de statige panden van Madison Avenue, over de Museum Mile, nemen een kijkje in de Metropolitan en lunchen op het terras van het Cooper Hewitt Design Museum, in de volle zon. Na zo’n tien kilometer houden we het voor gezien en nemen we de taxi naar het Four Seasons Downtown. Onze kamer kijkt uit over het 9/11 Memorial, een schitterend uitzicht.

Downtown Manhattan

Doordat dit hotel in een heel ander deel van Manhattan is gelegen, ervaren we hier gelijk een hele andere vibe. We sluiten de dag af op het dakterras van The Refinery Hotel, zo populair dat een reservering echt nodig is. In de lift naar boven horen we het al, het geluid van klinkende glazen en vrolijke stemmen van de gasten. Ja hoor, zodra de liftdeuren open gaan stappen we in die typische New Yorkse hippe setting. Groepen mensen zitten comfortabel onder grote parasols in heerlijke fauteuils, ondertussen genietend van een cocktail. Gelukkig, we hebben gereserveerd en dus is er voor ons ook een mooi plekje bewaard gebleven. Het is geen chique dakterras maar wel erg gezellig!

We pakken na het invallen van de schemering, de taxi terug en lopen nog wat rond bij het 9/11 memorial en het One World Trade Centre. Erg indrukwekkend. Zo indrukwekkend dat we toch nog even een afzakkertje pakken op een ander dakterras (New York zit er vol mee…). Niet zo mooi als dat van The Refinery maar het uitzicht vanaf het dak van het Conrad Hotel is adembenemend.

Fietsen in Williamsburg

Als er nog een spoortje jetlag over was, dan fietsen we er dat vandaag uit! We gaan met eigen vervoer naar Williamsburg waar onze Nederlandse gids Pim al op ons staat te wachten bij de bikeshop van ‘Sun & Air’. Pim is een charismatisch personage, iemand met wie je direct een klik hebt. We kijken er dus ook naar uit om samen met hem Williamsburg en Bushwick te ontdekken. We fietsen door de verschillende wijken en stoppen onderweg voor heerlijke versnaperingen. Geweldige koffie, viersterren donuts, pizza in een binnentuin en de lekkerste ijsjes van New York. Ondertussen fietsen we op eigen tempo langs de straatkunst van de Bushwick Collective terwijl we door Pim van commentaar worden voorzien.

We zijn van 14:00 – 18:00 op pad, en vinden dat we een afsluitend drankje hebben verdiend op – volgens ons- het mooiste dakterras van New York. Vanaf het William Vale Hotel heb je een uniek uitzicht op Manhattan. We blijven hier dus nog even zitten…

De kunst van Chelsea

Na een uitstekend nachtje in The Beekman Hotel ontbijten we bij Le Parisien en vertrekken we naar Chelsea, het beginpunt van de High Line. Maar die bewaren we voor later, eerst gaan we met curator- en gids Natasja langs zes verschillende kunstgalerijen. Zes compleet verschillende artiesten. Soms kunnen we het werk waarderen, en soms denken we allebei hetzelfde…. En lopen we snel door. Natasja leert ons meer over de kunstwereld, en over Chelsea. Als je werk hier komt te hangen, dan heb je het gemaakt in de kunstwereld. De werken die we zien worden soms voor meer dan 300.000 euro verkocht, wát een bedragen! Het is een hele andere ervaring dan het kijken naar kunst in een museum, en vooral met het verhaal van Natasja erbij is het een bijzondere middag.

We besluiten om na afloop van de rondleiding de Highline te lopen en deze te eindigen bij het net geopende Hudson Yards. De architectuur is prachtig, maar verder waren we niet heel erg onder de indruk. Winkelen kunnen we thuis ook…En dus lopen we terug naar West Village, een geweldige wijk met allemaal restaurantjes en boetiekjes. Hier eten we bij The Butchers Daughter voor we de taxi terug naar het hotel pakken.

Upstate

Met de laatste nacht in The Beekman is ons New York avontuur ten einde, maar ons Amerika avontuur gaat nog even verder. We rijden naar de Hudson Valley, om te ontdekken wat deze allemaal voor ons (en onze reizigers) in petto heeft.