Geplaatst op
Gelezen: 106

O ngeveer 20 kilometer ten zuiden van het centrum van Mexico Stad ligt de wijk Xochimilco dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De meeste mensen maken hier een boottocht door de kanalen in een kleurrijke trajinera en dit is ook zeker de moeite waard. Je zou het kunnen beschouwen als de Mexicaanse versie van een rondvaart over de grachten.

Een mooi divers land!

Ik ga eerst met mijn gids Gabriel naar de lokale markt. Een belevenis, je kijkt je ogen uit op de markt en Gabriel is een charismatische persoonlijkheid. Ik ben hier de enige buitenlander voor zover ik dit kan nagaan en dit staat scherp in contrast met de touringcars bij de aanlegsteiger voor de trajineras. Gabriel vertelt over de vruchten, kruiden, groenten, vlees- en vissoorten die we tijdens de rondleiding tegenkomen. In een duister hoekje van de markt worden middelen verkocht tegen jaloezie, achterdocht en beginnende waanzin. Ook de duivel kan met een krachtig kruid worden uitgedreven. Wij beperken ons tot de aankoop van nopal, bonen en zoete aardappelen, de rest heeft zijn moeder, Doña Lupita, al in huis voor de kookcursus.

Zij geeft deze cursussen al 35 jaar; een betere introductie tot de Mexicaanse keuken is moeilijk denkbaar. Tegelijkertijd maak je meteen kennis met de gewoonten en gebruiken van het land want Gabriel (al 20 jaar gids) praat honderduit. Na een uur of wat zitten we aan tafel en heffen we het glas, er schuiven nog wat mensen aan. Stel je een wijk voor in Mexico Stad met 500 feesten per jaar. Stel je een land voor met eeuwenoude rituelen, met een krachtige cultuur die zich niet klein laat krijgen, een kleurrijk, zinderend land waar de afstand tussen mensen onveranderd klein is. Er is ruimte voor wel duizend verrassingen en duizend spontane invallen op een dag. Deze excursie, die de werkelijkheid achter de toeristische façade laat zien, vormt een goed begin van de reis.