Geplaatst op
Gelezen: 659

E dwin Briels woont al meer dan 15 jaar in het tropische Myanmar en is de lokale partner van Talisman travel design. Hij keek terug op zijn ervaringen met familie vakanties in de jaren 90 (op de camping in Frankrijk) en met dat in z’n hoofd is de Talisman Familiereis in Myanmar ontwikkeld. “Kerken kijken was never my idea of family holiday fun”.

De familiereis Myanmar heeft zo'n beetje alles wat ik zelf als kind vroeger leuk vond

Zomervakantie in de jaren 80 en 90 betekende voor m’n broer en mij altijd met de auto en de caravan naar  Zuid-Frankrijk. Ik heb heel veel leuke tijden gehad en koester goede herinneringen aan die tijd. Ook veel dingen geleerd zoals de Franse taal (of hoe te communiceren zonder de taal te spreken), iets “raars” eten wat de pot niet schaft in Nederland (stink kaas en foie gras), doorzetten op de fiets naar de top van een berg, de hurk toilet en heel veel meer. Ook geleerd wat kinderen net wel leuk vinden op vakantie (speurtochten, fietsen ……maar niet de hele dag, zwembad, spannende dingen, actie) en wat niet. In het lijstje wat “niet leuk” was hoorde zekere dingen als hele dag in de auto zitten, “stenen tellen” (zoals we toentertijd archeologische plekken oneerbiedig noemden) of oude kerken bezichtigen.

Met dat in mijn hoofd is de Talisman familiereis in Myanmar ontworpen. Natuurlijk wil je als ouder wel iets leerzaams meegeven tijdens de vakantie. De reis is daarom niet helemaal “tempel-loos” maar we hebben het beperkt tot 1 schitterende tempel in Yangon en een halve dag tempel ruïnes in Bagan. Om het leuk te houden zijn deze bezoeken interactief met donaties aan monniken, een heuse waarzegger die uitrekent op welke dag van de week je geboren bent en wat dit betekent en spannende verhalen en anekdotes over de mensen die vroeger in Bagan woonden: van koningen tot spoken.

De familiereis in Myanmar heeft verder zo’n beetje alles wat ik zelf als kind vroeger wel leuk vond:

- Speurtocht in Yangon (aangezien we nu in de 21ste eeuw zijn met een tablet)
- Zwembaden bij de hotels
- Fietstochten (of electric bikes)
- Boottochten (voor de ouders wordt een glas wijn geserveerd)
- Olifanten wassen en voeren (en tegelijkertijd wat leren over de Birmese olifant)
- Bergstammen en een boemeltreintje door de bergen
- Meedoen met een bootrace van de Intha vrouwen. Ja, je moet met je benen roeien
- Kayaken op het meer en nog veel meer...

Een super reis zonder teveel tempels is absoluut mogelijk in Myanmar, want net zoals ik in m’n jonge jaren absoluut niet van Franse kerken bezoeken hield, snappen we dat kinderen tegenwoordig ook snel tempel moe zijn.

Voor mensen die zich afvragen of juli en augustus wel een goede periode is om op bezoek te komen is het antwoord: “absoluut ja!” en wellicht wel een van de beste periodes van het jaar. In plekken zoals Bagan, Kalaw en Inle Lake regent het statistisch gezien slechts 25% van alle dagen. Daarbij komt nog eens dat het niet te heet is, het landschap op z’n best is (mooi groen) en veel luxe hotel accommodatie een stuk goedkoper is (en dat scheelt nogal op de eindfactuur als je 2 of 3 kamers boekt voor je gezin).

Eten met kinderen in Myanmar? Ja hoor, geen probleem aangezien de Birmese keuken niet heel erg pikant is (maar wel nog veel smaakt heeft), de traditionele “Shan noodles with tomato sauce” een beetje op spaghetti bolognese lijkt, aardappelsalades en friet universeel zijn en daarbij is het vaak ook nog mogelijk een hamburger of een pizza te bestellen. Daarnaast is het land erg veilig (geen criminaliteit, geen zakkenrollers etc.) en zijn de hotels kleinschalig.

Voor mensen die af willen sluiten met een paar dagen relaxen raad ik een paar extra dagen in een luxe hotel met zwembad met uitzicht over het meer en de bergen aan of een verlenging naar Koh Samui in buurland Thailand.

Meer vragen over Myanmar met de familie in de zomer of iedere andere maand van het jaar? Neem contact op met Annelies of Natasja voor al uw vragen voor deze perfecte, avontuurlijke, leerzame en leuke familie reis.