Geplaatst op
Gelezen: 593

D e eerste keer dat ik in Montenegro aankwam, zag het er helemaal niet naar uit dat het ooit een Talisman bestemming zou worden.

Veel meer dan strand!

Ik fietste op mijn gemak rond Boka Bay en kwam bij het op de Unesco Werelderfgoederen lijst voorkomende Kotor uit. Dit stadje werd overstroomd door een onafzienbare rij van toeristen die leegstroomde uit de drie enorme cruiseschepen die die dag in de baai lagen. Een paar duizend mensen die in de middaghitte puffend en zwetend in file achter vlaggetjes aan liepen, om vervolgens allemaal met dezelfde jaartallen om de oren geslagen te worden. Ik vond het een verbijsterend schouwspel en een van de ergste uitwassen van toerisme die ik ooit was tegen gekomen. Hier moest ik weg.

De kikker wordt een prins

Toen ik een paar jaar later vernam dat The Regent er zich gevestigd had en dat The Chedi er een hotel zou gaan openen, vond ik het tijd voor een hernieuwde kennismaking en een tweede kans. En ik kan u verzekeren dat het beeld (inmiddels een aantal bezoeken verder) helemaal gekanteld is. Er liggen nog steeds cruisers in de baai en midden op de dag is Kotor nog steeds een grote toeristenfuik. Maar… dat beeld draait ’s avonds 180 graden. Dan stroomt er een gemiddeld 30 jaar jonger publiek binnen dat door het uber romantische stadje ronddwaalt en neerstrijkt op een van de vele terrasjes in de stegen en op de pleintjes. Bijna overal is live muziek te horen en ook nog eens van een zeer hoog niveau. Dat is te danken aan de aanwezigheid van een conservatorium.

Inmiddels zijn we een behoorlijk aantal inspectiereizen verder en niet alleen het beeld van Kotor is gekanteld. Ik ben heel enthousiast geworden over heel veel aspecten van dit veelzijdige landje. Geweldige accommodaties, toprestaurants en bijzondere excursies die gerund worden door buitengewoon gastvrije locals. Daarnaast biedt Montenegro ook nog eens een prijs/kwaliteit verhouding om de vingers bij af te likken. Mijn welgemeende advies is dan ook: Ga naar Montenegro, het is een ‘Typisch Talisman’ bestemming.