Geplaatst op
Gelezen: 637

B otswana ’s groene seizoen. Wanneer de langverwachte regens een explosie van nieuw leven brengen.

Kleurrijke bloemen steken hun kop op en prachtige vogels tonen hun weelderige veren als zij terugkeren na een lange reis

September en oktober zijn de meest populaire maanden in Botswana en ook de aller droogste, ook wel de tijd van ‘survival of the fittest’ genoemd. Het is er zo droog dat het eenvoudig is om in korte tijd veel wild te spotten omdat er vrijwel geen bladeren meer aan de bomen hangen en de bush haast doorzichtig lijkt. Dit betekent ook dat dit de periode is waarbij water zeer schaars is en dieren het zwaar hebben om überhaupt te overleven. Persoonlijk reis ik juist graag naar Botswana in de tijd ná deze kurkdroge periode, het groene seizoen oftewel ‘the time of plenty’. Spreekt voor zich dat niet alleen de prijzen beduidend lager zijn, dit kan maar liefst 30% schelen, ook het aantal bezoekers is laag. Allebei een groot voordeel naar mijn mening.

Wanneer is het groene seizoen?

De seizoenen zijn tegenovergesteld aan die van ons. In onze winter is het in Botswana dan ook hoogzomer. De eerste regens begin november transformeren het dorre, Afrikaanse landschap in een groene oase. Overal schieten verse grassen uit de grond en blijft er weer water staan. Een groot genot voor het wildleven dat zich tegoed doet aan al dit lekkers. Kleurrijke bloemen steken hun kop op en prachtige vogels tonen hun weelderige veren als zij terugkeren na een lange reis. Tijdens de safari’s komt er zo nu en dan een zweem voorbij van de heerlijk geurende ‘wilde basilicum’.

Natuurlijk is het in de droge tijd makkelijker om wild te spotten. Echter, in de groene tijd, dus het regenseizoen van Zuidelijk Afrika, zijn pootafdrukken die gevonden worden natuurlijk ook echt vers. Dit maakt het tot een onvergetelijke beleving om deze sporen te volgen en uiteindelijk oog in oog te staan met bijvoorbeeld twee jonge mannetjes leeuwen.

Voor fotografieliefhebbers is dit dé tijd om spectaculaire plaatjes te schieten. Het decor is soms zo groen dat het onwerkelijk afsteekt tegen de donkere lucht als er een onweersbui nadert, met een beetje geluk zelfs met wild in de voorgrond. Vervolgens kleurt de hemel via zacht oranje fel rood bij zonsondergang. Zelf vergat ik door het continu fotograferen van mijn Gin-tonic en de heerlijke hapjes te genieten. Iets dat uitzonderlijk is voor een lekkerbek zoals ik.

Doordat er eten en drinken in overvloed is wordt er veel wild geboren. Erg bijzonder om te zien hoe pasgeboren antilopen proberen op hun nog wiebelige benen te staan. De normaliter droge woestijngebieden zoals de Kalahari en de zoutpannen bij Makgadikgadi transformeren in een bijna onherkenbaar gebied. Hier vindt in deze tijd de op een na grootste migratie van Afrika plaats. Kuddes wildebeesten en zebra’s zie je massaal hun “intrek” nemen. Een wonderlijk gezicht. Dit alles uiteraard op de voet gevolgd door hongerige roofdieren.

Nu het Savute kanaal weer voor het eerst stroomt sinds 1983 is de hoeveelheid wild in de Afrikaanse zomer hier drastisch verandert. De beroemde, enorme kuddes olifanten blijven nu in het gebied in grote aantallen. Dit in tegenstelling tot nog maar kort geleden, toen olifanten massaal wegtrokken naar andere regio’s. De zomerochtenden zijn uitzonderlijk aangenaam. Het is nog niet te warm, vroeg in de ochtend zelfs nog fris, en dus perfect om op safari te gaan. Net als het wild is het vervolgens heerlijk uitrusten en wegdoezelen op het heetst van de dag. Vanaf mijn eigen veranda, of vanuit mijn privé plunge pool, is het zelfs de moeite waard om te blijven speuren naar wild. Van lezen komt er vaak alsnog niet veel terecht.

Het is vooral de kunst te weten waar wel of juist niet naartoe te gaan in het groene seizoen. Door de soms hoge grassen is het bijvoorbeeld niet overal mogelijk om een wandelsafari te doen. Is dit juist wél belangrijk voor je, dan zoeken wij graag naar een optie waar je een mooie wandeling kunt maken. Ook interesse om het weelderige Botswana te gaan verkennen en zo even te ontsnappen aan onze winter? Neem gerust contact op en laat je informeren over de mogelijkheden.