Geplaatst op
Gelezen: 448

I n de - met recht wereldberoemde - Atacamawoestijn zie je spectaculaire rotsformaties, zoutmeren, geisers en vulkanen in prachtige kleurschakeringen. Het landschap doet onwezenlijk aan: alsof je in een andere wereld bent beland! Dit is dan ook het droogste gebied ter wereld. Vanwege de heldere sterrenhemels zijn hier gigantische telescopen neergezet, men verwacht dat áls er ooit nieuw leven op een andere planeet wordt ontdekt, die ontdekking hier zal plaatsvinden.

De nachtelijke hemel in de Atacamawoestijn is befaamd om z'n ongekende helderheid en 's avonds geniet je dan ook van een myriade fonkelende sterren.

Hotel Alto Atacama ligt goed verscholen in de vruchtbare Catarpe vallei, een groene, lintvormige oase die de woestijnachtige Cordillera de la Sal (Zoutgebergte) doorsnijdt. Weinig hotels in de wereld hebben zo'n prachtige locatie en passen zo goed in hun omgeving. Het ontwerp van de gebouwen is dan ook sterk beïnvloed door de lokale architectuur. De terracotta kleur van de bergen loopt naadloos over in de warme okertinten van het hotel. De accenten die in het interieur zijn aangebracht passen geheel in de Atacameño-cultuur: de kleden van lamawol en het veelvuldig gebruik van leem zijn typerend voor dit gebied. De belangrijkste kenmerken van de Alto Atacama-beleving zijn stilte en ontspanning, maar de kleuren en het ontzettend mooie decor van de bergen rondom zijn nooit geheel weg te denken of beter gezegd: leveren een essentiële bijdrage aan wat de ontwerpers 'Andescape' noemen. Andescape is een architectonisch concept; het gebouw moet passen op de plek waar het staat, dat wil zeggen niet detoneren in de unieke context van het Andesgebergte. Men heeft de gebouwen zo goed mogelijk willen laten integreren in de omgeving zodat alles hier een vredige rust uitstraalt. Dat is gelukt, de architecten zijn volledig geslaagd in hun opzet.

Het hotel heeft verschillende kleine zwembaden, hot springs, twee buitenterrassen, een Spa en een mooie grote woonkamer met een gezellige openhaard. De kamers zijn, net als de rest van het hotel, zeer stijlvol ingericht en hebben een privé terras met een geweldig uitzicht. Niet alleen overdag is het uitzicht bijzonder mooi: de nachtelijke hemel in de Atacamawoestijn is befaamd om z'n ongekende helderheid en 's avonds geniet je dan ook van een myriade fonkelende sterren. Je kunt hier met een van de gidsen naar de sterrenwacht van het hotel wandelen om diverse planeten en duizenden sterren te bewonderen.

Alto Atacama heeft drie soorten Suites:

1. De Tilo Suites

Deze zijn het grootst: 70 m². Twee van deze suites staan met elkaar in verbinding (ideaal voor families). Ze hebben, naast een privé terras, ook een patio met buitendouche.

2. De Catarpe Suites

51 m² groot. Ze bieden uitzicht op de vallei en de bergen.

3. De Quitor Suites

50 m² groot. Deze suites liggen het dichtst bij de gemeenschappelijke ruimtes en bieden uitzicht op de tuin en het daarachter liggende gebergte.

Alle Suites zijn zeer comfortabel en van alle moderne gemakken voorzien.

Het hotel biedt maar liefst 30 verschillende excursies aan in de Atacama regio. Een greep uit de mogelijkheden: op het water drijven in een zoutwaterlagune, wandelen door de Maanvallei, tussen bizarre rotspartijen op zoek gaan naar petrogliefen, de archeologische resten van Atacameño dorpjes bezoeken of in circa 8 uur per jeep op en neer rijden naar de spectaculaire Tatio-geisers. Andere opties zijn tochten per mountainbike of het bewonderen van de zonsondergang vanaf een mooi uitzichtpunt (met hapjes en een goed glas wijn). Je kunt in dit gebied hoe dan ook prachtige wandelingen en trektochten maken. Meer dan de helft van de gidsen komt uit het gebied zelf waardoor je boeiende verhalen te horen zult krijgen over de streek, de gewoonten en gebruiken.