Geplaatst op

T alisman specialist Monica reisde voor Talisman af naar Australië en inspecteerde de nog onontdekte accommodaties en excursies. Het resultaat? Een reis die louter uit hoogtepunten bestond, de één nog mooier dan de ander.

Gedurende de vlucht zagen we zelfs walvissen!

Het begint in Melbourne

Laat in de avond kwam ik aan in Melbourne. Na een relatief korte transfer vanaf de luchthaven kon ik nog net voor middernacht inchecken in het Lindrum Hotel. Dit boetiek hotel is een uitstekende keuze voor een verblijf in Melbourne. Na een warme douche ben ik direct gaan slapen zodat ik de volgende ochtend op tijd kan beginnen aan een fantastische reis door het zuiden van Australië.

‘s Morgens stond ik vroeg op om de Lanes & Arcades tour te maken en te gaan genieten van deze bruisende stad. Vanuit het Lindrum Hotel ben je in circa tien minuten bij Federation Square, de start van de Lanes & Arcades tour. Een interessante drie uur durende tocht onder leiding van een gids waarbij je op plekjes komt die je normaal als toerist niet snel zult vinden. Prachtige verscholen straatjes waar ooit de criminaliteit overheerste maar tegenwoordig allerlei leuke winkeltjes, cafés en restaurantjes gevestigd zijn. Het is echt een aanrader om je bezoek aan Melbourne met deze excursie te starten. 

De volgende ochtend, na het ontbijt, wandelde ik via de Yarra River naar het centrum van Melbourne, een wandeling van circa 45 minuten waarbij je een indruk krijgt van de parken rondom Melbourne en de grote stadions die hier staan. In het centrum heb ik de Queen Victoria Market, de bibliotheek en de gezellige straatjes van Melbourne bezocht. Aan het eind van de middag ben ik via een aantal mooi aangelegde parken terug gewandeld naar mijn hotel om mijn spullen op te halen en in te checken in The Lyall voor een inspectie en overnachting. The Lyall is een sfeervol en gemoedelijk hotel in de vorm van appartementen. Vanuit het hotel wandel je in circa 2 minuten naar de gezellige winkelstraat vol met restaurants. Ik ga vol enthousiasme slapen, want morgen vlieg ik door naar Tasmanië.

Tasmanië: in één woord geweldig!

Ik weet niet waar ik moet beginnen met mijn verhaal… Tasmanië is zo ontzettend gaaf en we zijn er pas net.  We hebben al super veel wildlife gezien tijdens de Quoll Patrol excursie die we hebben gemaakt. 

Excursie: Quoll Patrol (duur: 8-10 uur)

Wat een geweldige ervaring! We hadden geen idee wat we konden verwachten maar dit is een must do excursie op Tasmanië! Dé manier om de echte natuur en het wildlife van Tasmanië op een unieke wijze te beleven.

We werden rond 13.00 uur opgehaald door onze gids Craig voor een privé excursie van ruim acht uur. Hij nam ons eerst mee naar wat kleine meertjes op zoek naar het vogelbekdier. Het best te omschrijven als een combinatie van een bever en een eend. Vervolgens reden we over onverharde bergwegen door een prachtig natuurgebied. We maakten een stop boven op een bergketen met een prachtig uitzicht. De nacht ervoor was er nog verse sneeuw gevallen, hier zagen we ook de eerste Wallaby’s. Via een prachtige route reden we naar een privégebied. Zodra we dit gebied binnen reden kregen we een routekaartje mee en konden we op eigen gelegenheid naar het kamp wandelen. Onderweg kwamen we een aantal kleine kangoeroes tegen, vanaf een afstand keken we naar een prachtig schouwspel van spelende kangoeroes. We probeerden steeds voorzichtig een stapje dichterbij te komen waardoor de kangoeroes steeds nieuwsgieriger werden naar ons, heel bijzonder.

Aangekomen bij het kamp brandde er een heerlijk kampvuur en stond er een goed glas wijn met een smakelijk kaasplankje voor ons klaar. Vervolgens werd er een heerlijk Tasmaans diner verzorgd met lokale wijnen uitkijkend op bergen, vlaktes en niets anders dan ongerepte natuur. We dachten vandaag overdag al veel wildlife te hebben gezien maar dat bleek nog niets in verhouding met wat er na zonsondergang gebeurde. Uit werkelijk alle hoeken kwamen kangoeroes, wallaby’s, opossums, wombats en nog tal van andere dieren tevoorschijn. Een unieke beleving! Dat je in the middle of nowhere onder een heldere sterrenhemel ver weg van de bewoonde wereld zoiets bijzonders kunt ervaren.

Een paar dagen later hadden we een cruise gepland staan vanuit Port Arthur. Helaas was het weer deze dag niet al te best, maar daar lieten we ons niet door tegenhouden!

Excursie: Wilderness Cruise vanuit Port Arthur (3 uur)

We zijn vanmorgen al vroeg vanuit Hobart vertrokken om op tijd in Port Arthur te zijn, een rit van ruim anderhalf uur over de Tasman Peninsula. Vlak voor Eaglehawk Neck kun je linksaf slaan voor een kleine omweg met een prachtig vergezicht over de Pirates Bay. Helaas was het bij ons te slecht weer voor een goed uitzicht. Nadat we ons gemeld hadden voor de excursie werd er een korte uitleg gegeven over wat ons te wachten stond, en dat was niet mis! Volgens de kapitein was er bijzonder slecht weer op komst, wat maar een keer of zes per jaar voorkomt. Een stevige zuidoostelijke wind met windstoten tot 100 km/h zorgen voor dermate hoge golven dat we de tour, die normaal gesproken in Eaglehawk Neck start en eindigt in Port Arthur, halverwege moeten onderbreken en terug keren naar het startpunt. Balen dus…

Terug naar Melbourne

Van Tasmanië vlieg ik terug naar Melbourne en rij ik naar Torquay, het begin van de Great Ocean Road. Het eerste deel van de Great Ocean Road biedt verschillende mooie uitzichtpunten die allemaal goed staan aangegeven. De stops liggen over het algemeen direct aan de weg. Prachtige groene bergen en een diep blauwe zee maken deze route nog spectaculairder.

Lorne is een leuke plaats gelegen aan het water om te gaan lunchen. Aan het eind van de middag kwam ik aan bij de Great Ocean Ecolodge voor inspectie en overnachting. De Great Ocean Ecolodge is een speciale plek om te verblijven, de lodge ligt aan de rand van het Otway National Park en op 15 minuten rijden van de oudste, nog werkende vuurtoren van Australië, Cape Otway Lightstation. De kamers in de lodge zijn landelijk ingericht en bieden prachtig uitzicht op de Otway Ranges. Na een heerlijke afternoon tea ben ik een wandeling door het omliggende natuurgebied gaan maken. De deskundige gids vertelt van alles over de bedreigde diersoorten en de fauna. Je ziet hier veel koala’s en als de schemering intreedt komen ook de kangoeroes tevoorschijn, wat een beleving! Na het diner heb je tevens de kans om sugargliders eten te geven. Dit zijn lieve kleine diertjes, het best te omschrijven als een kruising tussen een vleermuis en een hamster die dus kunnen vliegen. Ze zijn bovendien gek op honing dus je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als je hun verblijf in stapt met honing op je vingertoppen! Een leuke ervaring

De volgende dag vertrok ik na een heerlijk ontbijt richting de oudste werkende vuurtoren van Australië. Een bezoek aan deze omgeving is meer dan de moeite waard en onderweg kom je gegarandeerd koala’s tegen. Daarna vervolgde ik de weg terug richting de Great Ocean Road. De mooiste en meest bekende stop is de Twaalf Apostelen, prachtige vergezichten in een zeer fotogenieke omgeving. Vervolgens heb ik nog wat mooie foto stops gemaakt en ben ik doorgereden naar Port Fairy, de oudste havenplaats van Victoria; de perfecte uitvalsbasis om deze bekende kuststrook te ontdekken.

Allereerst heb ik een bezoek gebracht aan hotel Oscars Waterfront voor een inspectie. Vanuit je kamer heb je een mooi uitzicht over het water. Even verderop in de straat ligt Drifthouse, de accommodatie waar ik die nacht verbleef. Wat een geweldig verblijf is dit! Op ieder klein detail is gelet en er is overal aandacht aan besteed. Morgen vlieg ik door naar Kangaroo Island.

Kangaroo Island: Mini Galapagos

Op de luchthaven van Kangaroo Island stond Sue, de reserveringsmanager van Kangaroo Island Wilderness Tours mij al op te wachten om me naar Molly’s Run te brengen. Molly’s Run is een klein B&B gerund door Paul en Charmaine, twee super vriendelijke en gastvrije mensen. Het is gelegen op circa 15 min rijden vanaf Kingscote.

Het B&B straalt een mediterrane sfeer uit. Het heeft een prachtig uitzicht over zee en rondom het huis ligt een mooi aangelegde tuin waar ze ook hun eigen groenten verbouwen. Het B&B heeft een ruime woonkamer met keuken waarin door Charmaine heerlijke gerechten bereid worden. Voor mij voelde Molly’s Run als thuiskomen, je krijgt direct het gevoel dat je bij familie aan het logeren bent.

Na een goede nachtrust ben ik de dag begonnen met een heerlijk en erg uitgebreid ontbijt. Paul maakt de beste bananen pannenkoeken die je je maar kunt voorstellen. Om negen uur werd ik opgehaald door Scott van Kangaroo Island Wilderness Tours met een super vette Land Rover. We zijn direct door gereden naar Flinders Chase Nationaal Park, een rit van circa anderhalf uur en tevens het langste stuk aaneengesloten rijden. We begonnen met een bezoek aan de Remarkable Rocks, een prachtige rotsformatie aan zee. Vervolgens zijn we doorgereden naar Arc George, hier leeft een zeehondenkolonie. Het is een geweldige plaats om de ruige zee te aanschouwen. Na hier een half uurtje van genoten te hebben, reden we terug naar het bezoekerscentrum waar diverse picknickplaatsen zijn gelegen. Terwijl ik een korte wandeling kon maken op zoek naar wildlife werd er een heerlijke barbecue lunch voor mij bereid.

Na de lunch zijn we naar een privé landgoed gereden om kangoeroes te spotten en daarna richting Hanson Bay voor een prachtig uitzicht over zee. Dat ligt erg dicht bij de Southern Ocean Lodge waar ik een inspectie had. Gelegen op één van de mooiste plekjes van Kangaroo Island, biedt deze luxe lodge een unieke en exclusieve ervaring. Southern Ocean Lodge is gebouwd op de top van een klif en heeft verbluffende uitzichten over de ruige kustlijn en het eiland. Ik snap helemaal waarom onze Talisman reizigers hier altijd zo enorm enthousiast over zijn! 

Na de inspectie zijn we via Vivonne Bay naar het landgoed van Sue en haar man gereden. Ze hebben een schapenboerderij waar ruim 4.500 schapen rondlopen voor de vlees en wolproductie. Peter, de man van Sue heeft ons hier uitgebreid over verteld. Terwijl wij op zoek gingen naar koala’s zorgde Scott dat er koffie gemaakt werd die klaarstond toen we terug kwamen. Een mooi moment om een dag vol indrukken onder het genot van een kopje koffie met huisgemaakte koekjes af te sluiten naast de grazende schapen en de slapende koala’s. Bij terugkomst in Molly’s Run zaten Paul en Charmaine al klaar met een glas wijn om naar mijn verhalen te luisteren. Nadat Charmaine weer een heerlijk driegangendiner had bereid, zijn we met Paul een stuk gaan rijden in het donker op zoek naar wildlife. We zagen kangoeroes, wallaby’s en opossums. We reden dwars door metershoge grasvelden wat al een ervaring op zichzelf was. Na deze indrukwekkende dag viel ik als een blok in slaap.

De volgende dag zijn we gestart bij Seal Bay, een leuke manier om kennis te maken met honderden zeeleeuwen die daar op het strand en in de omgeving leven. Voor de lunch nam Scott mij mee naar een plekje op het landgoed van zijn ouders. Ik was de eerste gast die op deze nieuwe locatie mocht lunchen. Er was al een picknicktafel en een bbq geplaatst en enkele weken later zouden ook andere gasten op deze unieke plek gaan lunchen. Ter afsluiting zijn we op het strand van Emu Bay gestopt voor een kopje koffie nabij de turquoise gekleurde aanspoelende golven. Tenslotte heeft Scott ons rond zes uur op de “luchthaven” van Kingscote afgezet.

Central Market Tours in Adelaide

Vanmorgen om half acht had ik afgesproken met Cheryl in Adelaide, ze is gids bij Central Market Tours. Ze heeft me meegenomen over de grootste overdekte food markt van het Zuidelijk halfrond. Overal mocht ik proeven van lokale producten zoals kazen, gerookte krokodil, gin etc. Voor sommige lekkernijen nog iets te vroeg, maar deze excursie zorgt ervoor dat je alle hoogtepunten van deze bruisende markt mee krijgt.

Vervolgens ben ik via de Scenic Drive Route naar de Flinders Ranges gereden, een zes uur durende rit door de Clare Valley wijnregio. In de Flinders Ranges, een national park in de outback van Zuid-Australië, ligt Arkaba. De omgeving is spectaculair. Enorme rotsformaties, rode kleuren van de woestijn en sporen van de Aboriginal cultuur typeren dit gebied.

De bekendste bezienswaardigheid, het rotsbassin Wilpena Pound, is vlakbij. Dit rotsbassin heeft maar liefst een oppervlakte van 80 vierkante meter en de wanden reiken tot 50 meter hoogte. Arkaba is van oudsher een schaapsboerderij, die vanaf 1851 werd gerund door twee Britse broers. Het landhuis is één van de oudste landerijen in het zuiden van Australië en is schitterend gelegen in de Australische Outback, op zo’n 400 kilometer van Adelaide. Tegenwoordig is deze schapenboerderij een stijlvolle accommodatie. Het biedt een zeer comfortabel verblijf, waarbij het eten en drinken inclusief is. Alle maaltijden zijn huisgemaakt en tijdens het diner heb je keus uit verschillende Australische wijnen.

Bij aankomst stond het personeel van het landhuis al op mij te wachten met een heerlijk welkomstdrankje. Direct daarna ben ik samen met gids Charlie en nog vier andere gasten in een open jeep op safari gegaan door het ruige landschap van de Flinders Ranges. Onderweg zagen we veel wildlife zoals kangoeroes, emoes, hagedissen en veel vogelsoorten. Na een prachtige rit zijn we gestopt op een plek bovenop een berg met een mooi uitzicht voor een goed glas wijn en een kaasplankje om van de ondergaande zon te genieten en bij terugkomst stond er een driegangendiner op me te wachten!

De volgende ochtend ging de wekker om zeven uur. Even ontbeten en daarna begonnen aan een mooie wandeling vanuit Arkaba onder leiding van onze gids Charlie. Na de wandeling brachten we een bezoek aan de woolshed die nog in oorspronkelijke staat is maar dan zonder de schapen. Een goede kracht kon hier vroeger in drie minuten een schaap volledig kaal scheren, bijzonder om hier nu zelf te staan en de woolshed met eigen ogen te aanschouwen (en te ruiken!).

Aan het eind van de middag ben ik weer vertrokken voor een drie uur durende rit inclusief wandeling door de Flinders Ranges. Bij terugkomst werden er canapés geserveerd en aansluitend kon ik weer genieten van een overheerlijk diner. Daarna was het tijd om vroeg te gaan slapen om de volgende ochtend om zes uur de zon te zien opkomen en de bergen rood te zien opkleuren.

Om de zonsopkomst van 06.20 uur te kunnen zien moest ik alweer vroeg opstaan. We zijn naar een wat hoger gelegen deel gereden om een prachtig uitzicht te hebben over Arkaba en het landgoed. Na de zonsopkomst stond er weer een goed verzorgd ontbijt klaar en daarna begon ik aan de ongeveer vijf uur durende terugreis naar Adelaide. Vanaf hier vloog ik naar Sydney.

Sydney Seaplanes

In Sydney aangekomen heb ik het Ovolo Woolloomooloo hotel bezocht voor inspectie en overnachting. Het is een zeer hip en trendy ingericht hotel met uitstekende service. Er is aan ieder klein detail aandacht besteed. De lobby is prachtig ingericht met mooie sfeervolle verlichting. Het hotel is op een pier gelegen waardoor je ook prachtig uitzicht hebt op het water. Daarna was het tijd voor een uitzicht over het water, want ik stapte aan boord van een watervliegtuig van Sydney Seaplanes. Een vlucht van ruim dertig minuten waarbij je eerst over de stranden en omgeving van Sydney vliegt en ter afsluiting langs het Opera House en de Harbour Bridge. Een geweldige ervaring en wat een uitzicht! Gedurende de vlucht zagen we zelfs walvissen!

Na deze fantastische ervaring ben ik vervolgens naar het Bouddi National Park gereden voor een inspectie en overnachting in Bells at Killcare. Een heerlijk verblijf circa honderd kilometer ten noorden van Sydney. Het resort bestaat uit 22 ruim opgezette villa’s gelegen in een prachtig aangelegde tuin. Manfredi, het restaurant, heeft meerdere awards gewonnen en is ook erg geliefd onder de locals. De dag sloot ik dan ook af met een zeer smaakvol diner in dit spraakmakende établissement.

De volgende ochtend maakte ik een prachtige wandeling door het Bouddi NP. De Bouddi Coastal Walk loopt langs de kust, dwars door bossen, langs mooie stranden en prachtige uitzichtpunten. Op één van de lookouts zag ik zelfs spelende dolfijnen langs zwemmen, super gaaf! Ik had hier nog wel uren naar kunnen blijven kijken maar het personeel van Bells at Killcare ging mij om kwart voor twaalf bij de parkeerplaatsen oppikken zodat ik rond 12 uur naar Pretty Beach House kon gaan.

Wat een fantastisch verblijf is Pretty Beach House! Ik heb er geen woorden voor; alles is tot in de puntjes geregeld. Wat ben ik gezegend om hier een nacht te mogen verblijven. Het hoofdgebouw is het centrale hart van het verblijf. Gasten komen hier samen om te dineren, te ontspannen in de lounge of bij de openhaard of om een cocktail te drinken aan de bar. Vanaf het terras en het zwembad kun je genieten van en prachtig uitzicht over de baai. Rondom het hoofdgebouw liggen de vier paviljoens waarin je als gast kunt verblijven. Pretty Beach House heeft een eigen chef-kok die dagelijks heerlijke verse Australische gerechten op je bord tovert. Hij is opgeleid door de nationaal zeer gewaardeerde chef-kok Stefano Manfredi (yes, van Bells at Killcare) en werkt vanuit een open keuken, zodat je zijn kookkunsten vanuit de eetkamer in het hoofdgebouw van heel dichtbij kunt bewonderen.

De volgende dag begon wederom met een overheerlijk uitgebreid ontbijt! Vers fruit, yoghurt met granola, geroosterd rozijnenbrood, warme croissantjes en een ruime keuze aan warme eiergerechten. Na het ontbijt moest ik helaas met veel moeite alweer afscheid nemen van dit fantastische paradijs om op tijd weer in Sydney te zijn voor een inspectie in het Shangri La hotel.

Het hotel ligt in het centrum van de stad in de historische wijk The Rocks. Vanuit het hotel heb je een prachtig uitzicht op de Harbour Bridge, Opera House of Darling Harbour. Het Opera House ligt op slechts tien minuten lopen vanaf het hotel. Na de inspectie heb ik ingecheckt voor de komende nacht. Ik kreeg een kamer met prachtig uitzicht op het Opera House. Vervolgens heb ik de huurauto ingeleverd en ben ik naar het kantoor van onze lokale agent gewandeld. Leuk om mijn collega’s aan de andere kant van de wereld eens in het echt te ontmoeten! ’s Avonds heb ik in het hotel op de 36e etage bij Blu Bar gegeten. De ondergaande zon en het uitzicht op de meest bekende plekken van Sydney waren fantastisch!

Ik stond de volgende ochtend alweer vroeg op om wat van de omgeving van het hotel te kunnen zien. Om kwart over tien kon ik me melden bij Bonza Bike Tours voor een vier uur durende fietstocht onder leiding van twee gidsen langs alle hoogtepunten van Sydney. Erg leuk om in korte tijd zoveel van deze bruisende stad te kunnen zien. Na de fietstocht ben ik direct van hotel gewisseld en heb ik ingecheckt voor de laatste twee nachten van deze geweldige reis bij The Langham. Na alle fantastische indrukken van de afgelopen dagen heb ik de volgende ochtend besloten om een dagje op Manly Beach door te brengen. Vanaf de haven pak ik een veerboot en kom ik aan bij dit relaxte deel van Sydney. Rond lunchtijd ben ik via de boardwalk naar Shelly Beach gewandeld en heb ik geluncht bij The Boathouse, een echte aanrader! Een heerlijke dag om alle fantastische ervaringen een beetje te kunnen verwerken en nog even te genieten van de zon.

’s Ochtends heb ik nog een lange wandeling gemaakt door de stad, even geluncht en vervolgens richting de luchthaven voor helaas alweer de terugvlucht. Na een lange maar goede vlucht weer aangekomen in Amsterdam. Het was een geweldige reis vol nieuwe indrukken, leerzame momenten, het zien van fantastische verblijven en het ontmoeten van veel aardige en gastvrije Australiërs! Wat ben ik toch bevoorrecht dat ik zulke mooie plekken mag bezoeken.