Geplaatst op
Gelezen: 1709

N a bijna 25 jaar Talisman besloot ik in 2016 dat het tijd was om een keertje wat meer van Europa te verkennen, en meer specifiek Oost Europa. Tijd voor een heuse sabbatical. Ik gooide mijn fiets achter in de auto en ging op pad op een nogal willekeurige ontdekkingsreis. 's Morgens wist ik vaak nog niet waar ik 's avonds terecht zou komen. Het klinkt heel avontuurlijk, maar in het huidige Google maps en booking.com tijdperk minder gewaagd dan het klinkt

Uiterst gevarieerde landschappen, een uitstekende keuken, geweldige wijnen en een kustlijn met kristalhelder water die met honderden eilanden het grootste deel van de oostkust van de Adriatische Zee bestrijkt.

Het bloed kruipt...

Mijn rit voerde langs Slovenië, Kroatië, Montenegro, Albanië, Macedonië, Servië, Roemenië Hongarije en weer terug naar Kroatië. Het was een schitterende trip, vol hoogtepunten en mooie fietstochten. Toch werd ik na een poosje wat onrustig. Het bloed kroop waar het niet gaan kon en het reizen om het reizen bevredigde op den duur wat minder. Ik moest het schoorvoetend toegeven: de reisorganisator in me was nog springlevend en ik moest hier mee aan de slag. Bij Talisman hebben we de bestemmingen altijd in andere continenten gezocht en dat werd deels veroorzaakt door de gedachte dat het in Europa moeilijk was om de noodzakelijke toegevoegde waarde te kunnen bieden. Bij mijn exploratie door Oost Europa kwam ik er achter dat die toegevoegde waarde ruimschoots te vinden was. Er wordt op heel veel plaatsen echt ondermaats gepresteerd. Tijdens mijn reis heb ik me dan ook een aantal keer flink de neus gestoten door terecht te komen in accommodaties en restaurants die hun hoge scores op Booking.com en TripAdvisor volstrekt niet waar konden maken.

Kroatië, here we come

Van alle bestemmingen sprak Kroatië me uiteindelijk het meest aan: uiterst gevarieerde landschappen, een uitstekende keuken, geweldige wijnen en een kustlijn met kristalhelder water die met honderden eilanden het grootste deel van de oostkust van de Adriatische Zee bestrijkt.

It’s a dirty job, but someone’s gotta do it

Ik doorkruiste het land van noord naar zuid en van oost naar west en het werd me steeds duidelijker dat ik hier iets heel moois in elkaar zou kunnen steken. Tijdens mijn tochten was ik steeds op zoek naar gelijkgestemde zielen; een land kan nog zo mooi zijn, maar je hebt heel veel lokale kennis  nodig om de mooiste plekken op de beste manier te bereizen. Zo heb ik een aantal ‘local heroes’ geselecteerd in alle streken waar ik wilde werken. Gedreven liefhebbers die precies begrepen waar ik naar op zoek was: bijzondere belevenissen en weg van de massa. Dat dat was een uitdaging, kreeg ik tijdens mijn zwerftocht wel in de gaten. Kroatië is een populaire bestemming en de standaard bestemmingen zijn in het hoogseizoen heel erg druk. Daarnaast kostte het veel tijd om het kaf van het koren te scheiden. Inmiddels ben ik doorgedrongen tot de toeristische haarvaten van het land en wat heb ik veel moois gevonden buiten de gebaande paden. Schitterende accommodaties en heel bijzondere excursies… En alles hoogstpersoonlijk getest!

Bureaucratische hordes

Iets meer dan een jaar geleden ben ik in Kroatië een eigen Talisman kantoor begonnen. Als je voor een kantoortje van 20M2 naar vijf verschillende instanties moet om het brandveiligheidsstempel te krijgen, krab je je wel even achter de oren. Daarover later een keer meer inclusief smeuïge details. Maar van lieverlee zijn alle instanties overwonnen en zijn we officieel gevestigd in het mooie plaatsje Kastela op maar 10 meter afstand van de Adriatische Zee. Het runnen van een ‘inbound’ kantoor in het buitenland was een heel nieuwe tak van sport voor mij en ik wilde zeker weten dat alles klopte. Zo zijn we het afgelopen jaar voorzichtig begonnen met een tiental dossiers die we buitengewoon intensief begeleid en driedubbel gecheckt hebben. Alles werkt inmiddels allemaal feilloos! We zijn er dus helemaal klaar voor om Kroatië op een Typisch Talisman niveau aan te bieden. Kijkt u maar eens op uw gemak op de website en neem contact met mij op als u iets van uw gading ziet. Ik maak er iets heel moois van..

Meer weten over het Kroatië van Talisman? Begin uw ontdekkingstocht hier.