Geplaatst op
Gelezen: 138

S amen met Annelies Hoogenboom ben ik een tijdje geleden naar Marokko afgereisd. Mijn bevindingen deel ik graag in een kort reisverslag!

Je verwacht het niet, maar het is echt een betoverend land.

We vliegen vanaf Schiphol met Transavia in circa 4 uur naar Marrakech waar we prima op tijd landen en binnen een kwartier met onze koffers buiten staan. Ideaal!

Eenmaal buiten staat de gids ons al op te wachten. We hebben een transfer van ongeveer 15 minuten naar Riad Adore, ons verblijf voor de komende nacht middenin de medina van Marrakech. We worden hier vriendelijk ontvangen met zoete muntthee en koekjes en genieten van het uitzicht en een heerlijk diner op het dakterras.

De volgende ochtend staan we om half vijf op en hebben om vijf uur ontbijt. Maar dit is niet voor niets want we gaan een ballonvaart maken! Om half zes worden we opgehaald en in een half uur worden we naar het vertrekpunt van de ballonvaart gebracht. Terwijl de zon langzaam opkomt wordt de ballon klaargemaakt en genieten wij ondertussen van een kopje zoete muntthee. De ballonvaart duurt normaal een uur maar dit keer een half uur in verband met de opkomende wind. We krijgen een goede indruk van het landschap wanneer we zweven over de woestijn en de olijfgaarden bij zonsopkomst. Magisch!

Bij terugkomst wordt onze trek gestild met pannenkoekjes en krijgen we weer een lekker kopje Marokkaanse thee. In de middag maken we een tour door de Medina onder begeleiding van onze prive gids, en zien we de souks waarbij we goed kennis maken met de hoogtepunten. Hierna vertrekken we naar ons volgende verblijf in de Palmeraie; Les Deux Tour. Een heerlijk resort, rustig gelegen tussen de palmbomen en in een mooie tuin met veel bloemen.

De volgende dag worden we door gids Saaid opgehaald voor een transfer naar het hoge Atlas gebergte. Saaid werkt voor onze partner ‘Epic Morocco’, doet alle mountain bike tours, hikes, roadbikes, meerdaagse trekkings maar vult naar wens het programma in. Wij hebben zelf bij Terre d’Amanar getokkeld. Een parcours met suspension bridge en 3 lijnen die echt enorm lang zijn, je sjeest echt keihard over een ravijn. Heel gaaf!

’s Middags bezoeken we een lokale markt en kunnen we zien hoe de Argan noot tot olie wordt geperst. We eindigen de dag bij Domaine Malika. Dit hotel is prachtig gelegen in een vallei, omringd door hoge bergen. Het beschikt over een grote tuin, een heerlijke hammam, en een enorm zwembad met voldoende ligbedden.

In een rit van 3,5 uur rijden we van Domaine Malika naar Taroudant. De rit gaat over een prachtige bergpas! In Taroudant hebben we een bezoek gebracht aan de accommodatie Dar al Hossoun. Een aangenaam verblijf met een bijzondere tuin en vriendelijke gastheer Olivier. Helaas konden we hier niet langer blijven want we hadden nog een lange rit te gaan. Onze volgende stop was het beachresort Paradis Plage,  vlakbij Agadir. Een leuk familieresort waar je van alles kunt doen zoals surfen, yoga, wellness en heerlijk ontspannen bij het zwembad. Na nog wat andere inspecties op de route rijden we uiteindelijk door naar onze eindbestemming Baoussala. Een mooie kasbah met grote tuin, mooi zwembad, een hamman en een buitenbioscoop. Een extra plus punt: Je zit maar op een kwartiertje rijden van Essaouira.

29 mei, vandaag worden we opgehaald door Rachid van Palm Quad Bike. Een sympathieke man die goed Engels spreekt. Hij brengt ons in een kwartiertje naar het kantoor in Essaouira. De speciale jas, handschoenen en helm hangen al voor ons klaar. Na een uitgebreide instructie gaan we naar buiten waar we eerst een proefrondje in de woonwijk maken. Toen de weg op, richting de duinen. Eenmaal op het strand genoten we van het vrije uitzicht over zee, de golven en de vele kitesurfers. Via een mooie route door de hoge zandduinen rijden we na zo’n 3 uurtjes weer terug naar het kantoor. Aan het eind kregen we nog een cd met foto’s mee, de gids had het hele avontuur namelijk vastgelegd! Conclusie; stoer, avontuurlijk, leuk voor gezinnen en stoere jongeren.

Na deze week vol nieuwe indrukken, prachtige tempelcomplexen, heerlijk eten aan boord en zelfs zo nu en dan een ontspannen massage in de ‘spa on wheels’ vonden wij het nog lastig afscheid te nemen van de crew. Want zij maken absoluut het verschil! Bij terugkomst aan boord kwamen we iedere dag weer terecht in een warm bad en zochten we, wanneer we het perron opliepen, al naar hun lachende gezichten. Het afscheid was dan ook geen ‘goodbye’ maar een hoopvol ‘see you soon’.

De volgende dag werden we teruggebracht naar Marrakech en verbleven we nog 1 nachtje in Riad Farnatchi. Eén van de beste riads in de medina van Marrakech. We hebben hier genoten van de privacy op ons eigen dakterras, de uitstekende persoonlijke service en een heerlijk diner. Na een uitgebreid ontbijt op het dakterras moesten we helaas weer afscheid nemen van deze bijzondere plek en vlogen we weer terug naar Nederland.

Marokko is helemaal anders dan ik me had voorgesteld. En zoveel meer dan de koningssteden Fes, Marrakech, Meknes en Rabat. Ook ik heb last van een verkeerde beeldvorming. Je verwacht het niet, maar het is echt een betoverend land.

Je komt in aanraking met een cultuur waarin de mensen absoluut niet van plan zijn om westerse gewoonten over te nemen. Dat heeft een diepe indruk bij me achtergelaten. Ze laten zich niet beïnvloeden door onze wereld die zo dichtbij ligt. Alles wat je tegenkomt is dus echt. Handgemaakt en origineel. Dat doet iets met je.