Geplaatst op
Gelezen: 527

D ag 1: Van Amsterdam vlieg ik naar Mexico Stad, waar ik zal verblijven in Las Alcobas. De hoofdstad van Mexico heeft niet zo'n goede reputatie. Toch is het een aantrekkelijke stad. Na een verblijf van een paar dagen, heb je een compleet ander beeld van Mexico Stad, en zal je je eerdere oordeel dan ook snel bijstellen.

Met een stadstocht door het koloniale Campeche wijk je van de gebaande paden en zie je prachtige en kleurrijke architectuur.

In Mexico Stad vind je vele interessante musea en een prachtige koloniale architectuur maar ook is de geschiedenis van Mexico nergens zo goed zichtbaar als hier. De stad is een staalkaart van alle culturen die het land in zich bergt.

In het centrum kan je, in de Templo Mayor, het vroegere ceremoniële centrum van de Azteken bewonderen: overblijfselen van de roemruchte stad Tenochtitlán die de troepen van de Spaanse veroveraar Cortés indertijd vergeleken met Venetië. Het Anthropologisch Museum toont schitterende beelden en maskers van diverse Mexicaanse culturen (waaronder de Olmeken, de Tolteken, de Maya en de Azteken) en heeft een complete Maya-tempel nagebouwd! De Zócalo, het indrukwekkende centrale plein in de stad, weerspiegelt de grootsheid van het land met de kathedraal en het nationaal paleis. In het paleis zijn muurschilderingen van Diego Rivera te zien. Er zijn drukke en brede boulevards, zoals de Paseo de la Reforma en de Avenida Insurgentes ('de langste straat ter wereld', wordt wel gezegd) met hypermoderne flatgebouwen en schier eindeloze verkeersstromen. Maar er zijn ook schilderachtige koloniale buurten met bloemrijke, verstilde hoekjes zoals Coyoacán en San Ángel. Prachtige parken als het levendige Bosque de Chapultepec of het stillere Viveros. Chique en trendy uitgaansgebieden als Polanco en La Condesa.

Ik verblijf in Las Alcobas, een stijlvol hotel midden in de residentiële wijk Polanco op loopafstand van het Chapultepec park en het wereldberoemde Anthropologisch Museum. Het hotel bezet al geruime tijd de nummer één positie op Tripadvisor en dit is volkomen terecht: nergens in deze miljoenenstad vind je een hotel met een betere service, een veiliger ligging en een uitgekiender prijs-kwaliteit-verhouding.

Dag 2

Vandaag doe ik een kookcursus bij Doña Lupita en zal ik verschillende hotels in Mexico Stad gaan bekijken.

Naar de kookcursus kijk ik enorm uit. Thuis bij Doña Lupita in de fraaie en rustige buitenwijk Xochimilco leer ik een authentieke Mexicaanse maaltijd te bereiden. Op de lokale markt kopen we samen alle ingrediënten en benodigdheden. Aan boord van een trajinera boot zal ik mijn zelfgemaakte lunch vervolgens verorberen.

Dag 3

Ik vlieg naar San Cristobal de las Casas en verblijf hier in Hotel Bo.

Het plaatsje San Cristóbal de las Casas zou eigenlijk in geen enkele Mexico-reis mogen ontbreken. Het ligt midden in de bergen van Chiapas. Alles wat Mexico bijzonder maakt lijkt in San Cristóbal samen te komen. Denk aan de kleurrijke koloniale architectuur met barokke kerken, aan de levendige Indiaanse markten, aan de helderblauwe luchten van het hoogland, aan pleinen met arcaden en drukke terrasjes - al is daarmee nog lang niet alles gezegd. San Cristóbal ligt op dezelfde hoogte als Mexico Stad (2100 meter boven zeeniveau) en is zowel door en door Indiaans als uitgesproken kosmopolitisch.

De kleurrijke koloniale architectuur in San Cristobal De Las Casas

Ik verblijf in Hotel Bo, een architectonisch juweel in het centrum van San Cristóbal. Een dergelijk hotel bestond in San Cristóbal nog niet en dus is dit kleinschalige designhotel (22 kamers) echt een aanwinst. Hoewel het interieur vrij strak is overheersen de warme kleuren die zo typerend zijn voor Mexico.

Dag 4

Vandaag reis ik door naar Palenque, waar ik een schitterend Maya tempelcomplex ga bezichtigen. Het ligt vorstelijk op een heuvel aan de rand van het regenwoud en biedt uitzicht op een eindeloze vlakte die tot aan de Golf van Mexico reikt. Maar niet alleen de ligging heeft vorstelijke allure: in 1952 ontdekte archeoloog Alberto Ruz in de Tempel van de Inscripties het gaaf bewaarde graf van koning Pakal, compleet voorzien van juwelen en een dodenmasker van jade. Deze vondst was een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de 20e eeuw.

Het hotel waar ik verblijf, Quinta Cha Nab Nal is omgeven door tropische tuinen en heeft het aanzien van een klein Maya paleis. Er zijn buitenzwembaden met watervallen en een spa en je komt hier echt tot rust!

Dag 5

Ik bezoek de opgravingen van Palenque vandaag en heb een transfer naar Campeche waar ik een aantal hotels ga bezoeken.

Weinig Mexicaanse steden zijn zo kleurrijk als Campeche - en Mexico is al zo kleurrijk! Tussen de 16e en de 18e eeuw was Campeche de belangrijkste haven van Yucatán en daarmee een belangrijk doelwit voor piraten. Om de haven te beschermen bouwden de Spanjaarden, naar goed Europees gebruik, een machtige vesting. De muren, poorten en wallen zijn redelijk intact gebleven; samen met het gaaf bewaarde koloniale centrum staan deze nu op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een wandeling door Campeche zorgt voor verrassingen: verstopt tussen de huizen stuit je opeens op een barokke kapel, een verstilde kasseienstraat voert naar een met bougainville overwoekerde stadsmuur. Romantici en rustzoekers komen in Campeche aan hun trekken, nergens aan de Golf van Mexico tref je zo'n gaaf bewaarde stad aan en is het oorspronkelijke karakter zo onaangetast.

Met een deskundige Engelssprekende gids bezoek ik vandaag een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Mexico, Palenque, dat terecht op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De ruïnes liggen 7 kilometer buiten de gelijknamige stad. Palenque beleefde zijn hoogtepunt tussen 600 en 800 na Christus en vormde de westelijke grens van het gebied waar de Maya's woonden.

Ik zal deze nacht verblijven in Hotel Hacienda Puerta Campeche. Hacienda Puerta Campeche ligt centraal op ongeveer 5 minuten lopen van de kathedraal. Het hotel wordt omgeven door een lommerrijke tuin. De kamers en suites hebben een typisch Mexicaanse inrichting met kleurrijke muren en snuisterijen en mahoniehouten toegangsdeuren, maar beschikken ook over moderne attributen als een flatscreen satelliettelevisie en een dvd-speler.

Dag 6

Na een aantal inspecties van diverse hacienda's in Merida verblijf ik in Hotel Hacienda Merida. Hoewel Mérida bijna een miljoen inwoners telt en ontegenzeggelijk het culturele en economische middelpunt is van het schiereiland Yucatán, doet de stad - ondanks de levendigheid en het vele verkeer - op een bepaalde manier nogal provinciaals aan. Het epicentrum van alle activiteit is het schaduwrijke Plaza Grande (officieel heet het Plaza de la Independencia oftewel Plein van de Onafhankelijkheid). Op doordeweekse dagen verdient de lokale markt ook zeker een bezoek; vooral 's ochtends is het er een drukte van belang en wanneer je op zoek bent naar bijzondere souvenirs kan je hier zeker je hart ophalen!

Dag 7

Een reis door Mexico is niet compleet zonder een verblijf in een historische haciënda. San Jose is een van de mooiste haciënda's van Mexico en stamt uit het einde van 18e en het begin van de 19e eeuw. Hier zal ik vannacht verblijven.

Het landgoed ligt 30 kilometer ten oosten van Mérida, vlakbij het Maya-dorpje Tixkobob. In het begin was de haciënda een doodgewone veeboerderij, maar de opkomende vezelproductie ('sisal' en 'henequen') zorgde eind negentiende eeuw voor een enorme economische groei op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. De haciënda breidde snel uit en er werd een fabriek gebouwd. Het gehele complex werd in 1980 omgetoverd in een luxe hotel.

Ik ga zwemmen in een cenote (watergrot) en zal hoogstwaarschijnlijk op een van de hotelfietsen de omgeving gaan verkennen.

Dag 8

Vanavond slaap ik weer in zo'n mooie oude haciënda. Hacienda Chichen is een van de oudste haciënda's in Mexico! De Spanjaarden bouwden het complex in 1523, vlak na de verovering van Yucatán. Pas sinds de jaren '60 van de 20e eeuw is de haciënda in gebruik als hotel. De locatie is uniek, niet alleen vanwege de rijke flora en fauna in de bosrijke omgeving, maar ook vanwege de nabijheid van de Maya-ruïnes: je loopt er in 5 minuten naartoe!

Hacienda Chichen speelt een actieve rol op het gebied van milieubehoud en regionale ontwikkeling. Vrijwel al het personeel is afkomstig uit de streek. De excursies die het hotel aanbiedt leggen sterk het accent op natuurbehoud en ecologisch bewustzijn. Volgens National Geographic Travel, dat het hotel in de top 10 van Wellness-bestemmingen plaatste, is dit hotel niet alleen de weerspiegeling van de omgeving, maar helpt het deze mede te definiëren. Zeker is, dat Hacienda Chichen diep geworteld is in de streek en dat je op weinig plaatsen op het schiereiland zoveel mee zult krijgen van de flora en fauna, van de Maya-tradities en -gebruiken, als hier.

Dag 9-10

Deze laatste dagen in Mexico zijn gevuld met het inspecteren van hotels. De resultaten hiervan zal ik later middels de blog delen. Op dag 10 vlieg ik terug vanaf Cancun via Mexico Stad naar Amsterdam.