Geplaatst op
Gelezen: 547

W at zijn wij toch eigenlijk bevoorrecht... Met onze 5-daagse werkweek en onze overvloed aan vakantiedagen. Wist je dat het in veel culturen, zo ook de Japanse, nog steeds normaal is om zes dagen per week te werken?

Kurashiki is de thuisbasis van één van de mooiste, en meest uit elkaar lopende, verzamelingen kunst ter wereld

Ook hebben de meeste Japanners slechts tien vakantiedagen, waarvan ze er, uit loyaliteit naar de werkgever, gemiddeld maar vier opnemen! Voor iemand die van haar passie reizen haar beroep heeft gemaakt, is dit bijna niet voor te stellen.

In juli 2014 ben ik afgereisd naar één van de meest fascinerende en diverse landen ter wereld, Japan. En steeds als ik denk dat ik nu toch wel de mooiste plekjes heb ontdekt, blijft Japan me verrassen....

Hieronder deel ik drie tips, die je het beste van Japan laten zien. Dit zijn de highlights die je het échte Japan doen leren kennen. Boek je een reis naar Japan bij Talisman, dan neem ik deze excursies graag voor je in de reis op. Altijd op privé basis en ver van de gebaande paden verken je een bestemming zo op zijn allerbest.

1. Sumo Tournament in Tokyo

Drie keer per jaar – in januari, mei en september – wordt in Tokyo een sumotoernooi gehouden. Dit grote spektakel begint al vroeg in de ochtend waarbij de hoger gerangschikte Sumo worstelaars vanaf 16:00 uur in de middag hun tournaments hebben en de finales rond 18:00 uur worden gehouden. De tickets zijn altijd vrij snel uitverkocht dus ik adviseer altijd om ver van te voren te boeken. Ik kan dat natuurlijk ook voor je doen, wanneer je een reis naar Japan bij Talisman boekt!

Voor het tournament zijn 'box seats' en 'arena seats' tickets te koop. De box seat bestaat uit 4 zitplaatsen op tatami matten en de Arena Seats zijn comfortabele zitstoelen. Ik adviseer je de Arena Seats te boeken aangezien deze aanzienlijk comfortabeler zijn en je zit toch wel een aardig tijdje bij een Sumo tournament. De gids weet van alles te vertellen over deze bijzondere Japanse sport en traditie. Dit is dé plek om de – altijd zo ingetogen – Japanners eens goed uit hun dak te zien gaan. Met een beetje geluk zie je hier zakenmannen die begeleid worden door mooie geisha’s en schoolklasjes die met hun lerares het toernooi bezoeken.

2. Ontdek de 'gekke' kant van de Japanners

Met deze excursie verken je op geheel Japanse wijze de verborgen hilarische kant van Japan. Dit doe je samen met een Belgische gids die al jaren in Tokyo woont en al vele uren heeft besteed aan het verkennen van de stad en het zoeken naar alles wat 'uniek Japan' is! De eerste stop is Ochanomizu station. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de felle lichten van Akhihabara in de verte.

Akhihabara, een wijk van Tokyo die beroemd is door zijn honderden elektronica winkels. Dit is het centrum van Tokyo's animé, manga, videospelletjes en stripheldencultuur. Op deze onvergetelijke tour, zal de gids je meenemen tot diep in het hart van Akhihabara, naar plaatsen die toeristen meestal niet te zien krijgen.

Samen met de gids bezoek je één van Japans unieke Maid Cafés, waar de serveersters je zullen aanspreken als 'go-Shujin-sama' (Meester). Hier kun je de voeten even lekker laten rusten en genieten van speciale drankjes. Ga zeker op de foto met jouw favoriete serveerster!

Vervolgens ga je op weg naar Shinjuku met 's werelds drukste treinstation en tevens een populaire wijk voor entertainment en winkels. Stations zijn in Japan een populaire plek om te vertoeven en je dineert dan ook in een Japanse Izakaya (eetbar) op de 29ste verdieping. Vanaf dit hoge uitzichtspunt heb je een fantastisch uitzicht over de architectuur en neonverlichting van Tokyo.

Na het diner vervolgt de weg zich naar het levendige Shibuya, waar je samen met honderden andere mensen tegelijk over de beroemde Shibuya Crossing loopt. Sluit de avond af in één van de barretjes van de verborgen steegjes van de Golden Gai, het uitgaansdistrict van Tokyo, of grijp in Shibiya de kans om je een echte ster te voelen in één van de vele karaokebars.

3. Verblijf in een traditionele ryokan

Eén van mijn favoriete ryokans is ryokan Kurashiki. Halverwege Kyoto en Hiroshima ligt Kurashiki, een stadje met een prachtig historisch centrum met oude koopmanshuizen en smalle kanaaltjes. Ik ging hierheen omdat Kurashiki de thuisbasis is van één van de mooiste, en meest uit elkaar lopende, verzamelingen kunst ter wereld. Denk aan werken van Henri Matisse, Picasso, Gauguin, El Greco en de beroemde waterlelies van Monet.

Op zoek naar een leuke plek om te overnachten in Kurashiki, stuitte ik op Ryokan Kurashiki. Een klasse apart.....! In eigentijdse stijl ontving ik hier een uitzonderlijke vorm van gastvrijheid. Met slechts vijf kamers had ik geluk dat er nog een kamer vrij was. Ik werd hartelijk ontvangen en als ik niet één van de medewerkers had gevolgd, was ik zeker verdwaald in een doolhof van gangetjes. We kwamen uit bij de lounge waar ik een heerlijk kopje matcha (Japanse thee) aangeboden kreeg met een gezond – ja, deze bestaan in Japan - koekje. Ik besloot even in de privé onsen te duiken en mezelf op te frissen om daarna aan te sluiten voor het diner. En dat was een goede keuze! Ik werd namelijk getrakteerd op een 10-gangen kaiseki diner. De heerlijkste creaties kwamen voorbij – van verse tonijn sashimi tot kunstwerkjes van rundvlees en andere lokale specialiteiten- begeleid door saké uit de lokale brouwerij. Echt heerlijk!

Na koffie te hebben gedronken in de rotstuin, ben ik nog even, op aanraden van de eigenaresse Ritsuko-san, gaan wandelen langs de kanaaltjes van Kurashiki. Je doet dit gewoon in yukata. Overdag zijn hier veel dagjestoeristen, maar ’s nachts heb je het rijk voor je alleen.

Het fantastische kaiseki-diner, de onsen die je privé kunt afhuren, een heerlijke lounge met zicht op de Japanse binnentuin waar ik ’s ochtends genoot van een vers bereid ontbijt en de op en top service verzorgd door de eigenaresse Risuko-san maken deze ryokan tot één van mijn favoriete hideaways buiten de grote steden.

Ryokan Kurashiki ligt in het historische deel van Kurashiki. Ik vind het één van de beste plekken in Japan om een verblijf in een traditionele ryokan te ervaren en daarnaast ben je binnen mum van tijd in grote steden als Hiroshima en Kyoto met tal van bezienswaardigheden. Ritsuko-san kent veel mensen in de stad en kan hierdoor deuren voor Talisman openen die voor anderen gesloten blijven. Benieuwd welke deuren dit zijn.....? Ik vertel het je graag.

Voor meer informatie kun je me altijd even mailen!