Geplaatst op
Gelezen: 167

H et bepalen van dé bestemming voor onze huwelijksreis was een lastige klus. Gaan we naar Bali, Brazilië of Peru? Of kiezen we voor een bestemming in Afrika, waar de roots van mijn man liggen? We besloten een familiebezoek in Johannesburg te combineren met topluxe in Mozambique. Het is slechts een vluchtje van 1,5 uur naar het paradijs op aarde; Vilanculos. En dat betekent: geen onnodige tijd in een vliegtuig, maar extra veel tijd voor zon, zee, strand en elkaar. Dat is precies wat we wilden!

Een mooi divers land!

En zo vlogen we in een klein vliegtuig van Airlink van de gigantische luchthaven van Johannesburg naar de airstrip van Vilanculos. Hier aangekomen werden we opgehaald door een breed lachende Carlos, de chauffeur van Santorini.

 

 

In een kleine 20 minuten bracht hij ons van de luchthaven, via het stadje, naar onze eerste hideaway; Santorini.Santorini ligt op het vasteland, met voor de kust hier de Bazaruto Archipel. Deze bestaat uit zes eilandjes, met daaromheen een hele rijke onderwaterwereld. In dit deel van Mozambique vind je nog weinig ontwikkeling. Mozambique is een straatarm land, nadat de Portugezen ze in een houdgreep hielden, belandde het land in een burgeroorlog. Langzaam probeert het land op te krabbelen. Het resulteert in (nog) ongerepte wildernissen en een bevolking die oprecht vriendelijk is en blij is dat je er bent. Zij beseffen dat het toerisme een kans is voor hun land. En dat het beschermen van die prachtige natuur, het koraal en onderwaterleven erg belangrijk is voor het succes hiervan! Het zijn de ontwapenende glimlachen, het gebrekkige maar oprechte Engels en de stille aanwezigheid van de mensen hier die het land tot één van de meest gastvrije bestemmingen maken waar ik ooit geweest ben.

‘Wauw’ is werkelijk het eerste wat in je opkomt als je bij Santorini aankomt. De deuren gaan open, en voor je strekt het zwembad zich uit. Loop je de lounge in, dan bevind je je in een waar kunstwerkje, met voor je de helderblauwe oceaan. Het was allang lunchtijd geweest, maar voor ons – aan de rand van een kleine infinity pool – was speciaal een tafeltje geplaatst voor een late lunch.

 

Santorini is eigenlijk een grote villa. Vijf suites en heel veel ruimte, dat is wat zo kenmerkend is voor deze accommodatie. En natuurlijk de spierwitte gevel met felblauwe daken. Precies zoals je ze op Santorini in Griekenland tegenkomt. Wij verbleven in de ruimste suite; Santa Carolina. Met een gigantische lounge, een prachtige slaapkamer en, heel belangrijk, een ruim balkon met uitzicht over de oceaan. Nadat we gesetteld waren, togen we naar beneden om de late lunch te nuttigen. Het tafeltje stond aan de rand van de infinity pool, en met geen andere gasten om ons heen voelden we ons al heel erg op huwelijksreis!

Na de lunch besloten we een strandwandeling te maken.  Je loopt hier zo het strand op, en wil je een kano of stand-up paddle board mee dan wordt dat uiteraard voor je geregeld. Plan dit wel goed, want met eb kan je een heel eind lopen voor je tenen uiteindelijk het water raken….

 

Terug in de villa genoten we van een fles champagne terwijl de zon langzaam onder ging. Dit keer was er een tafeltje gedekt op een klein terrasje aan de zijkant van de villa. Weer die privacy, weer die prachtige setting, en weer die service met een glimlach. De volgende ochtend werd ik wakker van een oranje gloed die onze kamer in scheen. De zonsopkomst was adembenemend.  De lucht kleurde alle kleuren rood, oranje en geel en weerspiegelde in de spiegelgladde oceaan. Ik wist niet wat ik zag!

Een goed begin van de dag, met een ontbijt op – jawel – weer een andere locatie. Dit keer op het dakterras, waar we in alle rust en stilte genoten van vers fruit en de specialiteit van de dag; huisgemaakte wafels met bacon en kaas. Na dit ontbijt leek het ons een goed idee om naar onze volgende bestemming te zwemmen, maar ‘helaas’ was daar de helikopter die ons in 15 minuten van Vilanculos naar Benguerra Island bracht!

 

Op Benguerra Island vind je Azura Retreat, een beach-chic kleinschalig resort met allemaal privé villa’s. Het hele concept hier sloot naadloos aan op ons verblijf in Santorini. Toen we aankwamen, stonden Julio, onze privé butler zo bleek later, en Colette, de General Manager, op ons te wachten om ons welkom te heten. Onze Luxury Beach Villa lag pal aan het strand. Als we niet in ons zwembad wilden plonsen, dan was het een paar stappen naar de zee. Omgeven door prachtig groen liggen de villa’s van Azura toch beschut en bieden ze genoeg privacy. De enige pottenkijkers hier zijn vogeltjes in alle soorten en maten, die zich af en toe komen opfrissen in het zwembad of nieuwsgierig rondkijken of er nog wat te eten is.

 

Flexibiliteit en Service zijn de sleutelwoorden van Azura. Bij aankomst werd ons gevraagd ons horloge een uur vooruit te zetten. ‘Azura Time’, zodat de dagen net wat langer zijn en je dus meer kan ondernemen. Een slimme zet, want de dagen op het eiland vliegen voorbij. Met wat? De maaltijden zijn stuk voor stuk bijzonder. Iedere maaltijd wordt op een andere plek geserveerd. Met je voeten in het water, aan je eigen zwembad, bij het restaurant of op een van de vele andere bijzondere plekjes die het resort rijk is. Je neemt dus de tijd om te genieten. En als je daarmee klaar bent, dan kan je luieren in je eigen sala op het strand, paddleboarden of kajakken, snorkelen, een eilandtocht maken, genieten van een massage in de spa….

 

Ons absolute hoogtepunt was het snorkelen boven 2 Mile Reef. Na een boottocht van 45 minuten plons je het water in, samen met een gids, en zodra je je hoofd onderwater steekt ben je in een andere wereld. Alle kleuren vissen, koraal en ander leven begroeten je in ‘hun’ wereld. Een uur snorkelen is te kort, je blijft continu nieuwe dingen ontdekken hier! En dan is er nog het spectaculaire ‘Aquarium’, onderdeel van 2 Mile Reef, waar het water nóg helderder is en de vissen nóg kleurrijker. Het tovert direct een glimlach op je gezicht. Dat dit soort onaangetaste plaatsen nog bestaan…..

 

Hou je van een eiland waar je nauwelijks andere toeristen tegenkomt, van een verblijf waar je heel gemakkelijk helemaal niets kunt doen, maar net zo makkelijk actief kunt zijn en waar de maaltijden, de service en je villa van een topklasse zijn? Dan is Azura Retreat op Benguerra Island het antwoord. Wij gaan volgend jaar weer terug!