Geplaatst op
Gelezen: 412

R inse Wassenaar is een goede bekende van Talisman. Deze gepassioneerde Afrika reiziger zet Zuid-Afrika met stip op nummer één. Rinse vertegenwoordigt de prachtige accommodaties van de Morukuru Family in de Westkaap, Johannesburg en het Madikwe Game Reserve. In deze travelogue vertelt hij over de ‘Safari’s with a Purpose’

Morukuru Goodwill Foundation ondersteunt vele projecten

Goede Safari's

Voor veel reizigers is een safari in Afrika een beleving die al jarenlang op de verlanglijst prijkt. De Morukuru Family in Zuid-Afrika ontvangt al meer dan 10 jaar gasten in de verschillende privé huizen in het malaria-vrije Madikwe Game Reserve. Veel van onze gasten zijn families  met (kleine) kinderen maar steeds meer zien we drie-generaties in onze bijzondere safari-huizen! Veel van onze gasten zijn niet allen geïnteresseerd in de wildernis maar willen ook iets terugdoen voor de lokale gemeenschap. Ze ervaren het maken van een safari als een privilege en willen niet enkel bijdragen aan het behoud van de natuur maar ook iets teruggeven aan de lokale dorpen rondom het Madikwe Game Reserve. Om deze, en andere, redenen is de Morukuru Goodwill Foundation opgericht.

Morukuru Goodwill Foundation

Deze stichting is opgericht door de eigenaren van Morukuru Family in 2007 en ondersteunt de lokale gemeenschap in het dichtbijgelegen Molatedi dorpje alsmede vele projecten in het Madikwe Game Reserve.

Er wordt nauw samengewerkt met de directie van het reservaat en de stichting springt bij wanneer er extra budget nodig is om belangrijke projecten ten behoeve van natuurbehoud uit te voeren. De grootste focus ligt op het beschermen van de neushoorn maar er wordt ook geholpen bij andere projecten zoals het monitoren van de olifanten en cheeta’s en het verlenen van directe hulp aan zwaargewonde dieren.

De lokale gemeenschap

Morukuru Family is gespecialiseerd in safari’s voor het hele gezin en veel van onze gasten vragen ons of ze iets mee kunnen nemen voor de lokale schooltjes en de gemeenschap. De Molatedi school wordt regelmatig bezocht door gasten van Morukuru en het management van de lodge probeert altijd de interesses van de gasten te matchen met wat de school nodig heeft. Zo was er een ondernemer die zaadjes voor groenten meenam en zo een moestuin kon aanleggen bij de school. Een andere gast werkte voor een groot sportmerk en nam voetbaltenues mee voor de kinderen…

Veel van onze gasten doneren geld aan de school en hiervan worden schoolboeken gekocht die onze gasten zelf mogen brengen. Zelfs onze jongste gasten dragen een steentje bij; zij organiseren inzamelingsprojecten op hun school in Nederland en doneren de opbrengst bij hun bezoek aan Molatedi! 

Om er zeker van te zijn dat de donaties op de juiste manier worden gespendeerd worden alle donaties van onze gasten behandeld en geregistreerd door de Morukuru Goodwill Foundation. Zo weten we precies wat er binnenkomt en waar het aan wordt besteed.

Safari met een (goed) doel

Was u al enthousiast over Morukuru maar bent u nog enthousiaster geworden na het lezen van deze tekst over de Morukuru Goodwill Foundation? Wij hebben een speciale driedaagse ‘Safari with a purpose’ pakket gecreëerd. Dit pakket bestaat uit drie onderdelen die elk ongeveer een half dagdeel in beslag nemen. U kunt dit boeken naast of bovenop een verblijf van minimaal vier nachten in één van de Morukuru huizen. Dit betekent dat u effectief een vijfdaags verblijf nodig heeft. De precieze indeling van de dag wordt ter plaatse bepaald aan de hand van de weersomstandigheden. 

Verblijft u minimaal drie nachten bij Morukuru? Dan is het erg leuk om een nachtje in de ‘hide’ te spenderen. Dit is mogelijk voor een familie van maximaal vier. Hoe het werkt? 

De hele familie wordt na het diner naar onze hide gebracht, die in onze eigen privé concessie staat. Dit is een platform midden in de bush, naast een waterhole, op ongeveer drie meter hoogte met een dak en een toilet. Een laag elektrisch hek rondom de hide zorgt ervoor dat bijvoorbeeld olifanten het platform niet kunnen aanraken.

De twee (maximaal vier) personen die de nacht in de hide als ‘Sleep out’ gaan doorbrengen (vader en zoon, moeder en dochter, vader en moeder, etc) blijven hier vervolgens alleen achter, de gids gaat terug naar het huis met de rest van de familie. 

In de hide hebben de slapers de beschikking over twee comfortabele bedden voorzien van warm dekbed, en met een kruik in de winter, badjassen, slippers, muskietennet, drankjes, sterke zaklamp en een radio. Mochten de slapers toch terug willen naar het huis dan kunnen ze elk moment de gids oproepen via de radio, die hen dan komt halen.

Verblijft u minimaal vijf nachten bij Morukuru? Dan bieden wij u de optie om (zonder meerprijs) een halve of hele dag naar het vlak buiten het park gelegen Molatedi meer te gaan voor een picknick. Dit staat overigens los van het ‘safaris with a purpose’ pakket. Safari’s with a purpose pakket: 

- Meehelpen bij het beschermen van de olifanten/ neushoorn/ leeuw (of andere katachtige) populatie in het park. De olifanten worden in slaap gebracht en een radio-band wordt omgedaan. Deze banden spelen een essentiële rol in het behoud van de olifant en het voorkomen van stroopacties. Dit gebeurt per helikopter en met een groot team van experts inclusief de dierenarts. Kijk hier voor een video.
- Een bezoek aan de school in Molatedi waar de directeur u een rondleiding geeft en meer vertelt over de verschillende projecten van de Morukuru Goodwill Foundation. Als u dit op prijs stelt kunt u deelnemen aan een meer interactief project op de school.
- Een privé presentatie van Rob Harrison White of een van de andere lokale onderzoekers in het Madikwe Game Reserve die u meer vertelt over het werk dat zij hier doen.

Heeft u interesse? Neem dan contact op met één van de Talisman Zuid-Afrika specialisten en zij verwerken dit met plezier in uw reisvoorstel!