Geplaatst op

O p zaterdag 3 september vertrok ik met KLM vanuit Amsterdam naar Shanghai. Aangekomen in Shanghai heb ik een paar uurtjes gebruik gemaakt van een dagkamer voordat ik met Air New Zealand doorvloog naar Auckland.

You never know what you’re going to see!

De eerste dagen

Maandag 5 september kwamen we aan het einde van de dag (eindelijk) aan in Queenstown waar een medewerker van de Azur Lodge mij stond op te wachten voor de transfer naar het hotel. Het was al donker dus het was een grote verrassing toen ik de volgende ochtend de gordijnen opendeed en het schitterende berglandschap zag. Azur Lodge ligt op 5 km vanaf het centrum van Queenstown en beschikt over 8 villa’s met eigen terras. De villa is ruim en voorzien van een lounge gedeelte met openhaard, eettafel, enorm bed, kitchenette en een heel grote badkamer met ligbad voor het raam zodat je direct vanuit het bad kunt genieten van het uitzicht over Lake Wakatipu. Vanuit elke villa heb je uitzicht op Lake Wakatipu en de bergen.

Azur Lodge is één van mijn favorieten omdat je veel privacy hebt en een schitterend uitzicht.

De volgende dag kwam Nicola van Touch of Spice Villa’s mij ophalen voor een site inspection aan 3 privé villa’s in Queenstown. De villa’s zijn modern ingericht en voorzien van alle faciliteiten en services. Je kunt zelfs een kok laten komen die alle maaltijden voor je regelt. Om 10 uur was ik weer terug bij Azur Lodge en daar stond Sarah van Destination Queenstown mij al op te wachten voor site inspections aan de Matakauri Lodge en Blanket Bay Lodge. De Matakauri Lodge ligt wat verder uit het centrum van Queenstown, circa 20 min. Het is iets groter dan Azur Lodge en biedt meer faciliteiten. Je kunt hier ook dineren, binnen of buiten op het terras.

Vervolgens door naar de Blanket Bay Lodge. Deze lodge ligt op de weg naar Glenorchy op circa 40 minuten rijden over een prachtige weg vanaf Queenstown. Dus ook wat meer afgelegen. De lodge wordt omringd door de bergen, grote grasvelden en langs de lodge stroomt de Dart River. Je kunt hier van alles gaan doen zoals, heli fishing, jetboating, een excursie naar de Milford Sound per helicopter, sky diving, wandelen en paardrijden. De locatie is uitstekend en zal zeker voldoen aan de verwachting van een verblijf in Nieuw-Zeeland. De service van het personeel staat erg hoog aangeschreven.

In de middag heb ik een avontuurlijke boat ride over de Dart River gemaakt. Het gaat er niet super wild aan toe, dat valt wel mee maar wees voorbereid op een aantal 360’s! Je vaart met hoge snelheid over de Dart River waarbij je kunt genieten van een schitterend uitzicht op het typisch Nieuw-Zeelands berglandschap. Dit uitzicht verwacht je als je door Nieuw-Zeeland reist. Op een rustig tempo vaar je naar verschillende rustige inhammen van de rivier waar je kunt goed kunt zien hoe helder en schoon het water is. De excursie duurt in totaal 3 uur. Onderweg ontvang je warme soep en maak je een korte wandeling door het bos, een bos waar je elk moment een Hobbit verwacht. De excursie wordt afgesloten met een korte busrit terug naar het beginpunt in Glenorchy. Deze excursie is af te wisselen door een deel van de rivier per kayak af te leggen.

Hotelinspectie en 3-daagse fietstocht in Clyde

De volgende ochtend werd ik weer door Sarah opgehaald voor nog wat site inspections in Queenstown. Na deze site inspections stond onze lokale partner mij op te wachten. Leuk om elkaar nu eens op de bestemming te zien. Samen met onze lokale partner heb ik vervolgens een aantal site inspections in Wanaka gedaan waaronder mijn favoriet Wanaka Haven. De eigenaren van Wanaka Haven zijn een Belgisch echtpaar die jaren geleden een reis rond de wereld per zeilboot gingen maken en na veel avonturen in Nieuw-Zeeland hun reis eindigden. Hier hebben ze zo’n 3 jaar geleden een lodge gebouwd met 5 modern ingerichte kamers. Het uitzicht vanuit de lodge op de bergen is prachtig. In de zomer is dit ook een mooie plek om te verblijven want ze hebben een heerlijke tuin met zwembad.

Na een goede nachtrust werd ik de volgende ochtend opgehaald door Chris Riley de eigenaar van Eco Wanaka Tours. Hij nam mij mee naar een ‘meer op een eiland in een meer op een eiland’; Mou Waho Island. Een super interessante excursie. Dit eilandje is een beschermd natuurgebied voor de inheemse vogels van Nieuw-Zeeland zoals de weka. We hebben een circa één uur durende wandeling over het eiland gemaakt, helemaal naar de top. Onderweg kwamen we een weka koppeltje tegen! Chris vertelt je onderweg enorm veel over de vogels en andere flora en fauna. Zo hebben we bijzondere insecten en lizards gezien en hebben we genoten van schitterende uitzichten op de Southern Alps! Deze tour wordt echt gemaakt door gids Chris, hij doet het echt heel leuk een wist me elke keer te boeien met zijn verhalen.

Helaas ging mijn excursie naar de Milford Sound vanmiddag niet door vanwege het weer dus ben ik per transfer naar Clyde gebracht in Central Otago. Het vertrekpunt van mijn 3-daagse fietstocht.
Clyde is een historisch goudmijnstadje en is na de goudkoorts uitgestorven, maar inmiddels is dit weer een leuke plaats met een super goed restaurant waar iedereen van heinde en ver naar toe komt voor een avondje uit of weekendje weg. Het restaurant beschikt ook over een B&B, Oliver’s.

Rail Trail

Vandaag start ik met de fietsroute over een oude spoorweg over een lengte van 150 km tussen Clyde en Middelmarch. In Middelmarch kun je vervolgens met de trein mee naar het eindpunt Dunedin. Een leuke afsluiting van je fietstocht. Ik heb de route in 3 dagen gedaan maar je kunt dit beter verdelen over 5 dagen en 4 nachten. Zo heb je de tijd om onderweg nog wat excursies te doen en wat rustiger te fietsen. De rail trail is een gravelpad, het begin van de route heeft wat grovere gravel en wat stijging waardoor het trappen soms zwaar kan zijn. Je kunt ook altijd een elektrische fiets huren. De uitzichten onderweg, op de met sneeuw bedekte bergtoppen en weilanden met vele schapen, zijn prachtig. Onderweg doe je alle stations aan, helaas staat niet overal het stationsgebouw meer overeind maar vind je wel een informatiebord en een stempelhuisje waar je je stempel van het station kunt halen voor je rail trail paspoort. De overnachtingen onderweg zijn vrij eenvoudig maar vaak prachtig gelegen en sfeervol. De beste en mooiste tijd voor deze rail trail is net na de zomer in maart en april.

Taieri Gorge Railway

Een mooie treinreis langs de Taieri Gorge en de rivier. Je stapt op in Middelmarch en eindigt de reis op het prachtige station van Dunedin. Tijdens deze reis kun je genieten van prachtige uitzichten en rijd je over spectaculaire bruggen over diepe kloven. Een leuke afsluiting van de fietstocht door een historische goudmijnstreek.
Aangekomen in Dunedin werd ik opgewacht door Gil van het Tourism board van Dunedin. Gil heeft mij snel de hoogtepunten en een aantal hotels in de stad laten zien. Vervolgens heeft hij mij naar mijn accommodatie Camp Estate gebracht waar ik me even snel kon omkleden voor een diner met de manager van Camp Estate en Larnach Castle. Camp Estate behoort ook tot Larnach Castle maar ligt op circa 5 minuten rijden er vandaan. Een super keurige en luxe accommodatie met 5 kamers en prachtig uitzicht op de peninsula en de baai. De inrichting is hip en strak. Je kunt vanuit hier een prachtige wandeling door de weilanden maken, er staan laarzen voor je klaar mocht je geen goede wandelschoenen bij je hebben.

Abel Tasman National Park

De volgende ochtend werd ik weer door Gil opgehaald voor mijn transfer naar de luchthaven van Dunedin. Vanuit hier vloog ik via Christchurch naar Nelson. Aangekomen in Nelson stond Tracee mij op te wachten. Tracee werkt voor het tourism board van regio Nelson. Tracee bracht mij met de huurauto naar Reid Helicopters waar ik aan boord ging van een helikopter. Tracee reed ondertussen naar Mahana Estate (circa 30 minuten rijden vanaf Nelson). De piloot Rachael van Reid Helicopters heeft mij ondertussen meer verteld over de vele mogelijkheden die je kunt doen met de helikopter in deze regio. Een heel gebruikelijk vervoermiddel in deze streek.

Het biedt een zeer comfortabele manier van reizen waarbij je veel kunt zien in een korte tijd. Zo kun je je laten afzetten midden in de bergen van het Kahurangi national park en een mooie wandeling gaan maken, per helikopter een bezoek brengen aan één van de vele wijngaarden, langs de kust van het Abel Tasman National Park vliegen of je gehele reis door Nieuw-Zeeland per helicopter laten organiseren. Rachael heeft mij over Nelson gevlogen en afgezet bij Mahana Estate. Een privé villa met wijngaard, restaurant en wijnhuis. Een topaccommodatie voor wie op zoek is naar exclusiviteit en privacy. Ik heb hier geluncht met de manager en de villa en het wijnhuis bekeken. Heel interessant en weer een mooie villa erbij in het Talisman aanbod.

Vanuit Mahana Estate ben ik met de huurauto naar verschillende andere accommodaties gereden en heb weer leuke nieuwe ideeën opgedaan. Einde van de middag kwam ik aan bij mijn overnachtingsadres Bronte Country Estate. Een prima verblijf met prachtig uitzicht op de baai. Bronte ligt tegenover het kleine plaatsje Mapua waar je goed kunt dineren in gezellige restaurantjes aan de haven.
Na een uitgebreid ontbijt in de villa ben ik naar Mapua gereden om Nicky van Wheelie Fantastic Tours te ontmoeten. Nicky nam mij mee in de auto en heeft de verschillende fietsroutes laten zien in de omgeving. Ook mocht ik zelf zo’n 10 minuutjes fietsen en even proeven hoe dat gaat. Erg leuk!

Na deze leuke kennismaking ben ik naar Clifftops Retreat in Ruby Bay gereden. Wat een verrassing! Een mooie villa voor 2 personen op een klif met uitzicht op de baai. De villa heeft een grote woonkeuken, één slaapkamer en uitgangen voor en achter. De eigenaar Bob woont, samen met zijn twee golden retrievers, in een groot huis ernaast maar je bent geheel op jezelf. Talisman zorgt er uiteraard voor dat de koelkast ruim gevuld is en naar wens inkopen zijn gedaan voor ontbijt, lunch en diner.
De volgende afspraak stond gepland bij Rod Stuart van Abel Tasman Charters. Eindelijk kon ik nu eens zien hoe zijn boot eruitziet! Ik heb Rod en zijn vrouw Karina ontmoet bij de haven in Motueka. De motorboot ziet er mooi uit maar het is vooral Rod die de excursie heel bijzonder maakt. Een heel aardige en nuchtere man die dit gebied op zijn duimpje kent. Je vaart de gehele dag langs de kust van het Abel Tasman National Park en onderweg kun je genieten van de goudgele stranden, de rotsen met pinguïns en zeehonden, rustige baaien en een heerlijke lunch. Bij warm weer kun je ook vanaf de boot het water induiken. Soms komen er wel eens orca’s langs de boot zwemmen:

‘You never know what you’re going to see!’ De boot vertrekt vanaf Stephens Bay, iets ten zuiden van Kaiteriteri.

Rod en Karina boden mij een lunch aan boord van de boot aan. Tijdens de lunch ontmoette we John Kerr van Stonefly Lodge. Deze lodge doet me denken aan het Sonora Resort in Canada. De eigenaar van het Sonora Resort komt toevallig ook elk jaar naar de Stonefly Lodge!
Stonefly is een uit hout opgetrokken lodge en is gelegen aan de rand van het Kahurangi National Park. Vanuit deze lodge is het circa 45 minuten tot een uur rijden naar Kaiteriteri bij het Abel Tasman National Park. De lodge richt zich op het vissen (fly fishing) maar je kunt er ook goed gaan wandelen, heli hiken, mountainbiken en de hobby farm van de lodge bezoeken. De lodge biedt een complete Nieuw-Zeeland beleving omdat het op een gunstige locatie ligt t.o.v. het Abel Tasman NP, Kahurangi NP, Nelson Lakes en Nelson met kunstgaleries en vele wijngaarden.

Na deze lunch ben ik naar The Resurgence in Riwaka gereden. Een ‘bush lodge’, gelegen tussen twee nationale parken, het Kahurangi en het Abel Tasman National Park. De lodge ligt middenin de bossen, dus je hebt hier geen uitzicht op de baai zoals je in Bronte bijvoorbeeld hebt. Het zijn vrijstaande houten cabins met een woon-slaapkamer, terras en buitenbad. Je kunt er heerlijk wandelen naar natuurlijke bronnen door een regenwoud van varens, een duik nemen in het zwembad en vanaf je terras genieten van de vele mooie vogelgeluiden. Mijn eindbestemming voor vandaag is Edenhouse bij Bobbie en Peter Martin. Leuk om de eigenaren weer eens te zien na zoveel jaar. Edenhouse ligt in het achterland op zo’n 40 minuten rijden van het Abel Tasman National Park. De omgeving bestaat hier uit weilanden en wijngaarden.

Na een heerlijk ontbijt ben ik vandaag naar Golden Bay gereden. Dat was een heel eind rijden maar een prachtige route door de bergen. In Collingwood ontmoette ik Paddy van Farewell Spit Eco Tours. Paddy organiseert excursies naar de grote zandplaat Farewell Spit. Een uniek stukje natuur met zeehonden en vogels waaronder de Jan van Genten. Per bus rijd je over het strand naar bijna het einde van de spit. Onderweg vertelt Paddy meer over het getijde, de historie en de zandduinen. Ook bezoek je een historische vuurtoren die prachtig is gerenoveerd en de oude vuurtorenwachterswoningen uit de tijd van de kolonisatie.

Na deze spectaculaire excursie ben ik verder gereden naar het Kahurangi National Park waar Westhaven Retreat gelegen is. Een heel bijzondere maar afgelegen accommodatie op een klif in de wildernis. De weg ernaar toe vond ik wel pittig maar ik werd bij aankomst zo warm ontvangen dat ik deze weg ernaartoe alweer snel vergeten was. De gastvrouw Monika is samen met haar ouders jaren geleden als tiener vanuit Oostenrijk in Nieuw-Zeeland komen wonen. Na een aantal jaren zijn ze op deze locatie een B&B en boerderij begonnen.

Inmiddels is de B&B omgebouwd tot luxe lodge met 5 kamers en 2 suites, een binnenzwembad en een jacuzzi. Deze luxe verwacht je niet in de middle of nowhere. Je moet hier zeker 3 nachten verblijven zodat je prachtige wandelingen over het landgoed en het strand kunt maken, of kunt gaan kajakken in één van de baaien met Thomas (echtgenoot van Monika), kunt genieten van een massage, of kunt gaan vissen of mountainbiken. Het uitzicht vanuit deze locatie op de baaien is prachtig en aan de andere zijde is de oceaan.

Met moeite verliet ik vandaag Westhaven Retreat want het was alweer de laatste dag van de reis door Nieuw-Zeeland. Ik had nog een grote afstand voor de boeg vandaag. Het was circa 3,5 uur rijden vanuit Westhaven naar de volgende locatie: Split Apple Retreat in Kaiteriteri.
De retreat ligt op een klif en biedt een schitterend uitzicht op de baai. Er zijn 3 moderne kamers. Men richt zich hier volledig op gezondheid, spa en wellness. Na een snelle gezonde lunch bij deze accommodatie, die overigens erg lekker was, ben ik in alle haast naar de luchthaven van Nelson gereden. Gelukkig was ik net op tijd, er was nog een half uurtje voordat de vlucht vertrok.

Al met al een heel bijzondere, leerzame en vooral afwisselende reis, waarbij elke nacht op een andere unieke locatie was en ik vele aardige en gastvrije Nieuw-Zeelanders heb ontmoet.