Geplaatst op
Gelezen: 636

S afari Afrika ontdek en zie ik al jaren op vele manieren en toch (gelukkig maar!) geniet ik iedere reis weer opnieuw met volle teugen. De gamedrives op zoek naar het grote wild zoals olifanten en katachtigen zijn altijd een hoogtepunt en het is geweldig als er de mogelijkheid is om dit af te wisselen met een actieve wandeling in de buitenlucht. Te voet is er meer aandacht voor de kleine wonderen van de natuur en de gidsen kunnen zo goed vertellen over ‘the circle of life’. Sporen en uitwerpselen vormen een bron van informatie!

De grootsheid zie je pas goed wanneer je het vanuit de lucht kan aanschouwen. Onvergetelijk dit.

Tijdens mijn recente reis in waterrijk Botswana onderneem ik natuurlijk ook wateractiviteiten. Met een motorboot door de delta varen of juist rustig voort kabbelen in een mokoro. De gids duwt de kano voort door de waterwegen die door de nijlpaarden zijn gemaakt. Heerlijk ontspannen; wat een rust! Ook nu spreken kleine dingen zoals een rietkikker van twee cm en vier eieren van de African Jacana in een nestje, tot mijn verbeelding. 

Zo. Het water en het land hebben we gehad. Maar deze reis heeft voor mij een heel nieuw perspectief in petto: een safari vanuit de lucht! Ik stap namelijk in een helikopter.

Geen deuren

Ik kijk er al een aantal weken naar uit en nu is het eindelijk zo ver. Een van de medewerkers van de lodge brengt mij naar het platform. De blauw met witte helikopter staat klaar en de wieken draaien al op volle toeren. De piloot verwelkomt mij met een grote lach op zijn gezicht en stelt zich voor. Het lawaai van de heli is luider dan zijn stem, dus ik vraag nog een keer zijn naam. Daarna wijst hij, Sam heet hij, naar het toestel en geeft hij een korte veiligheidsinstructie. Alles moet vastzitten, dus camerahoesje en petje in mijn tas. Natuurlijk moet ik de gordels goed vast maken en ten allen tijde vast houden. De helikopter heeft geen deuren en is dus open! Het gevoel van enthousiasme gaat over in een lichte spanning in mijn onderbuik.

Als een vogel

Ik loop voorzichtig vanaf de voorkant naar het toestel, zodat niets in aanraking komt met de wieken. Rustig stap ik in en neem plaats op de stoel naast de piloot. Ik zet de koptelefoon op mijn hoofd en plaats de microfoon vlakbij mijn mond. Sam doet de laatste controles buiten het toestel en schakelt binnen allerlei knopjes in. Dan is het zover! Geleidelijk stijg ik verticaal op; helemaal geen lange “aanloop” zoals bij de start van een vliegtuigje. De spanning ebt weg en maakt plaats voor een prettig, ontspannen gevoel. Rekening houdend met de wind keert de neus van het toestel de andere kant op. Als een vogel vlieg ik boven het land.

Genieten

Direct na het opstijgen zie ik het eerste wild. Een grote kudde olifanten is aan het drinken en baden in het water. De dieren trekken zich niets aan van de helikopter want Sam vliegt op goede afstand; niet te laag zodat ze niet schrikken. Ik vlieg rustig verder en geniet van het uitzicht. Dit is een perfecte manier om het gebied te overzien. Rondom uitzicht en mijn camera draait volop voor foto’s en filmpjes. Het vrije uitzicht doordat er geen deuren zijn, is vooral voor fotografie en filmliefhebbers zeer prettig. Dan besef ik mij dat het ook goed is om het fototoestel weg te leggen en gewoon te genieten. Kijken naar buiten door mijn eigen ogen in plaats van de lens, een gouden tip voor iedere safari-ganger. Gaandeweg zie ik meer wild; grazende zebra’s, nijlpaarden in het water en een grote groep gieren. Via de microfoon vraag ik van alles aan Sam en hij vertelt...

Zwarte vlekken

De tijd vliegt, letterlijk. Ik ben al halverwege deze bijzondere ervaring als ik in de verte allemaal zwarte vlekken zie. Ik wijs naar de vlakte en vraag Sam wat dat is. Hij geeft geen antwoord en lacht alleen. Ondertussen kom ik dichterbij en ontdek steeds meer vlekken. Bovendien lijken ze te bewegen! Kort daarna vraagt Sam of ik al in de gaten heb wat het is. En ja, ik zie het: olifanten!
Waar ik net na het opstijgen dacht een grote kudde te zien, loopt hier een enorme hoeveelheid. Terwijl ik over ze heen vlieg, schat ik hoeveel het er zijn. Dat is niet te doen; ontelbaar veel van deze imposante olifanten lopen onder mij! De grootsheid zie je pas goed wanneer je het vanuit de lucht kan aanschouwen. Onvergetelijk dit.

Scenic flight of transfer

Met dit mooie beeld op mijn netvlies vlieg ik verder richting het eindpunt. Veel te snel naar mijn zin is deze vlucht voorbij. Ik kan nog uren blijven vliegen met de wind wapperend door mijn haren en de natuur onder mij. Zachtjes landt de heli op de plek die ik wil, want het toestel heeft weinig ruimte nodig voor de landing. Voor mij is deze vlucht de afsluiting van mijn verblijf hier. Sam zet mij af op de airstrip waar ik wacht op het vliegtuig dat mij naar mijn volgende bestemming brengt. Een prettige manier om een lange transfer te vervangen. Maar zeker ook een geweldige op zichzelf staande activiteit van 20 minuten of langer die op diverse plekken wordt aangeboden.  

Bekijk hieronder een korte impressie van deze onvergetelijke ervaring:Benieuwd naar wat Botswana voor je in petto heeft? Bel of mail mij, ik vertel je graag over de mogelijkheden!
karin@Talisman.nl of 088-7755900