Geplaatst op
Gelezen: 435

H alf mei vertrok ik naar Kaapstad. De eerste week voor een conferentie voor Talisman, de tweede week een weekje vakantie. In december was ik ook al in Kaapstad, toen werd er gesproken over ‘Day Zero’ in april. De hotels gingen erg bewust om met water, maar in de restaurants en publieke aangelegenheden merkte je er nog weinig van. Door de enorme toewijding van de inwoners van Kaapstad en de spaarzaamheid van haar bezoekers, is Day Zero nog steeds niet aangebroken. En dat terwijl er ondertussen weinig regen is gevallen in de Westkaap. De rantsoenen zijn aangescherpt, men mag nog maar 50 liter water per persoon per dag gebruiken. Even een vergelijking; in Nederland gebruiken we zo’n 120 liter water per persoon per dag. Met lichte zorgen en een flinke portie nieuwsgierigheid vertrok ik richting Zuid-Afrika. ‘Hoe gaan ze dat doen, met al die conferentie bezoekers? En wat betekent het voor mij, verblijven in een stad waar nauwelijks waterreserves zijn?’ Wat ik er uiteindelijk vooral van heb gemerkt? Dat ik thuis veel korter douche, en erg spaarzaam met water om ga terug in Nederland!

Het is ongelooflijk hoe creatief je wordt..

Waterbesparing tijdens de beurs

Mijn verblijf tijdens We Are Africa, de exclusieve reisbeurs in Kaapstad, was voor me geregeld. Ik verbleef in het 12 Apostles Hotel & Spa. Hier stond een grote grijze bak in de douche op me te wachten. Nee, deze diende niet als badje. Ik kon gewoon douchen (met een zandlopertje, niet langer dan 2 minuten als het even kon), maar of ik het water wilde opvangen in de bak. Dit water zou vervolgens door Housekeeping worden gebruikt. En verder was het gezegde ‘if it’s yellow, let it mellow…’ van toepassing. Zo min mogelijk het toilet doortrekken dus, om zoveel mogelijk water te besparen.

Op de beurs zelf, die in het nieuwe Greenpoint Stadium werd gehouden (wát een locatie!!), hadden ze het ook goed aangepakt. Zich bewust zijnde van alle soorten bezoekers (uit allerlei verschillende landen, allemaal in de luxe toerisme branche), hadden ze er een geinige boodschap van gemaakt. Wanneer je op de wc bril ging zitten, ging je de overeenkomst aan met je mede bezoekers om zo min mogelijk water te verspillen. Let it mellow… Ook gebruikte je desinfecterende gel om je handen schoon te krijgen, in plaats van zeep en water. 

Spaarzaam omgaan met water

Het is ongelooflijk hoe creatief je wordt, wanneer je met je neus op de feiten wordt gedrukt. Toen mijn vakantie aanbrak, verbleven we eerst in twee verschillende huizen. In het eerste huis waar wij verbleven, een heerlijke villa in Seapoint, gebruikten we het restwater van de douche voor het vullen van de wasmachine. De wasmachine lekte, en zodoende konden we dit lekwater weer gebruiken om de tuin te bewateren. Had ik thuis nóóít bedacht. 

In de villa in Camps Bay, waar we vijf nachten met twee families verbleven, was een boorgat waar het water uit werd geput. De restricties hier waren dus iets milder en we hadden een vol zwembad, maar nog steeds werd ons gevraagd om spaarzaam om te gaan met water. Van een vriendin die in Kaapstad woont, hoorde ik dat ook al is er een waterbron en hebben de inwoners in bepaalde delen van Kaapstad meer toegang tot water, toch gaan ze net zo spaarzaam om met water als de rest. Dat vond ik zo’n mooi voorbeeld van hoe het ook kan, en men met respect voor elkaar om gaat om zo een groter probleem op te lossen!

Tijd om te cocoonen

Onze laatste stop was een heerlijk verblijf van twee nachten met zijn drietjes in Babylonstoren. Even geen drukte meer om ons heen, en tijd om met het gezin te cocoonen. Babylonstoren ligt in de wijnregio, tussen Stellenbosch en Paarl. En op het moment dat wij arriveerden, begon het te regenen! Tsja, dan kan je er enorm van balen of gewoon heel blij zijn voor mens en dier. Dat laatste dus maar, en genieten van haardvuur, goede wijn en lekker eten. En de momenten dat het droog was gebruikten we om door de tuinen te wandelen en de ezeltjes te aaien. Waterrestricties waren hier nauwelijks merkbaar, behalve dan dat de stop van het bad ontbrak en er een bordje ophing met meer informatie over de watercrisis. Help us to save water! Dat is overigens in de meeste Talisman hotels zo; veel van de hotels die wij aanbieden hebben alternatieve voorzieningen getroffen om toch in water te kunnen voorzien. Ze roepen hun gasten altijd op voorzichtig om te gaan met water, en de stop in het bad zal ontbreken tot er weer voldoende water in de stad is.  Één van onze favoriete hotels, Cape Grace, heeft een artikel op de website staan hierover. Lees het hier. (https://www.capegrace.com/green-grace) 

En zodoende was mijn reis naar Kaapstad een echte eye-opener. Twee weken lang kort douchen en zoveel mogelijk water hergebruiken. Het drukt je weer even met je neus op de feiten; al onze natuurlijke bronnen zijn natuurlijk niet onuitputtelijk. En het laat daarnaast zien hoeveel je kan bereiken met zijn allen. Het feit dat Day Zero nog steeds niet gearriveerd is, is enkel en alleen te danken aan de toewijding en voorzichtigheid van de inwoners van Kaapstad. Chapeau.