Geplaatst op
Gelezen: 133

O p 25 oktober ben ik op de fiets gestapt samen met mijn gids om de omgeving van Battambang te verkennen. In mijn ogen de leukste manier om het platteland van een land te verkennen. Iedereen kijkt blij op als ze je langs zien fietsen en je voelt, ruikt en ervaart het land veel intenser. Onderweg is het ontzettend groen met daartussen kleine dorpjes.

Na 5 minuten vergeet ik m’n nette schoenen en loop ik ook op m’n blote voeten over de zandpaadjes.

Ook bezoeken we nog de markt van Battambang, blijft leuk om hier overheen te struinen om te zien wat er allemaal verkocht wordt. Ook bezoeken we nog een oude tempel waar zo’n 150 monniken wonen. Helaas zijn er veel monniken bij ceremonies aanwezig en is het niet nodig om ‘donaties’ te geven /geen ‘morning alms giving’. Ze leven hier nog dag bij dag waardoor je dit uiteraard nooit kan plannen. Wel is er een monnik heel geïnteresseerd waardoor we een hele tijd bij hem hebben gezeten en we veel meer over onze beide culturen te weten zijn gekomen.

Daarna was het tijd om naar Phnom Penh te gaan. Een lange reis. Niet zozeer in kilometers maar in tijd, het is maar 300 kilometer en we hebben er 6 uur over gedaan. Was even een omschakeling om van het rustige Battambang in het hectische Phnom Penh te arriveren. Ook deze stad veranderd razend snel en dat merk je vooral aan het verkeer. Er zijn werkelijk waar overal verkeersopstoppingen. In Phnom Penh ervaar je pas echt het grote verschil tussen arm en rijk. Ik ken denk ik geen ontwikkelingsland waar in verhouding zoveel grote auto’s rondrijden, overal Toyota Landcruisers, Lexus en dergelijke. ’s Avonds ontmoet ik mijn contactpersonen van Exotravel in een leuk restaurant genaamd Cabaret

De volgende dag heel vroeg op want er zijn veel nieuwe hotels bij gekomen waardoor er acht inspecties op het programma staan. Veel nieuwe kennis opgedaan en ook weer nieuwe Talisman accommodaties gevonden. Nog steeds blijft het Raffles Le Royal de meest exclusieve accommodaties, maar La Rose Suite is een erg leuke boutique accommodatie en even buiten de meest bezochte wijken ligt het iRoha Garden resort, een fantastisch onderkomen in een oase van rust. Daarna is het tijd om de omgeving buiten Phnom Penh te verkennen. We rijden ongeveer 20 kilometer buiten Phnom Penh en stappen ook hier weer op de fiets. Werkelijk fantastisch dat je binnen zo’n korte tijd in zo’n andere omgeving kan zitten en een andere sfeer ervaart. Een geweldige tocht over onverharde rode zandwegen, langs groene rijstvelden en ook weer kleine dorpjes. Kinderen die niet weten hoe snel ze naar buiten moeten rennen om je gedag te zeggen. Zo ontzettend puur, bijzonder en gastvrij. We fietsen ongeveer 25 kilometer naar de oude hoofdstad Oudong. Er rijdt een back up auto met ons mee mocht ik het zat zijn, maar ik kan er geen genoeg van krijgen. Bij Oudong brengen we een bezoek aan een prachtige pagoda waar ik tussen de locals nog een zegening heb ontvangen. De dag heb ik afgesloten met een ontspannen boottocht op de Tonle Sap rivier waar ik onder het genot van een hapje en drankje heb kunnen genieten van het leven langs de oever van deze belangrijke rivier.

Vandaag om half vijf vertrokken naar Sihanoukville. Normaal gesproken duurt deze reis minstens 5 uur maar omdat we nu geen verkeersopstoppingen hadden waren we ruim op tijd. Eerst nog een aantal accommodaties geinspecteerd in de omgeving van Sihanoukville zelf, maar niets maar dan ook daadwerkelijk niets komt in de buurt van Song Saa. Na 45 minuten varen kom je in een tropische oase waar een accommodatie is gebouwd geheel in de stijl van de natuur. Na 5 minuten vergeet ik m’n nette schoenen en loop ik ook op m’n blote voeten over de zandpaadjes. De villa’s zijn tot in de puntjes verzorgd en prachtig ingericht. Je hoeft negens over na te denken want alle drankjes, eten en dergelijke zijn in de prijs ingegrepen. En vanuit je privézwembad kijk je uit over de oceaan, en andere eilandjes en vissersboten. Een bijzondere ervaring om hier te overnachten. Morgen helaas ook weer vroeg vertrekken want ik ga Cambodja verlaten en op weg naar Vietnam.