Geplaatst op
Gelezen: 2221

D e 800 kilometer lange Kroatische kust en de meer dan 1200 eilanden in de Adriatische Zee vormen een van de allermooiste vaargebieden van Europa: duizenden baaien en baaitjes gevuld met kristalhelder water die snorkelend en zwemmend verkend worden. Pittoreske dorpjes aan de wal en overal en altijd eilanden in het blikveld. Deze streek smeekt er haast om om bevaren te worden.

Bij Talisman worden al deze tochten natuurlijk op privé basis uitgevoerd

Ingewikkelde materie

Maar het bevaren van de Adriatische Zee is voorwaar geen eenvoudige materie. Het aanbod van schepen, routes en prijzen is ondoorzichtig, de keten van tussenpersonen is vaak groot en de kwaliteitsverschillen vaak enorm. Daarnaast is het vaaraanbod in een nogal ouderwets stramien gegoten: je moet in de meeste gevallen charteren van zaterdag tot zaterdag met opstoppingen en filevorming in de havens als gevolg. Het heeft dan ook ruim een jaar geduurd voordat we alles op een mooi Talisman rijtje hadden. Van haven naar haven, van schip naar schip en van kapitein naar kapitein. Inmiddels is alles uitgetest en hebben we de materie goed in de vingers gekregen. Bij deze een overzicht van de mogelijkheden die we nu aanbieden. En zoals altijd bij Talisman worden al deze tochten natuurlijk op privé basis uitgevoerd.

Gulets

De meest luxueuze manier om de wateren te bevaren is een reis met een gulet vanuit Split of Dubrovnik. Dit is een grote twee of driemaster die alle denkbare comfort en een overvloed aan ruimte biedt. Ideaal voor een wat grotere groep of bijvoorbeeld twee gezinnen. Een meerkoppige bemanning legt je culinair in de watten en allerlei nautische speeltjes als waterscooters, jetski’s, kajak en stand up paddle boards completeren het actieve aanbod. Een gulet moet wel voor minimaal een week gehuurd worden, maar dat is in dit geval juist een pluspunt.

Zeilen vanuit Zadar

Vanuit het beeldschone Zadar kunnen we niet alleen dagtochten aanbieden, maar ook meerdaagse tochten waarin de Kornati Archipel en nationaal park Telascica verkend worden. Je kunt aan boord slapen, maar desgewenst kunnen we ook accommodatie aan de wal regelen. De schepen zijn zeer goed uitgeruste Jeanneau’s van 37 of 43 voet (ruim 11, respectievelijk 13 meter lang) met drie of vier hutten en de kapitein brengt je waar je maar wil.

Kajuitjacht vanuit Sibenik

Je wordt opgehaald in de jachthaven van je hotel en daar aan het eind van de dag ook weer afgeleverd. In de tussentijd verken je de Sibenik archipel samen met kapitein Stipe. Hij is geboren en getogen in de archipel en heeft het 15 meter lange schip helemaal eigenhandig gebouwd. Hij kent elke baai en alles en iedereen in de streek en heeft overal een streepje voor. Een lunch in een van de ‘wilde restaurants’ op een van de eilanden is een heus culinair Robinson Crusoe avontuur.

Met een supersnelle speedboot vanuit Dubrovnik

Onze local hero in Dubrovnik is Niksa, een echte professional die over een aantal supersnelle schepen beschikt. Met deze speedboten kunt u a la James Bond de Elafiti archipel verkennen voor de kust van Dubrovnik. Heerlijke drankjes, zwemmen, snorkelen, een overheerlijke lunch op een van de eilandjes: een prachtige dag! Je kunt ook in een paar dagen van Dubrovnik naar Split of omgekeerd varen. Een aantal van de wat grotere schepen hebben namelijk een paar prachtige hutten aan boord.

Kajakken rondom Dugi Otok

Je hoeft niet afhankelijk te zijn van andermans pk’s. Vanuit Zadar organiseren we een schitterende kajaktocht rondom Dugi Otok met Filip als je watersportheld. Eerst met de slow ferry naar het eiland, een heerlijke dag op het water: kajakken, een spannende cliff jump, een bezoek aan een geheime grot en snorkelen boven een gezonken schip. Halverwege de dag een heerlijke lunch en aan het eind van de middag terug met een snelle catamaran die je bijna voor de deur afzet van je hotel in Zadar. Een topdag.