Praktische informatie Nieuw-Zeeland A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Nieuw-Zeeland. 

Afdingen
Afdingen is niet gebruikelijk in Nieuw-Zeeland.

Autorijden
Nieuw-Zeeland is bij uitstek een land om op eigen gelegenheid per huurauto te ontdekken. Houdt u er rekening mee dat er aan de linkerkant van de weg wordt gereden. Het wegennetwerk is goed onderhouden en overzichtelijk. Houdt u er rekening mee dat u in het bezit dient te zijn van een internationaal rijbewijs en een creditcard. Lees meer

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Douaneformaliteiten
In Nieuw-Zeeland gelden strenge invoerregels voor levensmiddelen en organische stoffen. Het land is hier zelfs strenger in dan Australië! Bij aankomst wordt u gevraagd een verklaring over eventueel meegebrachte levensmiddelen, planten en artikelen van dierlijke oorsprong in te vullen. We adviseren u géén levensmiddelen mee te nemen in uw bagage.

Drinkwater
Het kraanwater is in Nieuw-Zeeland gewoon drinkbaar. 

Elektriciteit
De spanning in Nieuw-Zeeland is 230 volt. De spanning is dus iets hoger dan in Europa, wat in de praktijk geen gevolgen heeft. Om gebruik te kunnen maken van stopcontacten, heeft u een speciale (platte) stekker nodig. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is in Nieuw-Zeeland niet heel gebruikelijk en wordt over het algemeen niet van u verwacht. Uiteraard wordt een fooi wel gewaardeerd. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een bell boy kunt u denken aan NZD 1 of 2 per koffer en voor een gids of chauffeur uiteraard iets meer. De kosten voor taxiritten kunt u naar boven afronden. Als u na een diner in een restaurant de rekening krijgt, ziet u dat hier vaak al 10% service charge in is opgenomen. Desondanks wordt een kleine extra fooi erg gewaardeerd. In de duurdere restaurants is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als richtlijn kunt u zo’n 10% van de rekening aanhouden.

Fotografie
Nieuw-Zeeland is met haar waanzinnige landschappen een prachtige bestemming voor het maken van uw mooiste foto's. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
In Nieuw-Zeeland is de gezondheidszorg erg goed en zijn de meeste medicijnen in de apotheek verkrijgbaar. Neemt u medicijnen, dan is het aan te raden de bijsluiter of een medicijnpaspoort mee te nemen op reis. Voor de zekerheid kunt u ook een extra voorraad medicijnen meenemen. Door de dunne ozonlaag is de straling van de zon in Nieuw-Zeeland erg sterk, ook op bewolkte dagen. Het is raadzaam om u goed tegen de zon te beschermen met hoeden of petten, zonnebrandcrème met een hoge factor en een goede zonnebril. Let ook op dat u voldoende drinkt.
In bepaalde gebieden in Nieuw-Zeeland komen meer muggen voor, zoals in het Abel Tasman National Park, Tongariro en Milford Sound. Naast muggen komen hier ook zandvliegen voor die eveneens vervelend bijten. Om u hiertegen te beschermen, raden we u aan een muggenwerend middel mee te nemen, bij voorkeur met DEET.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Valuta
De munteenheid in Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Over het algemeen kunt u bij de banken, op luchthavens en bij supermarkten geld pinnen, als u een pas gebruikt waar het Cirrus of Maestro logo op staat. Houdt u er rekening mee dat u niet bij alle winkels en restaurants kunt pinnen of uw creditcard kunt gebruiken. In gelegenheden waar u wel een creditcard kunt gebruiken, worden bijna alle creditcards geaccepteerd, waaronder Visa, Mastercard en American Express. 

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Nieuw-Zeeland kan als een uitermate veilig land bestempeld worden. Desalniettemin is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. We adviseren u daarnaast geen kostbaarheden onbeheerd achter te laten in de auto.

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting (Airport Departure Tax) is reeds inbegrepen in de reissom van vooraf gekochte tickets. U hoeft dus ter plaatse geen vertrekbelasting meer af te rekenen. Deze regels kunnen wijzigen. 

Visum / reisdocumenten
Voor Nieuw-Zeeland heeft u een ETA nodig. Om het land in te mogen, moet u een geldig retourticket kunnen tonen. Daarnaast dient uw paspoort na terugkomst nog minstens drie maanden geldig te zijn. Let op, met een overstap in Azië dient uw paspoort na terugkomst nog zes maanden geldig te zijn.

Talisman werkt samen met VisumCentrale. Zij hebben een team van landenspecialisten dat 7 dagen per week voor u klaar staat en zorgen ervoor dat u met een gerust hart op reis kunt gaan. Vraag hier uw visum voor Nieuw-Zeeland aan.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Nieuw-Zeeland?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In Nieuw-Zeeland kunt u over het algemeen prima in contact blijven met het thuisfront via internet of telefoon, met uitzondering van de afgelegen gebieden.

Welke kleding neem ik mee naar Nieuw-Zeeland?
Door de grote klimaatverschillen tussen de gebieden is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken. Kijkt u voorafgaand aan de reis goed wat voor weer het is in de verschillende regio's en pas uw kledingkeuze hierop aan. De Nieuw-Zeelanders zelf gaan casual gekleed. Als u graag chic uit eten gaat, dan is nette kleding wat meer gepast. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken. Zorgt u ook voor voldoende bescherming tegen de zon.

Ik wil graag iets typisch Nieuw-Zeelands meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Nieuw-Zeeland is één van de belangrijkste wolproducenten van de wereld. Wollen kleding die u hier koopt, is van zeer goede kwaliteit en dan ook erg populair. Merino wol, van het merinoschaap,  is warm en heel zacht. 

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Nieuw-Zeeland?
In Nieuw-Zeeland is het 10 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Nieuw-Zeeland?
De beste reisperiode voor Nieuw-Zeeland is in de zomer, van november tot en met maart.

Feestdagen

Feestdagen in Nieuw-Zeeland in 2023

30 januari: Auckland Anniversary Day
6 februari: Waitangi Day (viering oprichting van Nieuw-Zeeland)
5 maart: Children's Day
25 april: Australian and New Zealand Army Corps Day
5 juni: Queen’s Birthday
23 oktober: Labour Day (Dag van de Arbeid)