Reizen met een gids en chauffeur geeft een reis zoveel meerwaarde. Achtergronden en persoonlijke verhalen worden gedeeld en je komt op plekken die je zelf nooit had ontdekt. Lokaal contact geeft je een breder perspectief.

‘Zal ik maar meteen met een tip beginnen?’ zegt Esra enthousiast. ‘Als ik terugdenk aan mijn reizen en de inbreng van de chauffeur dan kan ik het wel van de daken schreeuwen. Zoek contact! Ga in gesprek en laat je begeleiden. Geen boek of film of documentaire kan tippen aan de kennis en verhalen uit de eerste hand. Het is de lokale wijsheid die je dichter bij de mensen brengt en die verschillende invalshoeken belicht. Iedereen die reist en waar dan ook naartoe gaat zou ik dit graag willen meegeven.’

Esra Scherpenisse vervult in Breda de rol van reisondersteuning en designer bij Talisman. Ze is een belangrijke schakel tussen de specialisten en het back office team. De Travel Support medewerkers hebben ruime ervaring in reisverkoop en ondersteunen de Talisman bestemmingsexperts. Esra: ‘Alle offertes worden op maat gecreëerd en zijn echt persoonlijk. Wij lopen de grove lijnen na en duiken dan weer juist in de details. Zijn er dieetwensen? Passen de vluchten goed bij het landprogramma? Is de huurauto bevestigd? Als team verzorgen we ook de reserveringen voor bepaalde restaurants. Wil iemand van een diner genieten in een sterren etablissement dan is het zeer aan te raden dat ruim van te voren te organiseren.’

‘Gelukkig zijn onze contacten in de culinaire wereld heel goed’ vult Esra aan. ‘Banden met bijvoorbeeld Savelberg in Bangkok en Amber in Hong Kong zijn heel nauw. Ook op het gebied van andere smaken weten we heel goed de weg. Vanmorgen heb ik nog een Japans restaurant voor een echtpaar gereserveerd, niet in Kyoto maar in Lima’ lacht ze. ‘Er zitten een paar mooie culinaire stedentrips in het Talisman aanbod. Maar in elke route adviseren we wel een eigenzinnige food-tour te plannen of een kookworkshop te volgen. Eerst zelf over de markt om de verschillende ingrediënten te kopen om later onder begeleiding de juiste smaaksensaties te combineren. In Marrakesh ontmoet je de begeleider van Evening Food Tour bij de gele brievenbus op het bruisende Djemaa El Fna - Plein. Dat is toch geweldig? glimlacht Esra. ‘Met zo’n start kan er al bijna niks meer fout gaan.’ 

‘Een slechte eetervaring heb ik eigenlijk niet’ vervolgt ze. ‘Als ik dan toch iets zou moeten noemen dan valt het lokale vleermuizen stoofpotje op de Seychellen in die categorie. Een echte specialiteit van het land maar ik wist me geen raad met al die kleine botjes. Door het stoven was het diertje behoorlijk uit elkaar gevallen’ vertelt Esra. ‘Maar alles moet je eens proberen toch? De bestemming is er één uit duizenden trouwens, daar kan geen ander tropisch eiland aan tippen! Overweldigend! Een zon, zee, strand en duikwalhalla! Als ik één favoriet resort zou mogen noemen dan is het zonder twijfel het Four Seasons. Paradijselijk! Eerste klas service, wonderschone, lichte villa’s en geweldige restaurants. Op de Seychellen kan je ook heel erg goed eten natuurlijk!’

Naast haar functie op Travel Support vervult Esra ook de functie van bestemmingsspecialist. Zij is het aanspreekpunt voor diverse bestemmingen in het Midden-Oosten. Haar liefde voor dit deel van de wereld en uitgebreide reiservaring maken haar tot het ideale aanspreekpunt voor de Talisman reizigers.

‘Op reis heb ik altijd mijn Instax camera bij me’ zegt Esra vrolijk. ‘Het is een soort Polaroid, dat merk ken je nog wel denk ik? Dit principe is hetzelfde, je maakt een foto en direct komt het resultaat op fotopapier tevoorschijn. Ideaal! Het leuke is dat je er mensen die je ontmoet mee kan verrassen. Graag maak ik een foto van mensen die ik onderweg leer kennen en schrijf er dan iets leuks bij en de datum waarop we elkaar hebben ontmoet’ legt ze uit. ‘Er zijn een paar dierbare vriendschappen ontstaan tijdens mijn reizen. Misschien komt het dat ik vaak alleen reis en snel in contact kom met anderen. Je maakt op die manier toch sneller een praatje.’ 

‘Mijn nieuwsgierigheid helpt daarbij ook’ vult Esra aan. ‘Toevallig raakte ik ergens in gesprek met iemand die onderzoek doet bij een groep walvishaaien. De volgende dag zit ik ook op de boot en gaan we midden op zee te water. Belangrijk element is dat we de vissen niet actief benaderen of mogen voeren maar, indien ze dat zelf willen, ze toenadering zullen zoeken. Na korte tijd zwemmen zijn er wel 43 walvishaaien in onze omgeving! Dit is de grootste vis ter wereld en eet algen en plankton die hij met zijn mond wijd open verzamelt. Een onbeschrijfelijke ervaring die me voor altijd zal bijblijven!