Het magische schouwspel van het Noorderlicht brengt je in vervoering. Hoe langer het donker is per etmaal hoe groter de kans dat de hemel dit spectaculaire natuurtheater vertoond.

‘Er zijn zoveel natuurverschijnselen die op ieders bucketlist zullen prijken maar het noorderlicht hoort eigenlijk bij een soort overtreffende trap op de wensenlijstjes’ vertelt reisspecialist Mariëlle vol enthousiasme over dit fenomeen. Op haar ontdekkingstocht door Zweeds Lapland zag ze deze felgroene lichtflarden vanuit haar warme jacuzzi en kon haar geluk niet op dat de verhalen van nachtelijke zoektochten niet helemaal volledig waren. ‘Het noorderlicht kan je ook zien om elf uur ’s avonds, maar de kansen zijn wel groter als je de hele nacht wakker blijft’ vult Mariëlle aan. ‘Dat geldt ook voor de winterperiode, hoe langer donker, hoe meer kans. Je vraagt je misschien af, wat een koukleum als ik boven de poolcirkel doet. Lapland heeft voor iedereen en zeker voor de avontuurlijk ingestelde reiziger een palet van bijzondere belevenissen in petto! Ook, of misschien wel juist, voor koukleumen!’

Als ervaren specialist weet Mariëlle goed waar de waardevolle toevoegingen zitten in het samenstellen van een nieuwe reis en route. ‘Heel bewust hebben we voor de Zweedse Lapland beleving gekozen’ vertelt ze. ‘Goede bereikbaarheid, authentiek en de Zweden zijn net even verder in het uitstippelen van een allesomvattend culinair landschap dan haar Finse buren. Er wordt heel duurzaam gekookt en alle ingrediënten zijn biologisch geteeld. Op het menu staat wild als eland en rendier. En er worden veel sappen en natuurlijke drankjes gedronken met bijvoorbeeld gember en citroengras. Heerlijk fris en net als de frisse buitenlucht heel goed voor je gezondheid’ legt Mariëlle uit. ‘Het ontbijt is heel uitgebreid met altijd wel een moot gerookte zalm en heel veel bosbessen. Smullen maar!’

 

 

‘De chef-kok van onze lodge deelde een klein deel van zijn bessenjacht geheim met ons’ vervolgt Mariëlle. ‘De precieze pluklocatie bleef uiteraard een groot raadsel, maar hij vertelde wel dat de beste bessen uit zijn oma’s tuin komen. De verse paddenstoelen in zijn keuken komen uit de naburige bossen en krijgen zo die pure en onvervalste smaak‘ vult ze aan. ‘Bij het coördineren van een nieuwe bestemming nemen de Product Managers veel details vanaf het begin mee in de ontwikkeling. Het culinaire aanbod en de passie van de brigades op de hotellocaties zijn vaak doorslaggevend. Er komt veel meer bij kijken dan enkel smaak en stijl. Het moet doorleefd zijn van karakter en de liefde voor het ambacht moet er vanaf spatten. Zie je dat er echte passie is voor het vakmanschap, dan weet je dat je iets unieks en waardevols hebt gevonden. Dat kost iets meer maar is in werkelijkheid onbetaalbaar.’ 

‘Om de puurheid van de natuur ook zelf tot in de finesse te beleven is een sauna ervaring op een drijvend vlot midden op het meer echt magnifiek. Per boot wordt je afgezet en eigenlijk is de kreet die je uitschreeuwt als je na afloop in het koude meer springt hét signaal dat ze je weer kunnen komen ophalen’ zegt Mariëlle vrolijk. ‘Het buitenleven heeft een enorme aantrekkingkracht en in dit ruige gebied ervaar je dat via alle elementen. De accommodaties hebben allemaal een eigenzinnige twist; boomhutten met glazen wanden die de bomen weerspiegelen, eenvoudige lavvu tenten waar de verhalen van het Sami nomadenvolk klinken bij het kampvuur en fraaie lodges waar met de materiaalkeuze hele sfeervolle units zijn gecreëerd. 

Mariëlle houdt van de eenvoud en ook in Azië heeft ze mooie herinneringen aan de pure schoonheid van de vele reisbestemmingen die het continent rijk is. ‘Genoeg plekken die zo echt zijn en zo beeldschoon dat daar, om het hip te zeggen, geen filter overheen hoeft. Het Karstgebergte in Zuid- China is zo’n parel. Alhoewel het er steeds drukker wordt zijn er veel dorpen en plaatsen waar je die oprechte glimlach ziet en je je in een mum van tijd weer buiten in de natuur begeeft’ zegt ze. ‘Ik ben gewoonweg gek op de Chinezen, in alles wat ze doen en zijn. Eerlijk en direct, daar houd ik van. Weet je niet wat je wilt eten? Geen probleem! Kom maar mee de keuken in en wijs maar aan waar je zin in hebt. Aubergine gerechten zijn geweldig en komen in vele varianten. Gesmoord in kruiden met uitjes of noten en babymaïs. Ik kan een week lang aubergine eten, het verveelt nooit en het is makkelijk aanwijzen in de keuken!’

‘Thuis hangt een houten wereldkaart aan de muur met markeringen van plekken waar we nog heen willen. We houden het credo aan dat we denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Met een goede voorbereiding kan eigenlijk alles! Net als de Chinezen die overal een creatieve oplossing voor hebben doen wij dat ook’ vertelt ze met een glimlach. ‘Onze blikvangers thuis zijn oude bierposters uit Japan. Geisha’s met Sapporo- bier sieren onze huiskamerwand. Er staat ook nog een verbouwing in de planning maar dat is een gouden regel bij veel collega’s, het huis is eigenlijk nooit af. Een laatste tip? Stel niets uit en maak binnenkort weer plannen voor een fascinerende reis. Denk aan dat magische noorderlicht en wie weet zie je het bijzondere schouwspel dit jaar nog.’

Meer informatie over één van Mariëlle's bestemmingen?
Neem direct contact op via mscheper@talisman.nl