De kans is vrij klein dat een bezoek aan China of Japan hoog genoteerd staat op het lijstje favoriete vakantiebestemmingen onder landgenoten. De landen waar deze ‘ver van mijn bed show’ zich afspeelt, zetten nooit hun beste beentje voor om bezoekers te verleiden. Mariëlle Scheper stapte dwars door misverstanden en vooroordelen heen op het vliegtuig en koos voor een half jaar domicilie in China. Niet tussen de expats, maar tussen een dwarsdoorsnede van de Chinese bevolking. Deze intensieve kennismaking heeft haar, naast een paar wijze levenslessen,  ook een schat aan ervaring opgeleverd. ‘Fasten your seatbelts’ en volg Mariëlle's’ voetspoor. 

Ik hou van extreme cultuurverschillen. Daarom ben ik ook zo gek op China en Japan!

Concessies

“Vraag niet waar het vandaan komt”, opent ze resoluut, “maar ik hou van extreme cultuurverschillen. Nou, als je die ergens aantreft dan is het wel in China en Japan. Zeg maar gerust een compleet andere wereld. Misschien in Japan zelfs nog meer dan in China. Reizigers naar China kiezen altijd voor de bekende highlights. Ik vertel dan ook over de onbekende spots waar bij wijze van spreken nog nooit een Europeaan is geweest.” Door dit soort factoren lijkt het vanzelfsprekend dat de beschikbare accommodaties niet voldoen aan de normen die Talisman hanteert. Mariëlle ontkent dit met kracht: “Dat is zeker niet het geval in Japan. Daar zijn veel topluxe resorts te vinden die ik alle Talisman-reizigers zondermeer kan aanbevelen. In China ligt het iets lastiger. Daar moeten we soms concessies doen.” Ter compensatie schijnt de aanblik van het terracottaleger overigens als een uitstekende demper te werken. 

Ondoorgrondelijk

Mariëlle kent meer verzachtende factoren: “De kersenbloesem in de lente en de mooiste kleuren ter wereld in de herfst. Japan is weer helemaal anders dan alle andere Aziatische landen. Het is een lastig land om op eigen gelegenheid door te trekken. Wie de uitdaging accepteert en onder begeleiding van een gids het avontuur aangaat, krijgt de kans om meer van de ondoorgrondelijke cultuur te begrijpen. Geloof me, dat is een geweldige ervaring. De enorme vismarkt van Tokyo, een diner met een geisha. Bergwandelingen in de zomer. Niemand weet nog van de prachtige zandstranden die hier liggen.” Wat weer wel een beetje voor de hand ligt, is de kwaliteit van de sushi in Japan. Ook daar heeft Mariëlle een duidelijke mening over: “Alleen al voor de culinaire ervaring is Japan de moeite waard. In elke provincie andere maaltijden, sushi vers van het mes. Zo mooi opgemaakt en ongelofelijk smakelijk. Morgen boeken?” 

Meer informatie over één van Mariëlle's bestemmingen?
Neem direct contact op via mscheper@talisman.nl

Mariëlle's favoriete excursies