Als doorgewinterde adviseur voor bestemmingen in Afrika, kan Martine Claessens u als geen ander adviseren. Ze werkt vanuit de stellige overtuiging dat de persoonlijke kennismaking met landen en accommodaties een absolute noodzaak is om klanten telkens weer te helpen bij het samenstellen van de reis van hun leven.

Dat is toch waar het bij Talisman om draait. De ervaring van de vorige reis overtreffen. Als je dan net als ik meerdere nachten in een tentenkamp hebt doorgebracht, dan besef je pas hoe groot de impact is.

'Dwingend advies'

Zuid-Afrika, Kenia, Mozambique, Tanzania, Mauritius, Namibië en Zambia. Martine kent er alle parken en stenen complexen. Die ontbreken zelden op het programma dat in overleg met haar klanten tot stand komt. Maar uiteindelijk is er geen ontkomen aan. "Ik noem het mijn min of meer dwingende advies. Het ademloos luisteren naar geluiden uit de bush is misschien nog mooier dan een gamedrive zelf", zegt Martine. "Doe het, slaap een paar nachten in een tentenkamp. Het liefst van allemaal in Zambia, dat is toch het meest ongerepte land in het zuiden van het Afrikaanse continent." "Repeaters" onder Talisman reizigers weten uit ervaring dat Martine een voorkeur heeft voor het avontuur. Zelf spreekt ze liever over "het onvoorstelbare meemaken". Daarom valt in gesprek met de ervaren reisadviseur als vanzelfsprekend het onderwerp "wandelsafari". "Dat fenomeen is ontstaan in Zambia. De gidsen daar behoren tot de allerbeste van het hele continent. Dat staat als een paal boven water. Die gidsen weten ook precies dat een wandeling een totaal andere beleving oplevert dan een rit in een voertuig. En de eerste keer is echt spannend, voor mij natuurlijk ook. Maar wat ben ik blij dat ik de stap heb durven zetten. Je hoort alleen de geluiden van de natuur en ziet de dieren vanuit een totaal onbekend perspectief. Voortaan nooit meer een reis naar Afrika zonder wandelsafari! In het verlengde hiervan ligt natuurlijk de kanosafari."

Fantastische herinneringen

Martine windt geen doekjes om het feit dat Zambia minder 'topluxe' accommodaties kent dan andere bestemmingen in Afrika. "Die zijn er wel, maar om echt door te dringen tot de verafgelegen ongerepte natuur, zijn we aangewezen op bush-camps. Die zijn anders van aard dan reizigers van ons gewend zijn. Daarom neem ik ze ook niet standaard op in een reisschema. In gesprek met mijn klanten maak ik op basis van eerdere reizen en persoonlijke voorkeur een passende vertaalslag. Het is natuurlijk ook mijn taak om voorstellen te doen waar klanten zelf niet aan denken.

Dat je bij Tanzania niet alleen het noorden bezoekt, maar juist ook andere streken. Net zo mooi, maar relatief onbekend. Precies daar terecht komen waar een ander nooit komt, dat is wat ik bij Talisman probeer te bereiken voor mijn klanten. Dan weet ik ook zeker dat ze terugkomen met fantastische herinneringen."

Meer informatie over één van Martine's bestemmingen?
Neem direct contact op via martine@talisman.nl