Geplaatst op

A l maanden stond voor iedereen de agenda van 22 tot en met 24 maart met een groot, rood kruis afgeblokt. Dit weekend zou namelijk hét Talisman team weekend plaatsvinden. De bestemming? Die bleef lange tijd onbekend. Weken werd er gespeculeerd over waar we naartoe zouden gaan en talloze Europese plekken passeerden de revue. Uiteindelijk hebben we de bestemming, aan de hand van Wie is de Mol achtige hints, weten te ontrafelen: de Art Nouveau stad Ålesund. Ålesund ligt aan de westkust van Noorwegen en wordt omgeven door de Sunnmøre Alpen. Hiermee is het de perfecte uitvalsbasis voor een verkenning van de Noorse fjorden. Dat is dan ook precies wat we dit weekend gaan doen! In samenwerking met onze partner 62Nord is een geweldig weekend samengesteld.

Op naar Noorwegen!

Per trein reizen we met zijn allen af naar Schiphol. Iedereen is opgetogen en heeft er ontzettend veel zin in. In nog geen twee uur vliegen we rechtstreeks naar Ålesund waar we aan het einde van de middag aankomen. Het is geweldig aanvliegen zo over de fjorden. We slapen bij Hotel Brosundet, een prachtig hotel ingericht in die typisch Scandinavische stijl met dikke houten balken, veel licht en authentieke elementen. De kamers kijken uit op de stad of op het kanaal. De eerste avond trappen we meteen goed af met een heerlijk driegangen diner in Apotekergata No. 5, het restaurant van Hotel Brosundet. Een goed begin van nog vele culinaire hoogstandjes! 

Fjord cruise naar het Hjørundfjord

Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt met huisgemaakte lekkernijen stappen we vanaf de steiger van Hotel Brosundet aan boord van de Nordic Lady voor een cruise door het Hjørundfjord. Het Hjørundfjord is één van de meest bijzondere fjorden van heel Noorwegen en ligt diep in de Sunnmøre Alpen. 

Halverwege meren we aan in Trandal. Hier staat één van de mooiste schommels ter wereld. En inderdaad, het uitzicht dat je hebt wanneer je op de schommel zit, is fenomenaal. Na allemaal geschommeld te hebben, stappen we weer aan boord en na nog een korte stop bij een waterval, waar we helder, koud water mochten ‘tappen’, komen we aan in kleine plaatsje Øye . 

Hotel Union Øye & sightseeing per helikopter

Øye trekt al sinds 1891 bezoekers die hier komen om te genieten van het goede leven en van de rust van deze overweldigend mooie omgeving. Dit kleine dorpje beschikt ook over een hotel: Hotel Union Øye. Het hele gebouw van Union Øye ademt geschiedenis en tijdens de storytelling laten we ons onderdompelen in de betoverende verhalen van de regio. Omdat Hotel Union Øye behoort tot de prestigieuze Relais & Chateaux collectie, kunnen we dit hotel uiteraard niet verlaten zonder een heerlijke drie gangen lunch in de schitterende dinerzaal.

Na de lunch is het tijd voor het letterlijke hoogtepunt van de reis van velen: een helikoptervlucht. Per helikopter reizen we in groepjes van vier of vijf over de fjorden naar de Owners Cabin, op korte afstand van Ålesund. Wat een beleving om de fjorden van bovenaf te zien. Vanaf hoogte zijn de fjorden zo mogelijk nóg mooier. 

City race, Sjobua & noorderlicht

Na de helikoptervlucht worden we bij Owners Cabin hartelijk ontvangen met een glaasje bubbels. Wanneer we allemaal gearriveerd zijn, reizen we naar het hoogste puntje van Ålesund. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over de stad. Maar we komen hier niet voor het uitzicht… Boven op de berg gaat namelijk de City Race van start! In kleine groepjes doorkruisen we de hele stad en strijden we om de felbegeerde eerste prijs. Met behulp van een iPad maken we foto’s, beantwoorden we vragen en rennen we de hele stad door, op zoek naar de juiste antwoorden. Het ene team is nog fanatieker dan het andere team.

Na de prijsuitreiking zijn een aantal collega’s zo stoer om het koude water van Ålesund te trotseren. Vanaf de aanlegsteiger nemen ze een duik in het fjord. Uiteraard wordt er daarna dankbaar gebruik gemaakt van de sauna! 

In de avond staat er opnieuw een heerlijk diner op het programma. Ditmaal bij het bekende visrestaurant Sjobua. Halverwege het diner krijgen we een melding binnen op de Aurora app dat het noorderlicht te zien zou zijn. We snellen naar buiten en ja hoor, dit groene spektakel danst door de lucht. Het komt niet vaak voor dat het noorderlicht te zien is in Ålesund en daardoor is het extra bijzonder dat we dit mogen meemaken.

Kajakken & Storfjord Hotel

De volgende ochtend staat er een sportieve activiteit op de planning, we gaan namelijk kajakken door Ålesund! Tijdens het kajakken krijgen we uitleg over de geschiedenis van Ålesund, erg interessant. We leren onder andere dat na een verwoestende brand in 1904 de stad volledig herbouwd is in de art-nouveau stijl. Deze stijl wordt gekenmerkt door ingewikkelde ornamenten, gebogen lijnen en pastelkleuren. In het begin is de lucht nog behoorlijk grauw, maar al snel breekt de zon door en genieten we van een strakblauwe lucht. Wanneer we teruglopen naar Hotel Brosundet valt er ineens natte sneeuw uit de lucht. Het is hier echt vier seizoenen in één dag! 

Kajakken maakt hongerig en dus staat er hierna een heerlijke afternoon tea op het programma. We genieten van allerlei kleine hapjes, zowel hartig als zoet, en verschillende soorten thee en prosecco. Wanneer de buikjes weer gevuld zijn, is het tijd om Hotel Brosundet achter ons te laten. Eigenlijk zouden we nu naar het vliegveld gaan om terug te vliegen naar Amsterdam, maar helaas is onze vlucht gecanceld en moeten we dus nog een nachtje blijven… Erg vervelend is het niet, want we mogen een nachtje in het Storfjord Hotel slapen. Dit prachtige hotel gaat volledig op in het Noorse boslandschap en veel van de materialen gebruikt voor de bouw zijn afkomstig uit dit bos. Ook is er een spa, inclusief jacuzzi mét uitzicht. We genieten hier van de natuur, gaan wandelen en ontspannen in de jacuzzi en sauna. Uiteraard sluiten we de avond af met alweer een geweldig diner, bereid door Nils Flatmark. Nils heeft, ondanks dat hij pas 27 jaar oud is, onlangs The Nordic Chef Award gewonnen.  

Terug naar huis

Het heeft gesneeuwd, dus op onze laatste ochtend worden we wakker in een wit landschap én schijnt de zon. Het ontbijt is wederom fantastisch met onder andere zalm, garnalen en vers brood. We genieten van de laatste uren in Noorwegen, werken wat en pakken de koffers in, ditmaal om naar huis te gaan. Nog één laatste foto met zijn allen en dan op naar de luchthaven van Ålesund. Via Oslo en Stockholm of Kopenhagen vliegen we terug naar Amsterdam. 

We hebben samen prachtige herinneringen gemaakt en genoten van het avontuur, van geweldige culinaire hoogstandjes en van de oneindige schoonheid van de Noorse natuur. Een weekend voor in de boeken! Ben je na het lezen van deze blog net zo enthousiast geworden over Noorwegen als dat wij zijn? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met Noorwegen specialisten Ingrid en Iris. Bel naar 088-7755900 of mail naar Ingrid@talisman.nl of Iris@talisman.nl.