Geplaatst op

V anuit Phuket vlieg ik in twee uur naar Chiang Mai in het noorden van Thailand. Hier worden weer hele andere zintuigen geprikkeld, want het is een culturele bestemming. Chiang Mai is na Bangkok de grootste stad van Thailand maar heeft een hele andere sfeer. Het is een fijn startpunt voor een verkenning van het drielandenpunt, de Gouden Driehoek, en Chiang Rai. Cultuur en natuur gaan hier hand in hand.

Chiang Mai

Chiang Mai heeft een oud stadsdeel wat haast perfect vierkant is en binnen oude stadsmuren ligt. Hier zijn een aantal boutique accommodaties te vinden, zoals Rachamankha en Tamarind Village. Je bevindt je dan op loopafstand van de avondmarkten (er is er iedere avond wel een) en diverse tempels. Ik ben er op zondag en dan is het een drukte van jewelste in de ‘walking street’. Weliswaar druk met toeristen, maar de pleintjes vol kraampjes met streetfood wil je hier echt niet missen.

Net buiten de stadsmuren, maar nog steeds op loopafstand van het oude deel, ligt mijn favoriete accommodatie van Chiang Mai: 137 Pillars House. Een uniek boutique hotel met een eigen verhaal, een hoog kwaliteits- en serviceniveau en bovendien heerlijke luxe suites. Gedurende mijn bezoek aan Chiang Mai bezoek ik echter nog meer hotels, zoals het charmante Na Nirand en het ruimer opgezette Anantara, beide aan de Ping rivier gelegen. 

Maar de aller- allermooiste plek die ik hier kon vinden, bevindt zich op een half uur rijden buiten Chiang Mai. Je moet er dus wat voor over hebben, maar zodra je arriveert bij het Four Seasons, is die afstand slechts een detail. Bij aankomst kijk ik echt mijn ogen uit. Die rust en natuur, bomen, vogels, vlinders en bloemen! In het midden ligt een grote vijver met daaromheen rijstvelden en de kamers zijn ondergebracht in super mooie huisjes en allen voorzien van een platform met een sala die uitkijkt op de tuin of de rijstvelden. Ook de poolvilla's, die meer verscholen liggen en geen uitzicht hebben, maar wel veel privacy bieden, zijn prachtig.

Je kunt Chiang Mai op verschillende manieren leren kennen. Sta vroeg op voor een bijzonder ‘chanting’ moment met de monniken, ga fietsen in de landelijke omgeving of onderneem, net als ik, een culinaire tocht per vespa. Je stapt dan achterop bij een bekwame bestuurder, die tevens je gids is, en je behendig door de straten rijdt. De tour staat in het teken van eten en entertainment en vindt dan ook in de avond plaats. Een kijkje bij de versmarkt, het zelf maken van een pittige papaja salade en proeven van typisch Thaise gerechten staan op het programma, maar ook een bezoek aan een restaurant met live muziek en een bar waar lokale rockbands komen spelen, zijn ingrediënten voor deze avond.

Gouden Driehoek

Vanuit Chiang Mai reis ik per auto naar de Gouden Driehoek, het Aziatische drielandenpunt met Laos en Myanmar. In totaal neemt de rit circa vijf uur in beslag, maar om dit te onderbreken maak ik een tussenstop bij een fijn restaurant met huisgemaakte taart en de witte tempel in Chiang Rai, die nog altijd prachtig is, maar erg toeristisch. 

Ik overnacht in Anantara Resort & Elephant Camp, wat behalve een heel fijn verblijf ook een mooie verbinding met de natuur biedt. Met name door de olifantenopvang; het Elephant Camp biedt onderdak aan twintig olifanten die zijn opgevangen vanuit plekken waar zij niet thuishoren, zoals toeristen entertainment en de houtkap. Elke olifant heeft zijn eigen mahout (verzorger) die het beste is te omschrijven als een ‘soulmate’. De dieren leven hier overdag in vrijheid en als gast van Anantara kun je een mooie wandeling met ze maken. Voor mij was dit een droomervaring, om op het gemak met de dieren op te kunnen trekken en ze lekker hun gang te kunnen zien gaan. De olifanten bepalen het tempo, ook wanneer zij besluiten om even lekker te gaan badderen in de rivier.

Anantara is een leuke plek voor zowel koppels als gezinnen. En wil je echt iets bijzonders, boek dan een nachtje in een van hun ‘jungle bubbles’, een soort koepels die prima faciliteiten bieden voor één nacht en vanwaar je in alle privacy kunt genieten van de natuur, een heerlijk diner bereid door je privéchef en uitzicht op de olifanten.

Een stukje verderop bevindt zich echter nog een exclusiever camp, namelijk Four Seasons Tented Camp, dat ook in het hoge noorden weer een prachtige plek heeft uitgekozen. Hier verblijf je als een ware avonturier in een - toch zeer luxe - safaritent op basis van een ‘all in’ formule waarbij je maaltijden en activiteiten zijn inbegrepen die bovendien aan je eigen voorkeur kunnen worden aangepast. Populaire activiteiten zijn echter de wijn- en kaasproeverij, bezoek aan de olifanten, vissen op de rivier, hiking en een spabehandeling, die plaatsvindt middenin de jungle.

Chiang Rai

Soms denk je niet meer verrast te kunnen worden, maar als ik vanuit de Gouden Driehoek terug afzak naar Chiang Rai, blijkt toch niets minder waar te zijn. Mijn volgende stop is namelijk Pa Sak Tong, een landgoed met twee enorme vrijstaande huizen en een verzameling kleinere villa’s en suites gelegen in tuinen met koi- en lotusvijvers en bamboe en rijstvelden. In welk deel je ook verblijft, afhankelijk van het aantal personen waarmee je reist, je bent hier altijd helemaal privé. Alle faciliteiten, waaronder een kleine kidsclub, gym, spa en het zwembad, zijn voor jou alleen. Enkel in het hoogseizoen worden de twee landhuizen soms apart verhuurd, maar ze liggen zo uit elkaar, dat je daar niks van merkt. Deze plek is ideaal voor gezinnen die op zoek zijn naar een plek om samen actief te kunnen zijn, maar ook om quality time met elkaar door te brengen. Een professioneel team staat voor je klaar om je op zichtbare én onzichtbare wijze een onvergetelijke ervaring te bezorgen in een echte ‘home away from home’. Tours in de omgeving, te voet of per auto, spabehandelingen, kookles, een wandeling door het dorp en genieten van echt Thais eten, of iets anders (want als gast bepaal je!); alles is mogelijk. Een unieke plek, op slechts twintig minuten van Chiang Rai.

Tip van Astrid: De beste reisperiode voor het noorden is onze winter, van november tot en met februari. In maart beginnen buurlanden Laos en Myanmar met het verbranden van landbouwgrond, waar ze circa twee maanden mee bezig zijn. Het gevolg hiervan is dat er rook zuidwaarts daalt en een mistige deken over het landschap ligt, wat van de Gouden Driehoek tot aan Chiang Mai reikt. De zon is enkel nog zichtbaar als een wazige rode bal en je kunt last krijgen van je luchtwegen. Vanaf mei is dat voorbij en kun je ook prima in het groene seizoen weer naar het noorden reizen.

Na het noorden van Thailand bezocht te hebben, is het tijd voor de laatste bestemming van deze reis: de bruisende hoofdstad Bangkok. Een stad die voor mij vertrouwd voelt, dus leuk om hier weer terug te zijn! Het aanbod aan hotels hier is enorm, dus ik heb een druk programma.

 

Ben je enthousiast geworden over de accommodaties in het noorden van Thailand na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen! Bel ons gerust op 088-7755900 of mail naar Astrid op astrid@talisman.nl.

 

Lees ook de andere reisverslagen van Thailand