Geplaatst op

N a ons safari avontuur is het tijd voor een korte reis door de Westkaap. We vliegen naar Kaapstad en worden daar opgehaald door onze chauffeur Joe die ons naar Hermanus brengt.

Hermanus: Birkenhead House

Vanavond slapen we in Birkenhead House, een absolute Talisman accommodatie nabij Hermanus. Martine is hier al eens eerder geweest, voor mij is het een eerste kennismaking. En die is goed! Zodra we hier binnenstappen neemt het vriendelijke personeel alles over. Het uitzicht is betoverend; alle kleuren blauw, met in de verte Hermanus en in de golven voor ons kleine stipjes die surfers blijken te zijn. De walvissen zijn nog niet gearriveerd, dat is jammer. Want verblijf je hier in de maanden mei t/m november dan heb je grote kans op het spotten van walvissen zo vanuit je luie stoel! Met slechts elf kamers is de accommodatie zeer kleinschalig, en je voelt je hier dan ook direct thuis. 

We krijgen allebei een eigen kamer, Martine met uitzicht op zee en ik met een plunge-pool. Veel tijd brengen we hier niet door want we besluiten een lekkere wandeling te maken naar Grotto Beach. We brainstormen tijdens de wandeling over de perfecte route. Een verblijf hier in Hermanus na een enerverende safari is toch wel erg prettig; je kan je dagen hier zelf indelen en er is vooral veel tijd voor rust en ontspanning. De wandeling is een welkome afwisseling na al het zitten in de safari-jeep en de frisse zeelucht zorgt ervoor dat het laatste beetje vermoeidheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Grotto Beach is werkelijk prachtig, de vriendelijke dame bij de check-in had hier geen woord van gelogen. Een enorm uitgestrekt strand dat we bijna helemaal voor onszelf hebben. 

Nadat we hier wat tijd hebben doorgebracht wandelen we op ons gemakje terug, en maken we ons klaar voor het diner. Dat wordt door de jonge chef perfect bereid; een plateau van vis, schaal- en schelpdieren. Wat een verwennerij! 

 

Perivoli Lagoon & Grootbos Garden Lodge

Perivoli Lagoon House
Na een ontspannen ontbijt bij Birkenhead House, de walvissen laten zich ook vandaag nog niet zien, worden we opgehaald door onze chauffeur voor een ritje naar Perivoli Lagoon House. Een schitterende accommodatie, voor zover we hebben kunnen beoordelen vanuit Nederland. Maar de reden om hier te verblijven, daar zijn we nog niet achter. De rit voert ons verder weg van Hermanus, richting Gansbaai. We rijden het laatste stukje door een natuurrerservaat, en dan doemt daar ineens een plaatje van een villa voor ons op. Met een grote glimlach worden we verwelkomd door Marcelino, de manager. Hij biedt ons een glaasje champagne aan (waarom niet), en onder het genot van de bubbels wandelen we naar de veranda toe. Wat een uitzicht. Wat een rust. Wat een schitterend decor. En wat een aandacht voor detail. We snappen nu helemaal waarom je hier moet verblijven: Deze oase boek je namelijk op privé basis dus exclusief met je eigen gezelschap. En met de moderne designvilla als je uitvalsbasis verken je op eigen tempo het 140 hectare grote Fynbos reservaat, ga je op zoek naar walvissen bij Hermanus, geniet je van een strand dag (of dagen) in het Walker Conservancy, struin je door het pittoreske Stanford (steeds populairder wordend onder de Zuid-Afrikaners zelf) en geniet je vooral ook heel erg van rust, natuur en een geweldige service. 

En dan nog even over de villa zelf; deze is ingericht door de vrouw van Marcelino en dat is werkelijk fenomenaal gedaan. De natuurtinten, typisch Afrikaanse details in het decor en ingetogen luxe zorgen voor een luxe maar tegelijkertijd ook een home-away-from-home gevoel. 

Grootbos Garden Lodge
Veel te snel is het tijd om door te reizen naar de Grootbos Garden Lodge, op zo'n half uurtje rijden rijden van Perivoli Lagoon House. Grootbos Garden Lodge wordt namelijk volledig gerenoveerd en we wilden graag met eigen ogen alvast zien hoe de nieuwe lodge er uit komt te zien. Reis je naar Grootbos dan heb je de keuze uit Forest Lodge of Garden Lodge. Garden Lodge richt zich meer op families, en was tot nu toe altijd wat minder luxe in uitstraling. Tot nu toe. Want de nieuwe Grootbos Garden Lodge doet niet onder voor de Forest Lodge. Een modern design, licht restaurant met grote wijnkelder en gigantische veranda en de kids playroom wakkert het kind in menig volwassene aan. Daarnaast is er naast de Garden Lodge een schitterende kunstgalerie gebouwd; Grootbos Florilegium. Verschillende artiesten stellen hier hun werk tentoon, werk waarin Fynbos een belangrijke rol speelt. We zijn maar weer eens opnieuw onder de indruk van de visie van eigenaar Michael Lutzeyer en zijn team en kijken er naar uit om weer veel Talisman reizigers kennis te laten maken met de wondere wereld van Grootbos! 

 

Kaapstad

Na de ontspanning aan de kust, is het tijd voor Kaapstad. We nemen deel aan het jaarlijkse exclusieve reisevent We Are Africa en maken van de gelegenheid gebruik om een aantal accommodaties in Kaapstad te bekijken en wat bijzondere excurises te maken samen met onze partner Escape + Explore.

Martine verblijft in het boutique hotel Camissa House, met de Tafelberg in haar rug en een schitterend uitzicht over Kaapstad vanuit haar kamer. De luxe villa heeft slechts acht suites, en verblijf je hier met Talisman dan zullen we altijd opteren voor een suite met uitzicht op de stad. Ben je op zoek naar een comfortabel en luxe verblijf dan is dit een goede optie! 

Ik verblijf in Ellerman House, een verblijf waar ik al veel over heb gehoord. Het is het neusje van de zalm qua luxe verblijven in Kaapstad en dat kan ik enkel be-amen. Ook Ellerman House is geen standaard verblijf maar een luxe villa met een klein aantal suites. Het personeel is vriendelijk en attent maar blijft op de achtergrond zodat je vooral kunt genieten van het weergeloze uitzicht op zee. Heb je een groot budget en reis je met de hele familie? Ellerman House heeft twee villa's met meerdere slaapkamers. Je maakt gebruik van alle faciliteiten van Ellerman House of haalt deze naar je eigen villa toe zodat je geen andere gasten tegen hoeft te komen. Vele beroemdheden gingen je al voor en dat verbaast me niets! 

Daarnaast bezoeken we het One & Only hotel aan het V&A Waterfront in Kaapstad. Zij hebben een groot aantal kamers recentelijk gerenoveerd en we zijn verheugd om te zien dat de kamers minder donker zijn, en dat er gebruik is gemaakt van lokale kunstenaars die de kamers een 'sense of place' geven. Het is een favoriet verblijf onder Talisman reizigers en Talisman specialisten vanwege de locatie (op loopafstand van vele bezienswaardigheden), de service en de fijne faciliteiten. 

Op een van de ochtenden worden we om 06:30 opgehaald door onze gids, die met ons een 'sunrise hike' gaat maken naar de top van Lions Head. Terwijl de flonkerende lichtjes van Kaapstad steeds verder onder ons komen te liggen klimmen we naar de top. Doordat je rond de berg loopt, krijg je een goede indruk van Kaapstad en omgeving. Net voordat we die bereiken, staat er een tafeltje met koffie, thee en lekkere gebakjes voor ons klaar. Terwijl ik van mijn rooibos thee drink, verlicht de zon de stad onder ons. Wat een goed begin van de dag! 

Delaire Graff

Na een enerverende week in Kaapstad sluiten we onze reis in stijl af bij Delaire Graff, verreweg de meest luxe accommodatie in de wijnlanden. In een half uurtje rijden we naar Delaire Graff. Nadat we de vriendelijke portier zijn gepasseerd rijden we langs de wijnranken en de vele kunstwerken waar Delaire bekend om staat, naar de receptie toe. Hier worden we met een grote glimlach ontvangen en naar onze Deluxe Lodge gebracht. Wauw. Hier kunnen we wel aan wennen!

De lodges bij Delaire zijn ontzettend ruim met een eigen woonkamer, een klein keukentje, slaapkamer en grote badkamer. Op onze veranda hebben we een buiten zwembadje, verwarmd tot een aangename temperatuur van 28 graden. Geen tijd om er in te springen want we ontmoeten de sales manager Vida bij de receptie voor een uitgebreide rondleiding. 

We beginnen bij de Owner's Villa, exclusief te boeken voor een familie of groter gezelschap. Deze zou uitstekend te combineren zijn met een verblijf in een van de villa's van Ellerman! Natuurlijk heeft de Owner's Villa een eigen zwembad, grote keuken waar de chef iedere ochtend, middag en avond de lekkerste gerechten bereidt en een wijnkelder vol Zuid-Afrikaanse wijnen. Iets kleiner maar nog steeds zeer luxe, is de Presidential Lodge. Deze heeft twee slaapkamers en ook een groot privé zwembad. We eindigen de rondleiding met een wijnproeverij, as you do, waar we in plaats van vijf wel zeven verschillende wijntjes proeven. Martine is zo onder de indruk dat ze direct een doos naar huis laat verschepen.

Van de proeverij rollen we door naar een tasting-menu in het bekende restaurant van Delaire: Indochine. Moe maar voldaan kruipen we ons bed in.

De volgende ochtend ontbijten we op ons eigen terras, terwijl we de laptop openklappen en even wat werk verzetten. Het kon slechter.
Daarna ga ik Stellenbosch in en lunch ik met wat Zuid-Afrikaanse vrienden bij Meraki, een leuke lokale hotspot. Martine besluit om wat ontspanning te zoeken in ons verwarmde zwembad en blijft in Delaire. Bij terugkomst spring ook ik het water in (heerlijk) en besluit ik nog te genieten van een ontspannende massage voor we vanavond terugvliegen naar Nederland.

Tot snel, Zuid-Afrika

Zuid-Afrika blijft een geweldige bestemming. Zoveel diversiteit, zoveel natuur en cultuur. En nog altijd zoveel nieuws te ontdekken! We komen ongetwijfeld snel weer terug. Wil je alvast meer weten of samen met ons plannen maken voor jouw Zuid-Afrika reis? Mail dan naar Zuid-Afrika specialist op evelyn@talisman.nl of bel op 088-7755900